Design functional intr-un apartament pentru o familie numeroasa

Stim prea bine ca tendintele ultimilor ani au transformat designul scandinav intr-o prolifica sursa de insiratie pentru multi arhitecti si designeri care exploreaza diverse fatete ale acestui stil in moduri originale si creative. Pentru astazi va propun o astfel de abordare, ilustrata printr-un apartament de 130 de metri patrati, cu 4 camere situat in Polonia.

Deschide Galeria

Spatiul generos a fost amenajat de arhitectii de la Soma Architekci, misiunea nefiind tocmai usoara, stiind ca au de multumit pe fiecare membru al familiei. In acest sens, au fost nevoiti sa reorganizeze structura initiala pentru a crea un spatiu functional, confortabil, care sa raspunda nevoilor beneficiarilor.

Zona de zi a fost gandita ca un spatiu deschis, dedicat familiei si diverselor ei activitati de pe parcursul unei zile. Bucataria deschisa (dedicata mamei care iubeste sa gateasca pentru familia ei) se continua cu un dining amenajat cat mai practic posibil si apoi cu o zona de socializare ce pune accent pe functionalitate. Este un spatiu scandinav, cu acel contrast clasic alb-negru, cu lumina naturala lasata sa patrunda nestingherita in interiorul camerei. Esentele de lemn de stejar din structura pardoselei, peretii albi, mobilierul alb, decoratiunile minimale permit spatiului sa respire chiar si in conditiile cand familia se reuneste aici.

Bucataria, desi mica, este un spatiu cochet si optimizat astfel incat procesul de gatit sa se desfasoare cat mai usor posibil. Imi plac mult flisele acelea de faianta tip Subway care ii confera zonei o oarecare textura; spectaculos este si corpul de iluminat original – o bara metalica peste care sunt infasurate firele unor becuri simple lasate sa atarne la diferite inaltimi deasupra blatului. Cele 3 etajere albe preiau o parte din depozitarea din dulapuri si nu agreseaza vizual spatiul.

Holul care duce spre dormitoare este valorificat prin integrarea unei biblioteci realizata din etajere suspendate in jumatate din perete. Paralel vom gasi o ampla zona de depozitare formata din dulapuri si sertare, toate incastrate pe toata lungimea peretelui. Acest sector de trecere este bine iluminat, albul omniprezent amplificand spatiul.

Dormitoarele pastreaza aceeasi nota minimalista, fiecare croit dupa personalitatea fiecaruia. In dormitorul matrimonial, tapetul discret si etajera ce permite expunerea a catorva tablouri sau poze (pentru a nu mai gauri suprafata acoperita de tapet) redau un ambient relaxant, calm si odihnitor. Si dormitoarele copiilor ne introduc in 2 lumi diferite, unul copilaros si altul de adolescent rebel.

Arhitectii nu s-au ferit de a aduce accente dramatice in decor. Intr-una din cele 2 bai, vom gasi un perete cu faianta neagra, si restul acoperit cu flise gri ce imita aspectul de piatra naturala destinata partii masculine a familiei. In cea de-a doua baie, albul este predominant, cabina de dus din prima baie fiind inlocuita aici cu o cada moderna. 

Sursa foto: myhouseidea.com

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole