Cum sa decorezi o casa rustica si primitoare

Ne-au fascinat dintotdeauna casele rustice, cu incaperile primitoare si atmosfera care te face sa te simti in fiecare colt binevenit. Pentru a obtine o casa rustica sau pentru a adauga accentele acestui stil in locuinta ta, am obtinut de la decoratori cateva secrete de amenajare pe care le vom detalia in continuare.

Deschide Galeria

Paleta neutra este marca stilistica a unui decor rustic. Culorile calde, deschise, tenta lemnoasa sunt cele care contureaza acel aer relaxant pe care il cautam in stilul rustic. Designerii de interior ne atrag insa atentia ca o doza de contrast va aduce intreaga amenajare in contemporan. Astfel, alaturati un obiect cu linii reci (o veioza din metal, o masa din inox si sticla) unui asemenea interior si veti obtine un cadru modern. Chiar daca va tenteaza sa acoperiti canapeua cu o patura de lana, mult mai potrivita va fi una in dungi, usoara sau una cu imprimeuri hazlii, care vor da incaperii senzatia de nonsalanta studiata.

Depozitarea intr-o casa rustica nu va fi niciodata atat de minutios camuflata ca intr-o locuinta minimalista. Vesela si obiectele uzuale trebuie sa isi gaseasca locul pe rafturile unui dulap cu mai multe rafturi sau pe o polita din lemn. Adaugati mini-perdelute rafturilor din bucatarie sau din zona de depozitare – sunt accente tipic rustice si vor da un aer familiar. Designerii ne sfatuiesc sa realizam singuri aceste perdelute. In acest fel le vom asorta perfect cu restul decorului si vom personaliza frumos incaperea.

Citeste si cum sa iti innoiesti bucataria cu bani putini

Creeaza simetrie, ne indeamna designerii. In decorul rustic privirea va fi furata de incadrari usor de inteles – doua polite cu acelasi model, doua covoare care delimiteaza o anumita zona, doua lampadare sau un set de trofee care vor strajui un perete. Spre exemplu, pentru a semnala o zona de dining improvizata, poti folosi doua covorase in culori vii. 

Peretii ingusti si spatiile greu de amenajat dau de multe ori batai de cap in definitivarea unui decor. Specialistii ne recomanda sa ne lasam inspirati de mesterii traditionali si de casele romanesti foarte vechi, unde ochiul era pacalit de culori vii, unitare. Cu alte cuvinte, daca vei vopsi un dormitor ingust intr-un albastru senin si vei adauga doar elemente ultra-necesare – un pat cu cadru inalt si o perdea imaculata, va rezulta o incapere confortabila si primitoare. 

Farmecul subtil al unei case rustice este dat de naturaletea decorului, de relaxarea cu care fiecare colt isi va gasi utilitatea. In spatele unor scari interioare unde ai fi tentat sa arunci cateva obiecte de uz practic, incearca sa amenajezi un mini-spatiu de lucru. Innobileaza decorul cu fotografii si lucruri personale si lasa-ti imaginatia sa experimenteze – colectia de ceramica a bunicilor poate decora peretii unui hol, iar lingurile de lemn cumparate de la artizani pot inviora cuierul de la intrare.

Citeste si cum sa locuiesti confortabil in 25 mp

Refuza asocierile clasice – un vas pentru flori din aluminiu poate deveni un cos de gunoi foarte cool pentru decorul baii, iar un dulap din sarma poate tine cu succes locul unui dulapior de cosmetice. Important este ca totul sa fie cat mai practic si mai surprinzator. 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole