Culorile, texturile si tiparele de modele in designul interior

Un design de interior de succes se bazeaza pe mai multi factori, care adusi impreuna vor crea un produs final coerent. Intelegerea felului cum functioneaza culorile, texturile si tiparele de modele aduc beneficii pe termen lung in orice tip de amenajare.

Deschide Galeria

Culorile

Utilizarea culorilor este probabil unul din factorii pe care majoritatea oamenilor il inteleg usor atunci cand ne referim la design interior. Cu toate acestea, lucrurile nu sunt asa de simple cum am putea banui. Culorile relationeaza nu doar cu intreaga tematica a unei amenajari, ci mergand mai departe chiar si cu starea emotionala a spatiului respectiv. De aceea, este importanta intelegerea termenilor de culori primare, complementare, a nuantelor si tonurilor si a felului cum se combina ele pentru rezultate optime.

Culorile pot fi folosite pentru a crea zone de accent sau centre de interes intr-o camera. Acestea pot fi obtinute in special cand paleta cromatica de baza este una neutra. Ochiul este atras in mod natural de culorile cele mai intense sau cele mai inchise, asa ca nu va sfiiti sa folositi o pata de roz intens sau chiar negru printr-un scaun sau o piesa de arta de exemplu, prin care sa creati acest punct focal din incapere. Chiar si prin detalii mai mici, cum ar fi o vaza sau perne decorative se poate obtine acelasi efect.

E bine de stiut ca in general, culorile interactioneaza si relationeaza cu modelele si texturile din jur, precum si cu sursele de lumina din spatiul respectiv. Astfel, lumina naturala care patrunde dimineata in camere poate fi diferita de cea de la apus. Aici trebuie luata in calcul si expunerea apartamentului sau casei respective. Si iluminatul artificial poate afecta felul in care percepem culorile. In plus, diferitele nuante sunt evidentiate prin modelul sau textura cu care sunt asociate.

Texturi si modele

Alaturi de culori, texturile si modelele impacteaza la randul lor un decor. Suprafetele netede si lucioase reflecta lumina, pe cand texturile rugoase o absorb. O camera bogata in culori si nuante se va simti incompleta fara texturi si/sau un model introdus in schema de design a camerei.

Importanta texturilor nu trebuie ignorata defel, ele avand puterea de a oferi o transformare subtila dar puternica la nivelul perceptiei unei camere.

Texturile si tiparele de modele confera dinamica si dimensiune unei camere. In plus, se recomanda contrastele intre texturi pentru o si mai buna punere in evidenta a trasaturilor unui decor.

Modelul selectat pentru anumite detalii din camera, cum ar fi cel al unui tapet, al covorului sau al draperiilor ne influenteaza felul cum percepem proportiile intr-o incapere. De aceea, e bine sa tineti cont de cateva lucruri. Modelele complexe cu multe culori sunt indicate pentru camerele largi, generoase, pe cand in spatiile mici acestea trebuie sa fie la o scara redusa pentru ca intreaga amenajare sa nu fie sufocata. Liniile verticale creeaza impresia de inaltime, pe cand liniile orizontale ofera un plus de spatiu pe latimea camerei.

Nu in cele din urma, un design nu trebuie sa fie plictisitor. Combinati diferite tipuri de suprafete, finisaje si stiluri, cum ar fi un dulap vintage cu o masuta de cafea in stilul anilor 1950 sau o canapea clasica cu textura de catifea si un bufet shabby chic.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole