Iluminarea corecta a baii

Crearea ambientului potrivit in baie tine in mare masura de iluminarea aleasa. O lumina prea puternica va parea brutala si neprimitoare, insa nici o lumina prea slaba nu este o idee buna. Exista nenumarate bai in  care lumina naturala este insuficienta, iar cea artificiala nu acopera necesarul de lumina pentru activitatile zilnice – o oglinda prost iluminata sau o plafoniera cu lumina insuficienta, pozitionata in centrul tavanului sunt, din pacate,  greseli frecvente. Iluminarea baii, deseori ignorata, necesita aceeasi preocupare ca a restului spatiilor.

Deschide Galeria

Un plan de iluminare potrivit pentru baie presupune stratificarea luminilor – plasarea de surse puternice pentru zonele de spalat, barbierit, machiat, si de surse mai slabe pentru crearea ambientului. Ca zone de lumina, sunt recomandate: lumini pentru zona de baie si/ sau dus, lumini de lucru in jurul oglinzii si lumini ambientale (de preferinta reglabile ca intensitate), pentru a crea ambianta. Puteti folosi LED-uri incastrate in pardoseala sau sub baza corpurilor de mobilier, pentru a crea un decor placut. Toate corpurile de iluminat folosite in baie trebuie sa aiba grad de protectie ridicat la umezeala si umiditate.

Luminile trebuie sa aiba intrerupatoare separate, pentru a va permite sa le alternati. Fiind vorba de o zona cu grad ridicat de umiditate, toate intrerupatoarele se plaseaza pe peretele exterior baii.

In zona oglinzii, trebuie sa se evite plasarea luminilor inspre oglinda, deoarece arunca umbre pe fata, complicand ritualurile de barbierire, machiere, demachiere etc. Cea mai buna alegere sunt sursele de lumina plasate pe ambele laturi ale oglinzii, deoarece raspandesc lumina in mod egal spre fata. 

Zona dusului sau a cazii necesita o iluminare speciala in baile de dimensiuni mai mari, mai ales cand sunt separate cu panouri de restul incaperii. Lumina ambientala este un substitut pentru lumina naturala si poate fi obtinuta prin aplice pentru pereti sau printr-un corp de iluminat suspendat pe tavan. O varianta mai creativa si stilata este un mic candelabru sau un corp suspendant, de tip pendant.

Daca aveti tablouri sau obiecte decorative in baie (sau un corp de mobilier cu o forma sculpturala), merita sa investiti in lumini de accent indreptate spre acestea, pentru a le pune in evidenta.

In alegerea becurilor pentru zona oglinzii, tineti cont de faptul ca o lumina alba tinde sa redea cu mai multa fidelitate nuanta reala a pielii . Optati pentru lumini reglabile in intensitate (cu dimmer), pentru a avea control deplin asupra iluminatului si atmosferei create. In plus, intr-un spatiu redus, prin folosirea luminilor reglabile veti evita necesitatea mai multor corpuri de iluminat – o lumina slaba va folosi ca lumina ambientala, iar o lumina mai puternica va servi pentru activitatile zilnice. In plus, dimmerele reduc consumul de curent electric. 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole