Alegerea perdelelor si draperiilor pentru o amenajare armonioasa

Alegerea perdelelor si draperiilor este o decizie mult mai importanta decat am putea crede. Nu sunt doar un element decorativ, ci ele ne ajuta sa reglam cantitatea de lumina care patrunde in camera, ne ofera intimitate si asigura o izolare termica benefica, atat vara cat si iarna. Vorbim in acest articol despre cum ne alegem perdelele si draperiile potrivite caselor noastre.

Deschide Galeria

Oferta este foarte variata in zilele noastre. De la materiale si imprimeuri pana la storuri romane sau rolete, toate reprezinta o solutie pentru o anumita locuinta. Desi suntem deseori tentati sa alegem abia la final perdelele sau draperiile, alegand un model la intamplare, trebuie sa stii ca aceste detalii decorative sunt cele mai vizibile elemente de amenajare interioara si ca iti vor influenta designul fiecarei camere in parte. Tine cont de urmatoarele sfaturi pentru a face alegerile potrivite pentru locuinta ta.

Orientarea apartamentului si implicit cantitatea de lumina care patrunde in interior sunt detalii ce trebuie luate in considerare. De exemplu, locuintele orientate catre soare cea mai mare parte a zilei, au nevoie de materiale rezistente in timp, care sa nu se decoloreze.

Conteaza in aceeasi masura si stilul pentru care vei opta in amenajare. Intr-un decor clasic, storurile sau roletele textile nu-si vor gasi locul. Intr-un stil scandinav vei putea renunta de tot la draperii si opta doar pentru perdele sau storuri albe care vor filtra intr-un mod placut lumina. In spatiile mici, draperiile pot incarca spatiul si crea un sentiment de sufocare al camerei. De aceea, este bine sa tineti cont de specificul fiecarei camere si sa alegeti o varianta care va ajuta sa infrumusetati spatiul.

Si tipul ferestrei ne poate directiona inspre alegerea potrivita. Pentru o fereastra oscilobatanta, un sistem tip storuri va incomoda de fiecare data cand rabatam fereastra, fiind mai putin practic.

Tipul de galerii si calitatea lor este foarte importanta. Atentie la galerie si mai ales la grosimea barei. Diametrul ei trebuie ales in functie de inaltimea camerei. In ceea ce priveste sina, e bine de stiut ca o sina din plastic culiseaza mai greu decat una din aluminiu si are o durata de viata mai mica. O greseala frecventa este aceea a galeriei montate imediat deasupra ferestrei. O astfel de pozitionare turteste vizual camera si nu este recomandata pentru spatiile mici, exceptie facand incaperile cu tavan inalt.

In ceea ce priveste materialul, e bine sa te asiguri ca vei cumpara suficient pentru a obtine pliuri estetice. Perdelele se incretesc mai mult decat draperiile. Ca regula de baza, la 1 metru de fereastra, sunt necesari 2 metri si jumatate de material.

Evitati perdelele care prin nuanta materialului pot colora lumina din camera! Alege materiale translucide sau transparente pentru ca incaperea sa primeasca lumina naturala. Si textura materialului va influenta felul cum vom percepe amenajarea respectiva. De exemplu, catifeaua sau plusul nu se recomanda pentru camerele mici pentru ca incarca prea mult decorul si produc o dizarmonie la nivel vizual.

In amenajarile contemporane, decoratorii folosesc un mix de solutii, cum ar fi combinatiile dintre rulouri textile cu draperii sau storuri romane cu draperii, rulourile sau storurile tinand loc de perdele. In functie de preferinte si buget, se poate renunta complet la draperii pastrand una din optiunile mai sus amintite.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole