Cum se face altoirea pomilor fructiferi primavara? (VIDEO)

Altoirea este un proces care presupune imbinarea tesuturilor vegetale ale unui portaltoi (care contine partea cu radacina a unei specii rezistente de pom) cu altoiul (care este o ramura sau un mugure dintr-o specie superioara din punct de vedere calitativ portaltoiului).

Deschide Galeria

Orice pom fructifer se poate altoi intr-un mod eficient, cu sanse de prindere de peste 90%, in doua perioade ale anului. Aceste perioade prielnice sunt primavara, intre 15 martie si 15 mai si vara-toamna, intre 15 iulie si 15 septembrie.

Altoind pomii fructiferi in aceste 2 perioade ale anului, va veti asigura ca prinderea va avea un procent mai ridicat, iar sansele ca pomii altoiti sa fie afectati vor scadea semnificativ.

Conform DEX Online, altoirea inseamna “a introduce o ramură a unei plante în țesutul alteia, stabilind astfel un contact între țesuturile lor generatoare pentru a da plantei altoite însușirile altoiului”.

Pentru a-ti face o idee cat mai ampla despre procedeul de altoire a pomilor fructiferi si pentru a fi sigur ca lastarii tai se vor prinde, trebuie sa tii cont de cateva specificatii din domeniu.

Vei avea nevoie de cateva unelte care iti vor fi de folos in altoirea pomilor, cum ar fi: foarfeca horticola, foarfeca pentru ramuri groase, un fierastrau horticol si un briceag de altoit universal. Aceste unelte pot fi gasite in orice magazin specializat sau le poti cere de la un vecin pasionat de gradinarit.

Pe langa aceste unelte, iti vor trebui: portaltoiul, ramuri altoi, banda de altoit sau banda izolatoare si o ceara de altoit.

Daca ai facut rost de ustensile iata care sunt pasii pe care ar trebui sa-i urmezi pentru a realiza o altoire:

  • Dupa alegerea si taiarea altoiului se face la capatul mai gros al acestuia, cu ajutorul cutitului, o pana dreapta;
  • Pe portaltoi se face o taietura a scoartei, pe verticala, iar in acest loc va fi introdus altoiul, cu partea cioplita spre interiorul portaltoiului;
  • Apoi se va desprinde cu grija scoarta cu ajutorul varfului cutitului de altoire, de o parte si de alta a taieturii;
  • Se introduce cu grija altoiul in portaltoi, pana cand acesta va avea partea cioplita acoperita total de portaltoi;
  • Cu ajutorul unei spatule se aplica ceara peste punctul de altoire;
  • Dupa ce punctul de altoire a fost uns cu ceara se acopera strans intreaga zona cu banda izolatoare;
  • Se taie varful altoiului, dupa ce ne-am asigurat ca sunt pastrati trei muguri;
  • La final se ung cu ceara atat capatul altoiului cat si cel al portaltoiului. 

 

Acum ca ai toate cele necesare pentru inceperea altoirii de primavara a pomilor fructiferi, nu iti ramane decat sa te gandesti ce soiuri de pomi iti doresti la tine in gradina. Posibilitatile sunt foarte numeroase si de aceea ar trebui sa te documentezi inainte despre soiurile de pomi care se altoiesc cel mai bine unii cu altii.

Astfel, altoirea efectuata de tine va prinde cu siguranta, iar tu vei deveni un gradinar din ce in ce mai experimentat si s-ar putea ca pomicultura sa devina noua ta pasiune.

Pentru indrumari suplimentare, iti sugeram sa urmaresti acest tutorial video despre altoirea pomilor fructiferi in perioada primaverii.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole