Idei de amenajare pentru o bucatarie lunga si ingusta

Acest articol mi-a fost inspirat de o cititoare care dorea idei si sfaturi pentru a-si amenaja propria bucatarie. Intampina dificultati din cauza configuratiei incaperii: lunga si ingusta. De aceea, m-am gandit ca un articol cu cateva sfaturi utile si fotografii cu amenajari, vor veni in ajutor tuturor celor care se afla intr-o situatie asemanatoare.

Deschide Galeria

Cuvantul-cheie este adaptarea. Apoi vine planificarea. Cu cateva tehnici de baza, vei putea amenaja o bucatarie functionala, potrivita nevoilor tale.

Sa incepem cu stilul. Opteaza pentru o abordare moderna, minimalista sau de inspiratie scandinava. Abundenta de elemente decorative sau mobilier masiv nu va face decat sa sufoce micul spatiu pe care il ai de amenajat. De aceea, aceste stiluri te pot ajuta sa pastrezi un aer ordonat si unitar.

Configuratii posibile

In ceea ce priveste configuratia, ai cateva optiuni cu care poti merge la sigur.

Bucataria in linie dreapta – este o solutie simpla pentru camerele inguste, ideala pentru un perete de peste 3 metri. Acest tip de amenajare functioneaza si in cazul bucatariilor in plan deschis. Dulapurile principale sunt asezate pe un singur rand, intr-un mod compact; atat zona de gatit, cea de spalat ce include chiuveta precum si cea de depozitare cu frigiderul se afla in aceeasi linie. De cealalta parte se poate amenaja un mic loc pentru a lua masa.

Bucataria tip galerie – o astfel de dispunere se poate pune in practica atat timp cat exista suficient spatiu intre o parte si cealalta a bucatariei. Ar trebui sa existe o distanta de minim 1 metru intre cele 2 siruri pentru a avea loc suficient de miscare. E bine sa pastrezi zona de gatire si curatare pe acelasi sir pentru a le avea la indemana atunci cand prepari hrana. De cealalta parte, poti aseza frigiderul si restul dulapurilor. In acest caz, locul de luat masa ar putea fi amenajat la fereastra, sub forma unui blat tip bar sau a unei mese normale, daca spatiul iti permite.

Bucataria in forma de L – este intalnita mai rar, dar poate fi pusa in practica atunci cand exista o latura usor mai lata pe care sa poata fi montat frigiderul si un mic dulap tip soldat. Restul dulapurilor principale fiind in linie dreapta, dupa cum mentionam mai sus.

Majoritatea bucatariilor noastre au de obicei doar o singura fereastra sau usa care face trecerea in balcon. Acest lucru inseamna ca bucatarie ta primeste o cantitate mica de lumina naturala, mai ales daca ai o orientare nordica. De aceea e important sa vorbim de culori si iluminat artificial.

Culori si finisaje

Iti recomand nuante neutre, tonuri calde si suprafete lucioase (pe cat posibil) care sa reflecte lumina si sa amplifice spatiul. Albul, bleu pastel, verde menta in ton pastelat sau tonuri de gri, iata doar cateva sugestii pe care le poti pune in aplicare. Alege finisaje in tonuri de lemn natur, esente deschise care sa nu transforme atmosfera intr-una apasatoare.

Daca iti place ideea unor etajere in partea superioara a bucatariei, renunta la o parte din dulapuri sau macar mergi pe rafturi deschise. O alta idee este ca usile sa aiba geam pentru a spori senzatia de transparenta. Un panou de sticla colorata reflecta lumina si ajuta ca bucataria sa para mai spatioasa.

Iluminatul

In ceea ce priveste iluminatul artificial, acorda-i importanta cuvenita. Intr-o bucatarie lunga si ingusta, nu este suficienta o singura aplica montata in tavan. Se vor crea umbre obositoare pentru ochi. Alege un sistem pe sine care sa fie directionat spre zonele mai putin luminoase ale camerei. Apoi, ia in calcul un iluminat de accent, tip benzi LED pe care sa le montezi imediat sub dulapuri; astfel vei avea lumina directa pe blatul de lucru. In functie de lungimea camerei si de locul unde se afla amenajat locul de luat masa, ai putea instala un corp suspendat doar pentru acest sector (ideal ar fi ca acest detaliu sa fie gandit de la faza de renovare pentru ca apoi iti va fi mai greu sa faci modificari).

Sper ca toate informatiile de mai sus sa-ti fie utile in orice fel de amenajare vei avea de facut. In galeria de mai sus, am selectat modele cu amenajari de bucatarii lungi si inguste ca surse de inspiratie.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole