15 sfaturi simple pentru a alege mobilierul pentru living

Fara indoiala, livingul este una dintre cele mai iubite camere din casa. Este locul in care familia si prietenii se intalnesc pentru discutii relaxate si pentru a petrece timp impreuna.

Deschide Galeria

In majoritatea caselor, livingul se afla la parter si in cele mai multe cazuri, este prima camera pe care o vad invitatii nostri. De aceea, este important sa iti imprimi personalitatea si in acelasi timp sa fii atent la stilul si mobilierul pe care le alegi pentru acest spatiu.

Alegerea unui tip de mobilier care sa creeze o atmosfera placuta si primitoare, dar care sa isi pastreze aspectul in urma utilizarii zilnice este cheia in amenajarea acestui spatiu care sa iti satisfaca nevoile in fiecare zi.

Combinarea tuturor elementelor care iti vor compune livingul perfect poate parea dificila. Astazi, iti vom da cateva sfaturi care sa-ti fie de ajutor in alegerea pieselor potrivite de mobilier. Un plan bun te va duce mai aproape de atmosfera confortabila si relaxanta pe care ti-o doresti in living.

1. Fa masuratori

Foloseste o ruleta pentru a te asigura ca ai masurile corecte ale camerei. Nu uita sa iei in considerare si dimensiunile scafelor sau ale spatiilor incastrate ale camerei.

2. Realizeaza un plan pe podea

Poti folosi hartie milimetrica, sau poti pur si simplu sa faci o schita pe o agenda sau o coala de hartie. Imagineaza-ti diferite moduri in care ai putea pozitiona obiectele de mobilier in camera si deseneaza-le pe hartie, impartind-o in patru dreptunghiuri egale.

Nu uita sa lasi suficient spatiu intre piesele de mobilier. Daca ai obiecte masive, 1 metru ar putea fi de ajuns pentru a-ti permite sa circuli nestingherit prin camera.

3. Verifica dimensiunile usilor

Masoara latimea usilor de la intrarea in apartament pentru a preveni problemele importante. Cu siguranta, nu vei dori sa fi pus in situatia in care sa iti fie imposibil sa bagi un obiect de mobilier in casa pentru ca nu incape pe usa.

4. Planifica pozitia obiectelor in camera

Dupa ce ai stabilit pozitia fiecarui corp de mobilier, poti marca vizual locatia fiecaruia in living. Te sfatuim sa folosesti o banda de scotch din hartie sau cateva pagini de ziar pentru o buna localizare a acestora in spatiu.

5. Gandeste-te la functionalitatea camerei

Daca livingul tau va fi locul special de intalnire al familiei, vei avea nevoie de mobila rezistenta la uzura si pete, mai ales daca ai copii mici. Pe de alta parte, daca livingul tau este un spatiu pentru  intalniri ocazionale cu prietenii, poti opta pentru piese in linii mai simple, completate cu materiale textile delicate.

6. Ia in considerare arhitectura camerei

Unele camere au incorporate in pereti diferite elemente de design care pot contribui la estetica spatiului atunci cand iti gandesti pozitionarea pieselor de mobilier in living. In acest fel, daca detii un semineu cu aspect rustic, un decor traditional poate fi o varianta mai buna decat un mobilier modern. Piesele moderne de mobilier pot fi o alegere buna pentru camera de zi a unui apartament cu vedere spre oras.

7. Alege obiectele de baza

Majoritatea camerelor de zi includ cateva piese de baza, care au rolul de a indeplini nevoile acestui tip de spatiu: o canapea, fotolii, masa de cafea. Incearca sa alegi aceste elemente de baza inainte de a adauga piese suplimentare, cum ar fi mesele aditionale sau etajerele.

8. Cauta piese care sa fie durabile in timp

Uita-te dupa piese rezistente, cu rame din lemn masiv si structuri de arcuri din otel bine realizate. Piesele de caitate pot costa putin mai mult, dar acestea vor fi cu siguranta mai rezistente in timp.

9. Cauta materiale textile de calitate

Materialele de calitate superioara te vor face sa te simti mult mai confortabil si au o durata de viata mai lunga decat textilele ieftine. Alege materiale rezistente la patare in special daca ai copii mici, dar acestea pot fi potrivite si daca planuiesti intalniri dese cu prietenii.

10. Alege canapele umplute cu material din spuma

Spuma este confortabila si durabila. Anumite canapele pot avea perne umplute cu puf, insa acestea se pot sparge cu usurinta si aplatiza mult mai rapid.

11. Testeaza calitatea ramei de sustinere

Ridica canapeaua pe unul din picioare la aproximativ 15 centimetri deasupra solului. Daca piciorul adiacent nu sustine rama perfect dreapta, inseamna ca aceasta este prea flexibila si se poate rupe cu usurinta.

12. Combina mobilierul din living

Fiecare piesa din livingul tau ar trebui sa o completeze pe cealalta. In mod contrar, camera ta va arata haotic. Daca ai un anumit stil pe care vrei sa il imprimi camerei, de exemplu, modern sau rustic, alege piese care sa se conformeze tematicii si pastreaza coeziunea acesteia.

13. Cunoaste caracteristicile stilului pe care vrei sa il abordezi

Iata cateva metode prin care poti sa imparti stilurile utilizate in designul interior. Cele principale sunt: cel modern, traditional sau casual.

Stilul modern este caracterizat de linii simple, forme geometrice si se incadreaza de obicei intr-o paleta cromatica neutra. Sticla, metalul si aspectul lucios sunt utilizate in defavoarea lemnului nature.

Mobilierul traditional emana eleganta. Se potriveste unei camere cu un aspect mai formal si poate include detalii care constau in materiale din dantela sau satin. Culorile pot varia de la bej pana la nuante intense de rosu.

Mobilierul casual este prietenos si confortabil. Micile patternuri geometrice sau inspirate din natura de pe textile se incadreaza perfect acestui stil.

14. Limiteaza-te la o canapea dubla, daca nu ai prea mult spatiu

Economisirea spatiului prin alegerea unor piese de mobilier de dimensiuni reduse este cea mai buna alegere pentru un living mai putin spatios. Daca ai o familie mica sau doresti sa inviti cativa prieteni ocazional, o canapea cu doua locuri iti poate indeplini cu succes nevoile.

15. Umple spatiul din camera fara sa o aglomerezi

Etajerele, mesele de cafea sau fotoliile aditionale aduc un mare plus livingului, insa, in acelasi timp, il pot incarca vizual mai mult decat este nevoie si pot ingreuna deplasarea.   

Sursa foto: pinterest.com

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole