Ce stil de amenajare sa alegi pentru bucataria ta

Probabil ai visat dintotdeauna la bucataria de vis si ti-ai imaginat-o in felurite moduri, descriind un anumit stil. Ar putea fi un stil traditional, vintage, industrial, scandinav sau poate cel rustic, insa nu esti sigur care se potriveste cu spatiul pe care il ai la dispozitie sau cu personalitatea casei tale. Ca sa facem putina lumina, ne-am gandit sa abordam astazi acest subiect si sa-ti oferim cateva exemple de amenajari de bucatarii din care sa te inspiri pe mai departe.

Deschide Galeria

Inainte de toate e nevoie de cateva precizari. In zilele noastre, nu prea putem sa spunem ca folosim un stil de amenajare pur, autentic, ci mai degraba vorbim in termeni de influente: clasice, traditionale, rustice, romantice, etc. Ritmul alert si stilul de viata contemporan ne obliga sa punem pe primul plan functionalitatea. De aceea, lumea amenajarilor interioare abordeaza influente mai degraba in detrimentul unui stil pur care, cu siguranta, nu si-ar mai gasi locul in apartamentele noastre minuscule. Si acest lucru nu este neaparat rau, ci ar trebui privit ca pe o etapa fireasca la care ne putem adapta.

Variatele modele de amenajari propuse de designeri de interior si decoratori vin sa intareasca cele de mai sus. Vei gasi bucatarii adaptate unor spatii mici, cu mult bun-gust create, precum si bucatarii mai generoase adaptate unor familii numeroase (de obicei in case sau vile). Haideti sa vedem care sunt cele mai intalnite stiluri de amenajare pentru bucatarie.

In spirit traditional sau clasic

O bucatarie traditionala sau clasica va cere mai mult mobilier, de obicei din lemn cu un pronuntat caracter rustic. Dulapurile cu ornamente ce descriu linii rotunjite in nuante de bej spre maro sau imitand nuanta lemnului. O astfel de amenajare da sentimentul de greoi si masiv, lucru pe care nu ti-l doresti intr-o bucatarie de apartament de bloc. Caracterul lemnului corelat deseori cu piatra naturala (cum ar fi granitul) imprima o nota de eleganta cu care acest stil te poate cuceri. O astfel de bucatarie este pusa in valoare intr-un spatiu mare, aerisit si luminos.

Inspiratie rustica

Foarte apropiat de bucataria traditionala este cea rustica. Pentru un decor rustic se merge in general pe materiale naturale, lemnul cu aspect brut sau finisat sumar fiind elementul de baza. Stilul rustic abunda in textile precum bumbacul sau inul si culori ce ne amintesc de natura. Finisajele merg pe un aspect brut, se cauta rugozitatea pietrei naturale sau a caramizii, iar mobilierul poate merge spre vintage cu acel aspect patinat, amintindu-ne de dulapul bunicii. Daca spatiul iti permite poti merge pana la crearea unui spatiu pentru hota din gips carton, in forma de arcada deasupra plitei sau a aragazului.

Retro este la moda

Bucatariile retro se numara printre tendintele ultimilor ani. Nu, nu ne intoarcem in anii 1950, dar multe din trasaturile de atunci sunt preluate si traduse intr-un limbaj contemporan. Faianta tip Metro (placile acelea albe, dreptunghiulare), electrocasnicele, in special frigiderele tip Smeg, placile decorative tip patchwork sau mozaic, imprimeuri, culori puternice si mobilier cu linii drepte, tipice pentru aceea perioada sunt doar cateva din cele mai cunoscute elemente care compun o bucatarie de inspiratie retro.

Note industriale

Industrialul este un limbaj comun in ultimii ani, multe amenajari utilizand diferite elemente ale acestui stil. Metalul, inoxul, lemnul cu aspect nefinisat, caramida aparenta, griurile, mobilier specific (vezi scaunul Tolix sau corpuri de iluminat cu aspect de tabla uzata sau cromat, iata doar cateva trasaturi comune. Cu siguranta, o astfel de bucatarie ti se va parea rece in ansamblul ei, dar utilizand doar cateva din elemente, chiar si un simplu corp de iluminat suspendat poti sa aduci o nota de original fara prea multe batai de cap.

Contemporan si functional

Bucatariile contemporane se inspira din eficienta si functionalitatea amenajarilor scandinave. Linii drepte, mobilier lucios care reflecta lumina, cuptoare incorporabile si electrocasnice incastrate in mobilier, lemn finisat si in general un spatiu redus la esential, care nu se vrea incarcat cu dulapuri si sertare, ci mai degraba merge spre o aerisire a depozitarii, prin etajere sau polite. In continuare, bucatariile in plan deschis sunt deopotriva dorite si disputate.

Tinand cont de aceste informatii si oricare ar fi stilul cu care te identifici, adapteaza-l bucatariei tale pentru a obtine un spatiu functional in care vei gati cu placere pentru toti ai tai cei dragi. Arunca o privire si in galeria foto de mai sus pentru inspiratie.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole