Cum amenajam un dressing in camera – idei practice

Numarul hainelor si al accesoriilor continua sa creasca si nu prea mai ai loc de nici unele? E momentul sa te gandesti serios la un dressing care sa-ti satisfaca nevoile de depozitare. Pentru asta ai nevoie sa iei in calcul cateva detalii importante precum dimensiunile, inaltimea, compartimentarea, informatii tehnice de care e bine sa tii cont inca de la stadiul de planificare.

Deschide Galeria

Inainte de toate, trebuie sa te gandesti unde il vei instala. Exista suficient loc in dormitor? Sau poate e mai potrivit in hol? Sau poate ambele. Apoi, functia lui: care din piese vor intra in dressingul din dormitor si care vor ramane in dulapul de pe hol sau intr-un alt spatiu de depozitare. Daca dulapul din dormitor nu este unul suficient de spatios, probabil ca vei avea nevoie sa regandesti locul pentru lenjerii sau pentru pernele si pilotele tale.

Dressingul in dormitor este varianta preferata de multi dintre noi, fiind cea mai comoda. Insa sa nu uitam ca aceasta functiune nu trebuie sa ne sufoce. Intre pat si dulap ne trebuie minim 70 cm pentru a putea circula. Degeaba ne vom instala un dressing masiv daca ne vom strecura pe langa el doar ca sa putem ajunge in pat. Specialistii recomanda ca acolo unde spatiul permite, dressingul sa aiba o structura in L. Astfel se poate profita de colturile deseori nefolosite, castigand un plus de depozitare. Tot in acelasi scop se poate merge pana sus, in tavan sau aproape de tavan obtinand mai mult spatiu util.

Chiar si pentru camerele cu o configuratie mai dificila, cum sunt cele lungi si inguste, exista posibilitatea instalarii unui dressing. Se poate opta pentru o delimitare cu un perete fals, o semi-incapere ce poate fi compartimentata dupa bunul plac. Pentru ca lumina naturala sa patrunda in acest spatiu nou creat, peretele despartitor poate fi unul cu o structura cu geam, asemanatoare unei ferestre (vezi modelul din galerie).

Dupa ce ai hotarat locul si dispunerea, te poti gandi acum la elementele constitutive, mai exact la compartimentarea lui pe interior. Pentru a fi cat mai eficient in depozitarea diferitelor tipuri de haine, e bine sa variezi bara pentru agatat cu rafturi si sertare care iti vor asigura astfel loc pentru toata garderoba ta, inclusiv accesorii. Bara ar trebui sa aibe intre 160 si 180 de cm pentru hainele lungi depozitate pe umerase si un minim de 50 de cm adancime pentru etajerele unde vei aseza bluzele sau puloverele pliate. Intr-un sertar integrat in acelasi dressing vei putea aseza cravatele, papioanele, esarfele, fularele, manusile, curelele si poate chiar si bijuteriile. De asemenea, rafturile de deasupra pot fi mai lungi si mai adanci pentru a putea depozita pilote, cuverturi sau perne.

Desi vorbim de o piesa de mobilier preponderent cu aspect functional, nu putem ignora estetica pe care o va aduce camerei si mai ales modul cum o va influenta. De aceea, exista amenajari unde vom intalni dressing inchis cu usi cu finisaje din MDF lucios, alb, crem sau ciocolatiu sau doar oglinzi, usile glisante prevaland in fata celor batante. In aceeasi masura, vom intalni si amenajari cu dressing deschis, eventual delimitat doar de o draperie, cu hainele insirate pe suporturi de bare. O astfel de abordare merge intr-un spatiu boem, cu dimensiuni mai generoase, pentru case nonconformiste. Si pentru ca tot am mentionat de estetica, iti recomandam ca designul dressingului sa fie in spiritul celorlalte piese de mobilier din incapere, preferabil din aceleasi materiale si cu finisaje asemanatoare sau identice. Adopta un stil unitar pentru dormitor, indiferent ca alegi sa amenajezi dressingul in dormitor sau nu.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole