Din secretele decoratorilor: cum sa obtii echilibrul intr-o amenajare

Munca unui designer sau decorator de interioare nu se rezuma doar a alatura corect niste elemente. Creativitatea este unul din termenii cheie si aceasta depinde de fiecare in parte, de interpretarea pe care o oferim lumii in general.

Deschide Galeria

Un concept foarte important in design este ideea de echilibru. Si nu ma refer aici la ordine sau la simetrie perfecta, ci la echilibrul obtinut intre contrastele de diferite feluri: alb si negru, neted versus texturat, lejer versus masiv si exemplele pot continua. Contrastele transforma un decor si il fac mai interesant si nu in cele din urma, mai frumos. Alaturarea lor si mai ales integrarea lor poate fi considerata o adevarata arta. Nici foarte simpla, nici foarte complicata, doar pur echilibru. Haideti sa analizam cateva din trucurile la care recurg decoratorii de interioare.

Sunt multi dintre voi care prefera albul pentru a zugravi peretii si tavanul. Nimic gresit pana aici, ba chiar recomand cu caldura aceasta abordare. Insa nu va limitati doar la atat. Albul simplu este sterp si monoton. Adaugati texturi: cuverturi, perne decorative (preferabil colorate), covorase, perdele si draperii care sa imbrace literalmente spatiul incaperii. De asemenea, un tablou, o planta sau un corp de iluminat suspendat va echilibra albul peretilor si va crea o compozitie placuta.

Si pentru ca tot suntem la capitolul culori, iata un mic sfat. Regula lui 80/20 se recomanda atunci cand vorbim despre cromatica unei amenajari. Pentru un decor armonios in camera, este important sa folositi in proportie de 80% o paleta neutra de culori (alb, bejuri, crem, griuri) si 20% culori tari, puternice, saturate. Echilibrul intre culorile intense si neutrele care ne restabilesc linistea este esential pentru o amenajare reusita. Acelasi principiu se aplica si pentru nuantele calde versus cele reci. Evitati sa folositi doar culori reci sau doar culori calde. Pastrati o paleta pentru fundal si lasati doar culoarea/culorile accent sa straluceasca. Echilibrul dintre cele doua tabere va contura o amenajare cu bun gust. Pastrati proportiile si nu exagerati!

Multi ani am fost sub dominatia mobilierului masiv, greoi care incarca inutil spatiul camerelor, de obicei al sufrageriei. E timpul sa le eliminam sau mai bine zis sa le echilibram. Daca avem o canapea mare si solida, o putem balansa cu piese care ne transmit ideea de lejeritate. Cum ar fi un scaun sau o masuta transparenta (sticla, plexiglas sau acrilic).

Vechi versus nou. Atunci cand pornim o amenajare, de multe ori spunem ca vom elimina tot ce e vechi si inutil din casa, lasand piesele noi sa straluceasca. Nimic mai adevarat. Insa antichitatile si piesele vintage valoroase isi pot gasi totusi locul in noul decor. Vechiul nu este sinonim mereu cu inutilitatea si degradarea. Exista elemente care merita pastrare pentru ca valoarea lor creste exponential in timp. In plus, contrastul discret dintre vechi si nou creeaza o tensiune placuta la nivelul unei amenajari. Un tablou vechi versus o canapea noua sau o statueta pe care sa o puneti in valoare intr-un decor nou, sau colectia vintage frumos integrata intr-un cadru modern, iata doar cateva sugestii care pot fi puse in aplicare. 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole