Cum sa-ti organizezi electrocasnicele in bucatarie

Eficienta bucatariei tale depinde intr-o mare masura de felul cum o asezi si mai apoi de spatiul pe care il ai la dispozitie. Asa numitul triunghi de lucru este conceptul-cheie sau baza pe care vei construi amenajarea bucatariei. Tinand cont de felul cum cele 3 statii de lucru vor fi integrate in spatiu, vei putea hotari cat de practica este bucataria ta prin prisma dispunerii lor.

Deschide Galeria

Triunghiul de lucru nu trebuie sa fie neaparat un triunghi. Configuratia bucatariilor noastre este atat de diferita incat uneori dispunerea celor 3 puncte (frigiderul, cuptorul si chiuveta) nu poate respecta acest principiu. Ideea de baza se pastreaza insa: deplasarea intre puncte sa fie cat mai usoara posibil.

Pentru ca toate lucrurile sa functioneze bine in bucataria ta, este bine sa tii cont de adaptarea la spatiu. Nu iti lua un frigider prea mare (cum ar fi unul cu 2 usi) daca nu ai decat 6 metri patrati la dispozitie. La fel si in cazul aragazului. Daca tocmai ai finalizat renovarea si te pregatesti sa-ti achizitionezi mobilier nou, poate ar fi timpul sa il inlocuiesti cu un cuptor si o plita (fie ea pe gaz sau electrica). Alege unde vrei sa asezi cuptorul, sub blat sau intr-un dulap inalt. Incearca sa le asezi cat mai aproape una de cealalta pentru a fi cat mai eficient atunci cand gatesti.

Evita sa asezi frigiderul langa corpul ce include cuptorul (daca vorbim de un dulap inalt)! Lasa un spatiu de minim 45 de centimetri intre cele doua. De asemenea, intre chiuveta si plita ar trebui sa existe un spatiu de cel putin 60 de centimetri, astfel incat sa existe loc pentru a pregati mancarea si aseza diferite recipiente.

Daca iti doresti o masina de spalat vase atunci locul potrivit este langa chiuveta (eventual deasupra chiuvetei, in interiorul dulapului, instalat si un picurator) pentru ca astfel iti vei usura munca de incarcare si descarcare a masinii.

Un lucru util de care e bine sa tii cont este nu-ti incarci blatul de lucru cu alte electrocasnice de care ai nevoie in bucatarie. Cu siguranta pe unele din ele nu le folosesti atat de des incat sa merite sa ocupe loc pretios. Cuptorul cu microunde este destul de voluminos si iti va acapara foarte mult spatiu pe blat. Poate un loc potrivit pentru el ar fi sa il integrezi intr-un corp deasupra cuptorului.

Cu totii ne dorim sa mancam mai sanatos, sa aducem mai multe legume si fructe in alimentatia de zi cu zi. Pentru sucuri si smoothie-uri vei folosi cu siguranta un storcator, respectiv un blender. Gandeste-te bine cat de mult si cat de des le vei folosi – zilnic, o data pe saptamana, o data pe luna sau mai rar. Ia in calcul un spatiu cu o adancime mai mare fie in dulap sau in camara pentru a le putea depozita fara a fi nevoie sa le demontezi dupa fiecare folosire. La fel si pentru robotul de bucatarie, mixer (cel cu bol incorporat) sau aparatul de gatit cu aburi. Toate acestea vor incarca inestetic spatiul bucatariei si te vor incurca atunci cand te vei apuca de gatit. Pastreaza-le la indemana doar pe cele strict utile in momentul respectiv.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole