Papiota – o amenajare tesuta in stil retro

Cu totii, chiar si cei mai tineri, stim ca Lipscaniul, inima centrului vechi al Bucurestiului era impanzit pe vremuri de tot felul de ateliere de croitorie. De fapt, chiar si acum putem vedea o reminiscenta a acestui mestesug in magazinele de rochii de mireasa care inca se pot zari din loc in loc in Centrul Vechi. Multi incearca sa dea uitarii aceasta perioada si sa ascunda sub pres toate amintirile din epoca socialista dar nu si Andreea si Monica, proprietarele barului Papiota. Ele sustin ca isi amintesc cu placere de acea perioada pentru ca o asociaza mai degraba cu copilaria decat cu vremurile grele ale comunismului asa ca au vrut sa creeze un local care sa evoce aceasta parte buna a perioadei. Ideea de concept-bar atelier de croitorie au gasit-o impreuna cu arhitectii Corvin Cristian si Vlad Vieru care de altfel s-au si ocupat de amenajare.

Deschide Galeria

Papiota se afla la etajul doi al cladirii de pe strada Lipscani, numarul 43, in continuare la parter se afla un magazin pentru mirese si in apropiere o croitorie deci spatiul a fost perfect ales pentru a pune in practica conceptul lor.

Inca de la intrare esti intampinat de mesele de cusut si poti observa ca spatiul este foarte lung si impanzit cu ferestre ce ofera o minunata priveliste spre Centrul Vechi. Cu toate acestea interiorul nu este foarte luminos ceea ce sporeste farmecul atmosferei de croitorie. Cum intri, in stanga, se afla cateva „mese de calcat” iar deasupra lor este montata sigla de la o croitorie comunista stirbita de cateva litere.  Sub aceste litere, asezate pe o lunga polita troneaza cateva masini de cusut. Trebuie sa mentionez ca unele dintre piesele vechi sunt sunt obiecte personale ale proprietarelor: Andreea a adus o mașină de cusut din anii ‘60, iar Monica trei scaune din sufrageria din anii ’70 a bunicii ei, un fier de călcat și un telefon din plastic, cu disc.

Un alt lucru pe care il observi imediat ce pasesti in Papiota sunt afisele atarnate peste tot cu trimitere la vremuri trecute. Ele sunt realizate sub forma de colaje din reviste pentru femei, fix acele reviste din care se inspirau mamele noastre. Aceste bucati de colaj nu se inalnesc doar puse in rama si agatate din loc in loc ci si lipite pe usa de la intrare sau transpuse in meniu. Ca tot sunt la capitolul decoratiuni pentru pereti, tot in Papiota am vazut una dintre cele mai originale decoratiuni, este vorba despre placi din pal imbracate in materiale ce imita balotii de materiale folositi intr-un atelier de croitorie.

In ceea ce priveste mobilierul, multe dintre mese sunt foste mese de cusut iar bancutele si unul dintre manechine au fost cumparate chiar de la un croitor de pe strada Doamnei.  Scaunele sunt fie din lemn, din acelea pe care toata lumea le avea in casa in perioada comunista, iar celelalte sunt scaune ce se folosesc de obicei in atelierele de croitorie.

Barul este pozitionat de-a lungul spatiului, fiind si el foarte lung iar in spate se pot observa atarnate cateva papiote. Podeaua si peretii sunt finisate cu beton aparent, pentru a aduce putin din atmosfera austera a atelierelor de croitorie iar tavanul si stalpii sunt vopsiti in verde deschis.

Sursa foto: www.designchapter.org

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole