Cum alegem cele mai bune materiale de constructie?

Cand ne gandim la cele mai bune haine pe care le avem, ne vin in minte acele straie pe care le-am cumparat sau le-am primit cu multi ani in urma si care, dupa vreme indelungata de folosinta, inca arata la fel de bine ca in prima zi, si-au pastrat culoarea vie si tesatura nu s-a deteriorat aproape deloc.

Deschide Galeria

Am pornit de la un exemplu aleatoriu, dar ceea ce doresc sa subliniez este ca rezistenta in timp este o calitate pe care ne-o dorim indiferent de materialul la care facem referire si, din nefericire, este o calitate pe care din ce in ce mai putine lucruri o au astazi. Fie ca vorbim despre tesaturi, materiale de constructie, instalatii, gadegeturi, totul pare sa aiba o durata de viata din ce in ce mai redusa. Ceea ce, in timp, se traduce in investitii repetate, in reparatii sau inlocuiri in intregime.

Daca in cazul unei camasi, acest aspect nu ar produce un gol notabil in bugetul familiei, cand vine vorba de casa si de materiale de constructie sau manopera, lucrurile stau cu totul altfel. De aceea este bine sa fim documentati atunci cand discutam cu arhitectul nostru detaliile legate de constructia casei sau de reamenajarea unei cladiri deja existente.

Astazi vorbim despre unul dintre detaliile acestea si anume despre materialele pe care alegem sa le folosim la exteriorul casei. Dincolo de toate aspectele legate de estetica si de gradul de utilizare la exterior trebuie sa ne gandim si la faptul ca orice am construi in afara casei este supus capriciilor vremii. Pe langa gradul de uzura produs de noi trebuie sa luam in calcul si ploile, ninsorile, vantul si furtunile care afecteaza constructiile de exterior.

De exemplu, un gard realizat din lemn are o rezistenta in timp destul de buna, insa, dupa cativa ani, din cauza ploilor si a ninsorii, acesta se va innegri, lemnul isi va pierde din duritate si dupa o perioada indelungata va putrezi si se va strica iremediabil. Produsele de intertinere destinate acestuia sunt costisitoare si se aplica la intervale de timp mai reduse decat produsele care se folosesc pentru garduri de fier sau din beton.

Gardurile din fier au si ele la randul lor avantaje si dezavantaje. Chiar daca sunt mai rezistente, gardurile din fier sunt arareori garduri pline si nu actioneaza ca bariere pentru zapada de exemplu, iar in cazul unei iesiri la drum tranzitat intens, toata zapada va ajunge la noi in curti, si asa mai departe.

La o analiza chiar si superficiala, castigator in randul materialelor de constructie pentru exterior ramane betonul. Fie realizat din placi prefabricate sau turnat, gardul din beton are cea mai buna rezistenta de pana acum. Gratie evolutiei rapide in domeniu acum gardurile din beton nu mai au acelasi aspect rigid si dur si pot concura, la nivel estetic cu orice alt gard realizat din materiale mai rafinate. Avantajul lor este ca, supuse testului vremii, chiar si dupa zeci de ani, gardurile din beton raman la fel de stabile si rezistente si in plus, sunt impermeabile si nu necesita intretinere, dincolo de costurile si ele reduse de productie si montaj.  

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole