Acuarela Bistro, un local care iti coloreaza zilele de vara

Putem spune despre Acuarela Bistro ca este printre cele mai populare locuri din Bucuresti. Situat pe strada Polona la numarul 40, Acuarela Bistro este o ruda apropiata a altor doua localuri: Acuarela Bufet si Plastilina. La Acuarela predomina o atmosfera familara in care decorulul este alcatuit din detalii care-i ofera locului o amprenta unica, inconfundabila. Alexu Toader, unul dintre proprietarii acestui local, a acceptat sa ne impartaseasca cateva informatii legate de cum a luat nastere Acuarela, precum si alte amanunte care sa-i contureze povestea.

Deschide Galeria

Care este conceptul localului Acuarela?

Acuarela este un mic business social de familie in care a fost implicata de la inceput intreaga familie: eu, fratele meu – Andrei si parintii nostri, Dan si Aura Toader. Mix colorat de obiecte nostalgice reconditionate si lucrari de arta adunate in ultimii 5 ani, Acuarela este o amenajare a agentiei de brand engagement Hello Menthol (agentie de branding creata de noi in 2008) impreuna cu un grup mare de prieteni si artisti.

Acuarela a fost gandita initial ca o cafenea pentru un grup restrans de artisti, o platforma informala de legatura intre artisti, curatori si publicul lor si un generator de trafic si finantare pentru expozitiile de la Imbold, Galeria.

Cat au durat lucrarile de amenajare?

Am inchiriat in septembrie – octombrie 2012 casa din Polona si am inaugurat Imbold, Galeria dupa 3 luni, la final de decembrie, ca prim proiect al Asociatiei Imbold, proaspat infiintate. Dupa alte 3 luni am deschis si Acuarela, care initial era o cafenea cu meniu foarte restrans gandita initial pentru artistii cu care lucram si pentru o comunitate mica formata din prieteni si prieteni de-ai prietenilor.

La Acuarela, putem vorbi de o amenajare initiala care a durat aproximativ 4 luni si in care aportul prietenilor a fost covarsitor; apoi putem vorbi de un concept care presupune o reamenajare constanta, in care lunar, timp de aproape 3 ani am inlocuit piese de mobilier, am deschis si am extins ulterior terasa, am inchis galeria cu instalatii temporare sau cu shop-ul de arta Artmaroc, am modificat lumina, acustica si atmosfera.

Ce materiale ati folosit?

Pentru a creiona atmosfera intima de mansarda batraneasca am utilizat foarte mult lemn, din care o mare parte a fost lemn reciclat; am folosit vopsea pe baza de apa, acrilice si mozaic, hartie pentru lampi si multa panza alba pentru a da totusi un ton aerisit, curat si luminos.

Am folosit rigips pentru partea ocupata de galerie si izolatie pentru portiunea in care organizam concertele de jazz. In zona de nefumatori am curatat si am lacuit mat caramida si am refacut podeaua din scandura groasa.

De unde ati cumparat mobila si celelalte elemente de decor?

Am facut un mix intre obiecte de mobilier din zestrea familiei cu mobila veche reciclata din fostul hostel Counting Crows,  piese de mobilier de la expozitia Ebenist Maler organizata de Andrei Argaetic de Noaptea Alba a Galeriilor 2011 si diverse obiecte salvate din uzine si ateliere parasite sau demolate.

O parte din scaune sunt achizionate din Sighetul Marmatiei si o alta este reciclata cu ajutorul amicilor de la atelierul Woodyo si pictate patinat pentru a se incadra in decor. Altele sunt noi si au vopsite in cadrul unui proiect de mobilizare a prietenilor: Friendly painting, unde fiecare are propriul scaun vopsit la Acuarela.

Ati intampinat probleme tehnice in timpul lucrarilor?

Cred ca cea mai mare provocare a amenajarii a fost iarna. Am depozitat foarte multe lucruri in curte, iar operatiunea nu a fost deloc usoara. O alta problema au fost limitarile contractuale stabilite de proprietarii imobilului; nu am putut modifica anumite portiuni si finisaje, cum ar fi tâmplaria, podeaua din gresie lucioasa, scara de acces la mansarda.

In final, poate ca aceste limitari ne-au fortat sa fim mai creativi. De exemplu, am modificat minimal baile, imbracand cada in lemn si mascand-o cu o biblioteca plina de obiecte nostalgice colorate, o baie care a fost votata in 2011 drept cea mai frumoasa baie din localurile din Bucuresti.

Ce suprafata are intreaga lucrare?

Zona de interior are 100.2 de metri patrati, iar curtea aproape 500 de metri patrati.

Ne puteti spune care a fost bugetul alocat, estimativ?

Investitia initiala in Acuarela a fost de 25000 de euro in prima faza a amenajarilor (toamna-iarna 2012), urmata de inca 12000 de euro in primavara, atunci cand am achizitionat bus-barul si am construit scenele si compartimentarea spatiilor.

In 2014 am refacut sau inlocuit o mare parte din mobilier,  am extins barul, am inlocuit o parte semnificativa din echipamentele de bar si am reamenajat gradina din spate (aproximativ 15000 euro).

Ideea de spatiu viu, in permanenta schimbare este un aspect foarte important din pozitionarea Acuarelei. In plus, Acuarela presupune si un kit mobil de eveniment compus din 3 automobile din anii 60-70 si o rulota retro cu care am participat la mai multe evenimente anul trecut. Bugetul estimativ pentru achiziția lor si a mobilierului de eveniment a fost de aproximativ 10000 euro, la care se adauga costurile reparatii si mentenanta.

Cum ati descrie stilul amenajarii?

Acuarela este un melanj colorat de nostalgie si lucrari artsy, de bistro frantuzesc intim si improvizatie romaneasca.

Ce influente ati avut?

Hello Menthol a gandit amenajarea spatiului Acuarela prin reciclarea unor obiecte si lucrari colectionate in timp sau din proiecte anterioare, de la targuri de antichitati si din donatiile prietenilor. Deși sunt din registre diferite, obiectele sunt puse intr-un context unitar si, spun unele pareri, dau un aspect colorat de acuarela. Nu ne-am inspirat pentru amenajarea din interior fiind mai degraba constransi de colectia de la care am pornit si de limitarile impuse de proprietarii casei.

Ne-a placut foarte mult ideea de umbrele colorate atarnate cu un fir transparent, idee pornita de la un orasel din Portugalia cu o strada decorata astfel si am utilizat-o in amenajarea terasei pentru a inlocui umbrela conventionala cu stativ.

Cum descrieti Acuarela intr-o singura propozitie?

Acuarela este un bistro colorat pentru comunitatea de creativi din Bucuresti, un hub social, un promotor de jazz, o gazda calduroasa de spectacole de teatru si performance-uri.

Ati cerut parerea unui arhitect inainte sa va apucati de amenajare?

La crearea Acuarelei au contribuit un numar mare de prieteni si prieteni ai prietenilor; cu toate acestea unitatea si coerenta conceptului au fost de implicarea familiei noastre. Nu am angajat un architect special pentru amenajare, insa am avut norocul unor pareri de la prieteni arhitecti.

Cum ati descrie oamenii care frecventeaza Acuarela? 

Initial publicul nostru era aproape exclusiv din zona de marketing, publicitate, arte vizuale și antreprenoriat. Pe masura de notorietatea locului a crescut, si publicul s-a extins in prezent. Ne place sa credem ca este un loc relaxat pentru oamenii care au ceva de spus in oraa. De asemenea, pe langa turisti, avem si un set de clienti care vin din curiozitate, ca la muzeu.

Daca va hotarati sa treceti pe la Acuarela Bistro sigur veti descoperi aici ceva care sa va placa, vreun obiect vechi care va va trezi o nostalgie legata de casa bunicilor sau de copilarie, asa ca nu ezitati sa-i faceti o vizita.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole