Stilul geometric – o abordare formala si ordonata pentru gradini si curti

Cand ne gandim la amenajarea gradinilor franceze, regularitatea cu care sunt ele proiectate si arhitectura “ordonata”, geometria este primul lucru care ne vine in minte. Sugerand ordine si formalitate, un spatiu verde poate fi astfel amenajat intr-un stil compozitional numit stil geometric.

Deschide Galeria

Acest stil prezinta mai multe variante, caracteristice diferitelor epoci istorice, diferitelor sisteme sociale si politice ale popoarelor, in stransa legatura cu geografia, conditiile climatice si mai ales cu statutul in societate a proprietarului respectivei resedinte.

Acest stil a fost perfectionat in timpul Renasterii italiene, cand, de fapt, au si fost create multe din gradinile-capodopera ale epocii, unele pastrandu-se si in prezent  Aceste gradini erau proiectate in functie de proprietate, ele urmand criteriile arhitecturale impuse de palatul sau castelul respectiv. Gradina era amenajata de cele mai multe ori pe terenuri inclinate, amenajate in terase, sustinute prin ziduri masive si comunicand prin scari monumentale bogat ornamentate. Compozitia acestora era intregita de prezenta apei folosita in exces sub forma de fantani, cascade sau bazine.

Gradinile amenajate in acest stil, cum sunt de altfel si gradinile clasice franceze, prezinta particularitati ce caracterizeaza complet stilul geometric, aplicat pana in prezent.

Iata cateva particularitati de tinut cont intr-o amenajare in stil geometric:

  • covorul de gazon, pe care il putem decora, plantand butasi de Buxus sempervirens (Merisor) si ulterior cosmetiza dupa preferinte, dand un aspect aparte spatiului;
  • casa sau capul compozitiei este elementul principal intr-o compozitie geometrica fiind in directa legatura cu spatiul verde ulterior amenajat; alegerea plantelor se va face dupa criterii arhitecturale, scopul fiind acela al punerii in evidenta a constructiei.
  • arbustii se tund in forme geometrice. Chiparosul albastru, Hibiscusul sau Lemnul cainesc sunt cateva exemple de arbusti care pot fi integrati intr-un astfel de spatiu
  • arborii mari au rolul de a servi drept cadru pentru locurile pe care noi peisagistii le numim “sali verzi”; ca specii se pot utiliza Platanus acerifolia (platanul), Tilia cordata (teiul), Betulasp (mesteacanul), Fraxinus excelsior (frasinul), Acer pseudoplatanus (artarul), Ulmus sp.(ulmul). Pe langa acestea, putem sa mai alegem si specii precum: Paulownia tomentosa, Liriodendron sp.
  • apa este un element obligatoriu in cadrul unei amenajari in stil geometric, aducand prospetime, lumina si miscare. Ea reprezinta elementul cel mai bogat datorita modalitatilor de folosire si combinare cu diverse alte elemente, fiind dispusa in bazine cu margini de marmura sau piatra artistic cioplita si finisata. 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole