(P)Vata minerala de sticla versus vata minerala bazaltica

In functie de cerintele constructiei ce necesita izolare, vata minerala de sticla si cea bazaltica pot oferi avantaje unice, prin caracteristicile specifice pe care le au.

Deschide Galeria

Ambele sunt materiale minerale naturale, folosite la placarea constructiilor rezidentiale si industriale sau echipamentelor industriale, cu proprietati de izolare termica, fonica si, mai ales, de protectie impotriva incendiilor.

Ca producator, atat de vata minerala de sticla, cat si de vata bazaltica, Knauf Insulation ofera consiliere cu scopul de a ajuta clientii pentru a alege cel mai potrivit produs pentru nevoile lor.

Pe langa tehnologia inovatoare folosita in procesul de fabricatie, ceea ce le face prietenoase cu mediul si de o calitate superioara, o alta caracteristica a produselor Knauf Insulation, mai exact a vatei minerale de sticla, este aceea ca se comprima usor, astfel incat se pot ambala cantitati mari in pachete mici, ceea ce usureaza transportul. Dupa despachetare, vata minerala de sticla isi pastreaza proprietatile si revine la grosimea sa initiala.

Care sunt diferentele dintre vata minerala si cea bazaltica?

Produsele din vata minerala de sticla sunt flexibile si elastice, se folosesc in placari uscate, termoizolante si fonoizolante si se instaleaza mai usor in aplicatiile unde trebuie umplute perfect cu izolatie spatii de forma neregulata sau care sunt greu accesibile: pereti de compartimentare, mansarde, peretii caselor de lemn.

Vata minerala bazaltica este un produs rigid, cu greutate specifica mare, cu proprietati termice foarte bune, cu durata mare de rezistenta la incendiu. Produsele din vata bazaltica sunt potrivite aplicatilor unde se cere o rigiditate ridicata si rezistenta mecanica: izolarea peretilor exteriori in termosistem, izolarea acoperisurilor-terasa.

Principalele diferente dintre cele doua tipuri de vata minerala, in functie de anumite caracteristici tehnice dorite:

  • Conductivitatea termica;
  • Reactia la foc;
  • Rezistenta la tractiune;
  • Rezistenta la compresiune;
  • Flexibilitatea si elasticitatea;
  • Coeficientul de absorbtie fonica;
  • Temperatura maxima de utilizare.

In aplicatiile pentru care performantele termice sunt prima cerinta a materialului izolant, vata minerala de sticla ofera o gama variata.

Un produs din vata minerala de sticla comparat cu un unul similar din punct de vedere al performantei termice, dar din vata minerala bazaltica, are o greutate redusa (o economie in greutate de 50% pentru aceleasi performante termice), ceea ce creeaza un avantaj in manipulare.

In aplicatiile unde este nevoie de o izolare acustica, diferenta intre vata minerala de sticla si cea bazaltica este neglijabila si atunci se iau in calcul alte caracteristici.

In ceea ce priveste functia de protectie impotriva incendiilor, specialistii Knauf Insulation ne spun ca atat vata minerala de sticla, cat si vata minerala bazaltica sunt materiale incombustibile (euroclasa de reactie la foc A1).

Cu toate acestea, datorita compozitiei si a punctului de topire mai ridicat al vatei minerale bazaltice (lucreaza la temperaturi de pana la 850 grade C, in timp ce vata minerala de sticla lucreaza la temperaturi de pana la 230 grade C), aceasta este perfecta pentru temperaturi ridicate si aplicatii ce necesita rezistenta sporita la foc, mentinandu-si de asemenea caracteristicile de izolare termica intr-un interval de pana la patru ore.

In aplicatiile unde exista o incarcare punctuala mare (pardoseli, acoperisuri – terasa, termosistem) si este ceruta rezistenta la compresiune, vata bazaltica are performante mai bune.

Indiferent ce veti alege, cu sfaturile Knauf Insulation puteti fi siguri ca intotdeauna veti folosi cele mai potrivite materiale izolante pentru nevoia dumneavoastra.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole