Iluminatul in camera de zi

Acordam putina atentie iluminatului caselor noastre atunci cand renovam sau reamenajam. Ca sa intelegem importanta lui pentru fiecare camera in parte, am apelat la ajutorul specialistului, Roxana Mitarca, arhitect de lumini. Astazi ne vorbeste despre iluminatul in camera de zi.

Deschide Galeria

Cititul, socializatul cu prietenii, serile de film sau sesiunile de jocuri, nicio alta camera nu are atatea functiuni, atat de diferite precum camera de zi. Din aceste motive, iluminatul in acest spatiu trebuie sa permita diverse scenarii, care sa fie adecvate pentru toate aceste tipuri de activitati.

Lumina este foarte importanta in cadrul camerei de zi. Un iluminat armonios implica atat un nivel corect de lumina necesar diverselor activitati, cat si o atmosfera calduroasa si placuta.

Considerand multifunctionalitatea acestui spatiu, solutia de iluminat trebuie sa fie flexibila. Principala activitate a acestei camere este de a aduna membrii familiei sau prietenii, in general in zona de confort, canapele sau fotolii. In aceasta parte a camerei iluminatul trebuie de asemenea sa fie unul confortabil pentru fiecare.

Tipuri de scenarii pentru iluminatul din living

Pentru a crea o solutie de iluminat adecvata tuturor functiunilor sunt necesare mai multe surse de lumina pentru fiecare moment nu doar un corp de iluminat general, montat centrat pe plafon.

Iluminatul general poate fi de tip indirect, pentru a obtine o senzatie placuta, calduroasa.

Iluminatul direct este indicat pentru zonele unde trebuie obtinut un nivel anume de lumina. De exemplu, in zona de luat masa, nivelul de lumina trebuie sa fie suficient pentru a vedea obiectele in profunzime, a percepe corect textura, culorile si forma, precum si pentru a vedea persoanele asezate la masa si a putea purta conversatii placute. O lumina de atmosfera, adica la un nivel scazut, cu un indice scazut de redare poate crea o stare de incertitudine si disconfort.

Iluminatul indirect, ambiental se imbina in mod ideal cu cel direct, de accent. Aceasta combinatie de tipuri de iluminat reduce contrastul dintre lumina si umbre. Acest contrast are un efect agresiv asupra starii noastre, deoarece in timp induce o stare de oboseala.

Este de evitat folosirea corpurilor de iluminat de tip dramatic, cu un unghi de lumina ingust!

Ideea de a imbina mai multe tipuri de lumina directa-indirecta este utila pentru ca ofera posibilitatea crearii a diferite scenarii. Iluminatul din scafe marcheaza tranzitia dintre perete si plafon, creand iluzia ca plafonul pluteste.

Zonele de accent pot fi obtinute fie cu corpuri de tip lampadar, intr-un colt langa un fotoliu pentru a descrie locul de lectura sau corpuri suspendate deasupra unei mese de dining.

In zona cu televizorul, lumina trebuie sa varieze. Lumina din jurul ecranului trebuie sa fie redusa, pentru a evita contrastul dintre luminozitatea televizorului si cea din jur. Lumina trebuie sa fie difuza, deoarece nu produce orbiri. Reflexia luminii in ecranul televizorului, cauzata de posibile spoturi amplasate in plafon in dreptul televizorului, produce de asemenea o stare de oboseala.

Un sistem de control, fie de tip smart house sau doar un intrerupator local ce controleaza corpurile de iluminat direct-indirect ajuta in crearea scenariilor dorite.

Punctele de control trebuie amplasate acolo unde sunt necesare, langa usa, langa canapea sau in zona TV. In varianta in care spatiul nu permite reamenajarea acestor elemente, exista diferite alte optiuni. Datorita tehnologiei din ziua de astazi putem gasi intrerupatoare wireless ce pot fi lipite oriunde este nevoie. Pentru si mai multa flexibilitate, putem folosi chiar si telefonul mobil, impreuna cu aplicatii special create compatibile cu sisteme complexe de control.

Pentru mai multe intrebari si sfaturi o puteti gasi pe Roxana pe pagina ei de Facebook

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole