Cum amenajam locul de luat masa in living

In agitatia cotidianului, ritualul meselor cu familia devine o raritate. Ajungem sa luam gustari rapide in bucatarie, iar seara cina se muta de multe ori in fata televizorului. De aceea, in ultimii ani asistam la o tendinta de a amenaja un mic spatiu in cadrul livingului, rolul sau fiind unul multifunctional.

Deschide Galeria

Apartamentele contemporane promoveaza acest tip de spatiu amenajat in interiorul livingului ca pe un loc firesc si necesar in orice locuinta, la fel de firesc precum luatul mesei zi de zi. Se doreste astfel o revenire la ceea ce inseamna petrecere de timp de calitate cu cei dragi, o comunicare si relationare intre toti cei ai casei. Haideti sa exploram impreuna cateva astfel de idei de amenajare pentru un dining sau loc de luat masa in interiorul unui living.

De cele mai multe ori, dimensiunile camerei de zi ne sunt cel mai mare dusman. Ne punem astfel intrebarea, unde si cum vom amenaja dining-ul pentru ca spatiul nu prea ne permite. Cheia intr-un astfel de caz este tipul de mobilier pe care il vei alege in cazul unei amenajari pe care o pui la cale acum sau cum vei integra o masa cu scaune in cadrul amenajarii deja existente.

Tipul de mobilier

Masa si scaunele sunt partea centrala a oricarui dining, ele indeplind functia acestui spatiu al casei noastre. Din nou, dimensiunile camerei vor fi cele care ne vor dicta ce tip de mobilier vom alege; intr-un living spatios, putem alege masa de 6 sau 8 persoane cu scaunele aferente. Intr-o incapere mai modesta, ne putem restrange la o masa de 4 locuri, cu mentiunea ca putem alege un model extensibil atunci cand avem mai multi musafiri la masa. De altfel, pentru spatiile mici este recomandat ca mesele sa fie extensibile pentru ca ofera mai multa libertate de miscare si nu ocupa inutil spatiul pretios al camerei. Cateva modele in acest sens am gasit aici, inclusiv un tip de masa tip consola prevazuta cu 3 extensii suplimentare ce poate primi pana la 10 persoane. Odata stransa, poate fi mutata oriunde si folosita ca simpla piesa de mobilier in camera de zi (este excelenta chiar si pe post de birou) sau pe holul de la intrare.

Scaunele vor pastra stilul si culoarea mesei in jurul careia sunt asezate, daca ne dorim o compozitie discreta, eleganta, usor de integrat in amenajare. Pentru cei care isi doresc sa sparga acest tipar clasic, exista, de asemenea, optiuni de explorat precum mese din fier, sticla, acrilic sau combinatii inedite precum lemn si picioare din metal sau sticla, iar scaunele din material transparent. Exploreaza aici diferite tipuri de modele de piese de mobilier care te vor ajuta sa construiesti o amenajare de living intr-un mod coerent si armonios.

Stilul amenajarii

In general, atunci cand diningul face parte din living, se recomanda sa urmam linia designului abordat in restul camerei, delimitand eventual aceasta functiune pentru a o pune in valoare in cadrul amenajarii. Putem face asta printr-un perete-accent zugravit in nuante, printr-o pardoseala diferita (mix de parchet cu placi ceramice tridimensionale) sau prin simpla adaugare a unui covor ce va fi asezat sub masa astfel incat sa cuprinda si scaunele atunci cand sunt putin indepartate de masa. Una din cele mai simple metode de a accentua o astfel de zona este prin iluminat.

Iluminatul pentru locul de luat masa

Ideal este sa existe un corp de iluminat montat deasupra mesei, la moda fiind modelele supradimensionate sau cele in grupuri de cate 2, 3 sau chiar 4 daca vorbim de o masa de 10 sau 12 persoane. Nivelul de lumina trebuie sa fie suficient pentru a vedea obiectele in profunzime, a percepe corect textura, culorile si forma, precum si pentru a vedea persoanele asezate la masa, si a putea purta conversatii placute. Astfel, atentia va fi atrasa asupra locului de luat masa, ca functiune de sine statatoare.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole