10 aspecte de care ar trebui sa tii cont inainte de a cumpara un apartament

Dupa o lunga perioada in care ai platit chirie pentru un acoperis deasupra capului, ai facut compromisuri in ceea ce priveste amenajarea locuintei tale temporare, ai ajuns la concluzia ca o decizie mult mai inteleapta ar fi sa investesti in viitoarea ta casa, chiar daca acest lucru inseamna o rata lunara la banca.

Deschide Galeria

Felicitari pentru decizie, insa partea complicata abia acum urmeaza. Astfel, pentru ca in urma unor studii realizate recent s-a constat ca o buna parte dintre proprietari sunt nemultumiti de locuinta pe care au achizitionata in urma cu mai putin de 5 ani, ti-am pregatit o lista cu 10 aspecte de care ar trebui sa tii cont inainte de a semna un contract de vanzare-cumparare.

1. Primul si cel mai important aspect in alegerea unui apartament il reprezinta locatia imobilului. Astfel, daca esti genul activ, cu o viata sociala extinsa, un apartament in oras, in apropierea unui mijloc de transport, de preferat metrou, ar fi varianta cea mai potrivita. Insa in cazul acesta ar trebui sa tii seama si de vechimea cladirii. Majoritatea apartamentelor fiind vechi, construite inainte de 1990, 1980 sau poate chiar si 1970. Locatia va fi pe gustul tau, dar este foarte posibil sa ai nevoie de un extra buget pentru renovare si finisare. In cazul in care, din contra, esti un familist convins, un apartament localizat la periferia orasului, cu precadere nou, cu o suprafata mai mare si cu locatari apropiati de varsta ta, va fi raspunsul pe care-l cauti. Cu toate acestea, este o certitudine faptul ca va fi nevoie de ceva timp si vizionari pana vei gasi locuinta potrivita.

2. Pentru ca inevitabil te vei raporta si la partea financiara, asigura-te ca ai facut un prospect al pietei, ca stii in mare valorile la care se ridica apartamentele din zona aleasa. O varianta prin care poti intra in posesia acestor informatii este o scurta verificare pe site-urile specializate cu anunturi, sau o discutie cu o agentie imobiliara. In felul acesta iti poti face o idee din timp despre ceea ce vei putea achizitiona cu bugetul pe care il ai.

3. Odata ales apartamentul e nevoie sa iei in seama si facilitatile de care vei dispune. Degeaba te-ai indragostit de locuinta daca primul magazin la care ai acces este la o distanta ce nu poate fi parcursa pe jos. Sa nu mai punem la socoteala parcul, o eventuala sala de fitness sau un salon de cosmetica. Aparent banale, prezenta sau absenta acestor facilitati isi vor spune cuvantul in timp.

4. De asemenea, este la fel de important accesul la o terasa, club, restaurant etc. Faptul ca te vei muta intr-o casa noua nu va suplini necesitatea si dorinta de a iesi, de a te intalni cu prietenii. De altfel, una dintre problemele majore ale proprietarilor de case localizate in afara orasului este chiar aceasta, absenta spatiilor de agrement.

5. Asa cum aminteam si mai sus, este important sa cunosti vechimea cladirii. In timp ce unele imobile vechi se remarca printr-o arhitectura deosebita, ele sunt in pericol de a cadea la primul cutremur, iar bulina rosie te avertizeaza in acest sens. Sa nu uitam totusi de felul cum sunt compartimentate si izolate apartamentele vechi. Astfel, din acest punct de vedere, ar fi mai bine sa te orientezi catre un apartament intr-un imobil construit recent, cu atat mai mult cu cat esti informat despre calitatea materialelor utilizate in construirea blocului. Un fapt care ar mai trebui sa incline balanta deciziei este ca apartamentul nou peste 30 de ani va avea 30 de ani, in timp ce unul vechi va depasi poate un sfert de secol si nici nu ai garantia ca va mai sta in picioare. Totodata, apartamentele noi pot face parte din cladiri construite cu materiale inovatoare, premium, care in timp isi vor pune amprenta pe stilul tau de viata, prin absenta unor factori daunatori precum mucegaiul, igrasia si condensul pe pereti sau geamuri. Majoritatea acestor cladiri care bifeaza aceste atribute sunt realizate din blocuri de BCA premium, precum cele de la Ytong.

6. Securitatea este un alt aspect care ar trebui sa te intereseze si pe care de cele mai multe ori il sesizezi tot in cadrul unor ansambluri de blocuri noi, dotate cu restrictii de acces pentru persoane straine, interfoane performante si camere de supraveghere.

7. Prezenta unei terase sau a unui balcon, precum si dimensiunea acestora iti pot influenta decizia. Chiar daca la inceput nu vei considera necesar un astfel de spatiu, in timp vei vedea ca reprezinta o mare neplacere, chiar daca ai dori sa-l folosesti numai pentru intins rufe.

8. Care sunt costurile de intretinere? Lipsa unei izolatii bune sau lipsa contoarelor de apa si gaze conduc la costuri de intretinere demne de luat in seama. Genul acesta de probleme rar il vei intalni in cazul unui apartament nou, cele mai multe fiind dotate cu centrale prin intermediul carora poti sa-ti reglezi singur consumul de caldura. Totodata, trebuie tinut seama si de faptul ca unii dezvoltatori si-au dorit sa obtina cladiri cat mai performante energetic, apeland la solutii de zidarie premium care au contribuit semnificativ la diminuarea costurilor de intretinere.

9. Fie ca vorbim de un apartament nou sau de unul vechi, in cele din urma va trebui sa-l amenajezi, iar daca suprafetele camerelor nu sunt suficient de mari va trebui sa te orientezi catre corpuri de mobilier suspendate sau polite ancorate in pereti. Important aici este structura peretelui si daca acesta iti va permite sa faci acest lucru. O solutie ideala pentru mobilierul suspendat sunt peretii realizati cu blocuri Ytong care sunt omogeni si permit ancorarea de greutati de pana la 200 de kilograme in functie de grosimea peretelui.

10. Nu in ultimul rand locul de parcare poate fi un motiv consistent pentru care sa iei sau nu decizia de a achizitiona o locuinta intr-o anumita zona. Absenta propriului loc de parcare iti poate crea frustrari de-a lungul timpului, fapt cu care este posibil sa nu te confrunti in cazul unui apartament nou.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole