Cafeneaua Enigma – un spatiu urban al carui design a cucerit toata lumea

Despre designul creativ al Cafenelei Enigma din Cluj au scris platforme internationale precum Bored Panda sau My Modern Met. Acestea au laudat inventivitatea si determinarea celor care au pus cap la cap un asemenea concept. Povestea Casei a plecat in cautarea lor si a povestii unui spatiu neconventional, care te cucereste de cum ii treci pragul. 

Deschide Galeria

Instalatii care se misca, creand jocuri fantastice in penumbra, structuri steampunk integrate captivant intr-un decor coerent, care naste senzatii – acestea sunt primele lucruri care te surprind la amenajarea Cafenelei Enigma. Iata cum a luat nastere acest loc: "Ideea de Enigma a pornit de la oameni, oaspetii nostri de zi cu zi. Vedeti dumneavoastra, oamenii sunt in constanta miscare, oamenii sunt miscare si prin urmare un decor bazat pe lucruri statice nu are cum sa rezoneze intim cu omul. Fundamentul decorului pentru acest spatiu a fost, deci, miscarea. Aceasta idee a fost magistral pusa intr-o poveste coerenta de design de catre baietii de la 6-th Sense", ne-a declarat Mihai Valentin, proprietarul Cafenelei Enigma. Cand l-am intrebat daca este un impatimit al designului, ne-a spus ca se simte mai mult inventator. 

Ne-am intrebat, privind detaliile, cate bariere a intampinat acest concept pana la punerea in aplicare. Raspunsul ne-a confirmat inca o data ca pentru orice idee nebuneasca merita sa lupti pana la capat: "Primele reactii au fost de neincredere totala, ca asa ceva se poate face. Chiar de la inceput, unul dintre designeri, auzind ideea, a strigat la mine: Esti nebun? Asa ceva nu se poate face! Dar cu o perseverenta de foc, proiectul durand aproape 2 ani, am reusit incet, incet sa contruim o echipa care sa aiba incredere in proiect si care sa ne ajute sa mergem inainte si sa finalizam. "Nu se poate" a fost pe buzele tuturor in fiecare zi, a ajuns atat de des rostit incat a ajuns un laitmotiv, spre final cand auzeam NU SE POATE, ma simteam deja familiar si imi dadea senzatia ca sunt pe drumul cel bun", povesteste cu umor Mihai Valentin. 

Istoria instalatiilor este una deosebita: "Instalatiile cum le numiti dumneavoastra, mecanismele, cum le numim noi, au fost proiectate de catre 2 ingineri, Radu si Andrei Nicu, si executate exceptional de catre un al 3-lea inginer, Adrian. Procurarea elementelor componente a fost o sarcina extrem de dificila, fiind piese de precizie, iar industria romaneasca cu greu ne-a putut ajuta".

In ceea ce priveste stilul de design interior abordat, Enigma imbina cu succes 3 stiluri diferite – noul parter este kinetic steampunk, etajul este un lounge mai intim, linistit, plin de carti (inclusiv pe tavan), iar gradina de vara e o frumusete. Plina de verdeata vara si ascunsa privirilor, este o oaza de liniste si frumos intr-un oras agitat, cu adevarat o "secret garden".

"Clujenii au primit superb noul concept, poate si fiindca rezoneaza cu ei", e de parere Mihai Valentin."Clujul este un oras viu, plin de oameni frumosi. Iubim Clujul".

Ne-am dorit sa aflam si particularitatile meniului, convinsi fiind ca experienta vizuala este completata de una gustativa. Mihai Valentin ne-a fost ghid: "Avem o varietate mare de cafele, cocktailuri si mancare. Ciocolata calda si cheesecakul sunt geniale si cred ca cele mai bune din Transilvania".

Stilul si estetica se cultiva, spunem noi. De aceea am vrut sa stim care sunt preferintele personale in design interior al celui care a creat un hub urban steampunk. Am descoperit, astfel, ca stilul personal al lui Mihai rezoneaza cel mai bine cu stilul renaissance, cu interioarele acelea filigramate si pur si simplu frumoase, intr-un fel de frumusete care imbogateste sufletul. Iar in ceea ce priveste spatiul personal preferat si notiunea de relaxare, am aflat ca dormitorul se califica la ambele categorii: "Cred ca in dormitor ma simt cel mai bine. Motivul este simplu – nu prea am ocazia sa dorm si nu ma simt ok cu asta. O sugestie pentru amenajari reusite este concentrarea atentiei catre iluminatul inteligent, intelegand prin aceasta un iluminat mascat. El va pune in evidenta piesele de mobilier si te va mangaia prin lumina, fara intruziuni brutale in sfera privirii".

Pe partea de design comercial, Mihai este admiratorul lui Giger, caruia ii admira imaginatia iesita din comun: "Toti arhitectii merita respectul nostru, cu conditia de-a iesi din banal. Cred ca un inventator merita intotdeauna respectul nostru indiferent de profesia pe care o are. Sf Augustin spunea: Fa ceea ce faci! e un exemplu fabulos. Cred ca trebuie sa ne facem exceptional lucrul indiferent in ce domeniu activam, iar daca reusim sa fim cel mai bun gunoier din lume, este superb, am facut o diferenta si putem spune ca scurta drumetie prin acesta lume nu a fost in zadar".

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole