10 idei inspirate pentru amenajarea spatiilor mici

Designul si amenajarea unei camera de dimensiuni reduse constituie o provocare atat din perspectiva spatiului cat si din perespectiva laturii estetice. In cazul incaperilor mici este nevoie sa se ascunda obiectele centrale ale camerei pentru a crea impresia de spatiu. Tehnicile de depozitare trebuie sa fie atat eficiente cat si estetice. 

Deschide Galeria

Daca spatiul este mic mobilierul va fi lucrat astfel incat sa deserveasca mai multe scopuri. Decoratiunile au rolul lor in a castiga spatiu si a pune in valoare incaperea.

In unele cazuri pentru a avea cat mai mult spatiu se poate construi o camera pe doua nivele: un nivel care sa cuprinda locul de odihna si un nivel care sa fie conceput special pentru lucru sau pentru birou. Aceste nivele pot fi si inversate la nevoie, locul de dormit poate fi amplsat deasupra si dedesubt biroul. Ultima varianta necesita un spatiu totusi mai generos, insa efectul este spectaculos.

In zona de dining se poate castiga spatiu chiar prin depozitarea elementului central al camerei – masa. Sunt situatii in care masa nu poate fi tinuta permantent pe podea. O idee cu adevarat ingenioasa este de a fixa blatul mesei pe perete impreuna cu picioarele rabatabile. Masa poate fi prevazuta in partea de jos cu o oglinda, iar atunci cand va sta fixata in perete va servi drept oglinda cu rama.

Se poate economisi spatiu in living folosind o masuta cu dublu scop. Masuta poate fi o cutie de lemn cu picioare din fier forjat, este in acelasi timp perfecta pentru a servi cafea, dar devine la nevoie si un birou de lucru. Inauntrul cutiei de lemn se pot atasa doua picioare rabatabile care sa sustina un mic birou. Astfel livingul poate fi folosit si ca un spatiu de lucru, dar si ca o camera de relaxare.

In cazul in care noul nascut nu are propria camera se amenajeaza in dormitorul matrimonial un spatiu special pentru el. Se fixeaza in tavan bagete de sustinere ale cosuletului in care doarme copilul la catva luni, lasand spatiu suficient ca sub cosulet sa I se amanajeze o mica comoda pentru haine.

Pentru debarale si mai ales pentru zona in care se spala hainele si se calca spatiul poate fi economisit folosind doua elemente importante. Intr-un colt al casei unde este depozitata masina de spalat se ataseaza deasupra ei un suport special folosit pentru un uscator electic de haine. In acest fel se economiseste spatiul destinat usacrii rufelor. Tot in aceasta zona sau chiar pe un hol se poate amplasa pe perete o cutie care sa aiba fata decorata sau chiar sa aiba o oglinda. Partea din fata a cutiei in momentul deschiderii va servi ca masa de calcat. In interiorul cutiei se poate patra chiar si fierul de calcat. Este necesar sa se ia in considerare greutatea cutiei si inaltimea la care este fixata pentru a fi cat mai accesibila.
Daca baia nu perimite amplasarea unei cazi de baie sau este incarcata de prea multe obiecte de toaleta putem recurge la un dus ingenious. Important aici este bratul dusului care trebuie sa fie rotund. Pe partea circulara se dispune o perdera de dus, se creaza astfel imaginea unei cabine de probat haine. Aceasta idee este potrivita si pentru cea de a doua baie din casa, care de obicei este mai mica.

Holul de la intrare intr-o casa mica este destul de neincapator, de aceea se poate picata pe perete o comoda specifica zonei de intrare, careia sa ii fie atasata doar un balt de lemn. Se creeaza o iluzie optica placuta, dar asamblul este practic si ingenious. Daca pe perete este o oglinda si un mic cuier intreg holul este mobilat.

Atunci cand in casa este nevoie de doua birouri ele pot fi amplasate fata in fata si pot fi despartite de o mica bibilioteca. Bibilioteca deserveste ambele birouri, poate fi folosita si partea laterala a ei pe care sa se fixeze cosuri pentru sortarea hartiilor.

Atunci cand nu se mai gasesc metode de depozitare ascunse se poate apela la cele evidente. Pentru camera unui copil sau pentru zona de living se aplica pe perete jucarii de genul masinutelor mici sau figurinelor. Una din variantele eficinte este sa se lipeasca pe perete baghete transparente de care se agata jucariile. Astfel se creeaza un tablou colorat, copilul se bucura de ele si doreste sa le puna la loc la finalul zilei pentru a completa imaginea. Este asemnea unui puzzle care devine si organizator la nevoie.

Dimensiunile mici ale casei obliga ii obliga de cele mai multe ori pe oameni sa gaseasca solutii ingenioase si practice, care sa faca spatiul de locuit primitor si aerisit.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole