Balconul – surpriza unei amenajari atipice

Continuam seria articolelor in care am invitat-o pe arhitecta Maria Romanescu sa ne sfatuiasca in privinta diverselor teme utile referitoare la amenajarea locuintei noastre. Astazi ne vorbeste despre amenajarea balconului.

Deschide Galeria

Balconul trebuie sa fie un loc minunat cand locuiesti la bloc. Este zona care face tranzitia exterior-interior si credeti-ma pe cuvant cand spun ca nu intamplator este proiectata din start ca un spatiu deschis. Impulsul majoritatii este sa-l inchida pentru ca ulterior sa devina depozitare ori o prelungire nefunctionala a camerei. Abordarea aceasta elimina ideea de (mica) terasa si implicit bucuriile pe care le ofera: savurarea cafelei de dimineata sau, de ce nu, loc de servit masa; colt de lectura, zona de discutii intre prieteni, mic spatiu pentru pictura, scris sau oricare ar fi pasiunea ta. Mai presus de toate, daca privelistea te avantajeaza ai toate motivele sa pretuiesti prin amenajare balconul! Sa vedem cum:

1. Simplu inseamna frumos. Si spatios!

Desi cele mai multe terase nu exceleaza la capitolul metri patrati, acest aspect nu trebuie sa fie o descurajare. Dimpotriva, printr-o amenajare potrivita, poti obtine un spatiu intim si confortabil fara bataie de cap.

Abordeaza un stil curat cu interventii minimale pentru a crea o zona cat mai spatioasa. Cromatica neutra si nuantele deschise vor fi fundalul ce vor evidentia cu atat mai mult accesorizarea balconului.

2. Pardoseala

Alege o pardoseala din lemn pentru o atmosfera primitoare. Acest sfat este cu atat mai recomandat in special in cazul teraselor orientate catre nord sau in general intr-o zona umbrita. In cazul balconului tip logie poti accentua acest efect placand peretii laterali cu acelasi finisaj.

Pentru un plus de confort, in perioada anotimpului cald poti adauga un covor. Creeaza impresia de profunzime a spatiului, folosind un pattern in dungi pozitionat paralel cu latura scurta a balconului.

3. Mobilier si accesorii

Micul mobilier de gradina este cel mai recomandat in cazul balcoanelor deschise. In functie de stilul care te caracterizeaza poti opta pentru piese de lemn, metalice sau textile. Fa o alegere pe cat de curajoasa pe atat de confortabila: agata un hamac pentru deliciul intregii amenajari.

Daca spatiul este permisiv, foloseste o canapea in locul scaunelor pe care sa o accesorizezi din plin cu perne. O idee ingenioasa este de a transforma o lada cu depozitare intr-un mic divan de exterior.

Balconul poate fi locul care sa ilustreze pasiunile tale, asadar mobilarea va urma necesitatile tale in zona de lucru: un fotoliu confortabil pentru citit cu o mica biblioteca, o masa de scris, sevaletul si expozitia de picturi.

4. Flori si lumini

Inconjoara-te de flori naturale si creeaza-ti astfel mica ta gradina. In functie de configuratia balconului le poti aseza in nenumarate compozitii: pe balustrada, pe rafturi, agatate de plafon. Evita totusi o supraaglomerare cu plante, dorinta este de a crea un spatiu multifunctional si nu o sera.

Incalzeste ambientul folosind simpaticele ghirlande luminoase si/sau lumanari, iar seara va transforma terasa intr-un loc magic!

Pentru un efect dramatic poti supradimensiona unul sau trei corpuri de iluminat alaturate. Globurile de hartie sunt in acest caz o solutie deloc costisitoare, dar de efect.

 

5. Simte-te ca in vacanta!

Concluzionand, as vrea sa subliniez ideea de la care am pornit: balconul poate fi un exceptional loc de relaxare si voie buna. Prin amenajare, acesta poate fi pauza ta zilnica de la cotidian! Daca iti place sa calatoresti in locuri insorite, afla ca poti aduce acest sentiment in decorarea terasei. Foloseste un sezlong, adauga un material tipic locului care te atrage fie ca te gandesti la bambus sau la stuf, pastreaza palaria de soare aproape si bucura-te de noua ambianta a terasei tale.

Pe arhitecta Maria Romanescu, o puteti urmari si pe pagina ei de Facebook, De vorba cu DESIGN-ul sau pe Instagram la talking to design pentru mai multe sfaturi, sugestii si idei de amenajare.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole