Materiale pentru pardoseala: lemnul si placarile ceramice inspirate din lemn

In domeniul placarilor ceramice, tehnologia a evoluat intr-atat de mult incat ne putem bucura de cele mai bune materiale cu modele si texturi deosebite. In acest sens, rezultatele cercetarilor din acest domeniu au dus la crearea unor placi ceramice inspirate din materiale naturale cum ar lemnul sau piatra. Producatorii au creat placi din ce in ce mai fidele, acestea avand diferite fatete, precum texturate, super lucioase, patinate sau invechite.

Deschide Galeria

Efectul unei pardoseli cu placi ceramice inspirate din lemn este unul deosebit. Practic, daca nu poti alege lemnul, vei avea aceleasi beneficii asupra decorului cu un alt tip de material, mai ieftin. 

Pentru a intelege mai bine ce tip de material ar fi potrivit pentru pardoseala din casele noastre, am apelat la arhitectul de interior, Mihai Constantin, pentru a ne vorbi despre cele doua tipuri de materiale prin comparatie, mentionand atat avantajele cat si dezavantajele:

"Placile ceramice care imita lemnul au devenit din ce in ce mai raspandite in ultimii ani si au ajuns la un nivel calitativ foarte inalt. Cred ca nu mai exista producator de placari ceramice cu renume din portofoliul caruia sa lipseasca acest tip de placi. Motivul pentru care s-au orientat pe acest tip de produs cred ca este in primul rand necesitatea, prin prisma avantajelor pe care le ofera. Spre deosebire de lemn, o placa ceramica ce reproduce textura lui are avantajul duritatii materialului, a rezistentei la uzura, a stabilitatii formale, a montajului facil si a intretinerii foarte usoare pe durata utilizarii, spre deosebire de lemn, care este un material mai pretentios atat in prelucrare cat si in utilizare."

In termeni tehnici vorbind, lucrul lemnului se refera la capacitatea acestuia de a isi modifica dimensiunile prin absorbtia umiditatii din mediu chiar si dupa ce a fost uscat si prelucrat. "De aceea, puteti observa la parchet sau dusumea ca, cu toate ca atunci cand l-ati montat nu avea rosturi foarte vizibile intre elemente, in timp acestea se maresc (prin micsorarea volumului elementelor). Astfel, se poate deforma suprafata pardoselii daca elementele se umfla, absorband umiditate. De aici vin si limitarile spatiilor unde poate fi folosit lemnul. De exemplu, in baie nu recomand folosirea lemnului in zonele care au contact direct cu apa fara ca acesta sa fie tratat cu solutii speciale pentru rezistenta la apa care pot fi costisitoare si ar trebui refacute la un anumit interval de timp", completeaza Mihai Constantin.

Pe de alta parte, ceramica este casanta si, in timp, se poate crapa sau sparge daca nu este montata corect. Nu rezista foarte bine la socuri provocate de materiale mai dure. Nu are elasticitate. Este un material cu conductivitate termica mare, de aceea pardoselile din ceramica se numesc “pardoseli reci” pentru ca nu izoleaza termic si pierd repede din caldura. Totusi, prezinta si un avantaj – ceramica este un material rezistent la foc si nu intretine arderea.

"Lemnul, in schimb, este un material cu elasticitate mai mare sau mai mica in functie de esenta. Este un material izolator. De aceea pardoselile din lemn se numesc “pardoseli calde”. Datorita elasticitatii, la socuri cu materiale mai dure, rezista mai bine, raman semne pe suprafata dar nu este afectat intreg elementul. Un dezavantaj este faptul ca trebuie tratat cu solutii de ignifugare pentru a-i creste rezistenta in caz de incendiu.

Pentru cei care prefera incalzirea prin pardoseala, pardoselile ceramice sunt cele mai recomandate pentru acest tip de incalzire. Nu se recomanda lemnul, cel putin nu cel masiv. Fiind un material termoizolant, instalatia de incalzire isi pierde eficienta.

In functie de spatiul de destinatie si activitatile pe care le desfasurati, comparati  fiecare material si alegeti pe cel care intruneste calitatile necesare, fara a uita insa si de ambianta pe care vreti sa o creati", concluzioneaza Mihai Constantin. 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole