Sfaturi practice pentru a amenaja balconul sau terasa

Avem o nevoie acuta de spatii verzi. Cu cat mai multe, cu atat mai bine pentru noi si pentru mediul care ne inconjoara. Primul pas pentru a aduce mai multa verdeata in jurul nostru este amenajarea balconului apartamentului nostru.

Deschide Galeria

Inspirati dupa o vizita in complexul rezidential Greenfield, am realizat ca a fi inconjurati de spatiu verde ne aduce beneficii multiple care sporesc calitatea locuirii. Referindu-ne strict la extensia unui apartament, mai precis la balcon sau la terasa, intelegem ca prin intermediul acestui spatiu putem crea o conexiune cu exteriorul pe care o putem cultiva in felurite moduri. De aceea, am reunit 5 sfaturi utile despre cum am putea amenaja un balcon sau o terasa.

Tine cont de circulatiile spatiului

Pentru ca amenajarea balconului sa fie una functionala, in mod firesc iesirile inspre balcon sau terasa nu ar trebui blocate. Ne putem imagina o poteca pe care sa o folosim pentru acces si de-a lungul ei sa conturam spatiul verde si plasarea mobilierului. Daca balconul are iesire din bucatarie, putem pastra acea sectiune pentru a amenaja un loc de luat masa la exterior. In cazul peretilor cu ferestre de sus pana jos, evita sa asezi plante inalte sau mobilier chiar in fata lor.

Amenajarea spatiului verde

Orientarea ideala ar fi cea in care plantele au in mod egal lumina si umbra de-a lungul unei zile. Asta nu inseamna ca cei cu orientare nordica sau sudica nu isi pot amenaja un spatiu verde, doar ca trebuie mai multa atentie la selectia plantelor. De exemplu, pentru cei cu orientare nordica pot opta pentru plante care iubesc umbra si umiditatea precum feriga. Spre sud, selectia ar include plante mediteraneene.

Tipuri de plante

Pentru a crea un echilibru, specialistii recomanda plante si arbusti care se mentin verzi tot timpul anului, dar si plante care infloresc frumos in sezonul cald. Este important sa achizitionati plante din pepiniere sau centre specializate. Acordati atentie si tipurilor de plante care nu vor rezista gerurilor din tara noastra.

Alegeti arbusti pitici care au nevoie doar de o taiere o data pe an si care nu necesita o ingrijire complicata.

Un alt sfat util ar fi sa creati randuri de plante, primul constand in plantele sezoniere, iar restul sa fie compuse din cele care raman verzi tot anul. Exemple de plante si arbusti: photina, tufe de maslin, Ilex aquifolium cunoscut ca laur sau ilex, tisa (taxus baccata), viburnum (calin sau bulgarasi) si ferigi in colturile mai putin luminoase. Evitati bambusul care are tendinta de a invada spatiul si optati pentru miscanthus (stuf chinezesc).

Ce recipienti alegem

O amenajare echilibrata va contine ghivece mai mici dar si vase mai mari. Ganditi-va la o amenajare tip insula, adica spatii mici in care aducem impreuna vasele cu flori si plante. Aici va puteti juca cu marimile, ideal ar fi sa le asezati unele langa altele pentru a crea o imagine unitara, ca o mini-gradina.

In functie de buget, se pot opta pentru clasicele ghivece din plastic (dezavantajul este ca retin umezeala in mai mare masura si nu sunt estetice); ghivecele din ceramica sau teracota sunt deosebite pentru a crea un aspect rustic si sunt recomandate de specialisti pentru ca ofera un mediu sanatos pentru plante; ghivece din spuma, fibra de sticla si lemn (sub forma unor cutii patrate, cilindrice sau semi-sferice. Jardinierele bogate cu flori vor fi un deliciu pe timpul verii.

Piese de mobilier

E placut sa ne bucuram de spatiul verde creat. Pentru asta avem nevoie fie de o masa cu scaune sau de o bancuta/bancute cu perne colorate si confortabile si o masuta. Recomandat este ratanul, dar pentru un buget mic veti gasi suficiente piese de mobilier din material sintetic. Daca va place ideea mobilierul din materiale reciclate, paletii pot fi o solutie creativa si practica in acelasi timp.

Tinand cont de aceste informatii poti sa pregatesti amenajarea balconului sau a terasei. Spor la treaba!

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole