20 de exemple de amenajari pentru o bucatarie mica

Tu cum iti imaginezi amenajarea bucatariei tale? Daca simti ca te afli intr-un impas si nu reusesti sa gasesti solutii potrivite, ne-am gandit sa facem o selectie cu diverse abordari si propuneri de amenajari cu ajutorul carora sa iti poti contura bucataria mult visata.

Deschide Galeria

Ne-am concentrat pe bucatariile mici care nu depasesc 6, 7 sau 8 metri patrati ca suprafata, ele fiind printre cele mai intalnite in multe din apartamentele noastre.

Inainte de a porni amenajarea, ia-ti un ragaz si fa un plan! Ce iti doresti de la bucataria ta? Cati metri patrati ai la dispozitie? Cat de des vei gati? Gandeste-te la nevoile tale reale si pune-le pe primul loc.

Alege finisajele adecvate gradului de utilizare al bucatariei tale. Mizeaza pe materiale rezistente la pete si umezeala pentru a prelungi viata mobilierului.

Mergi in magazinele de specialitate, intreaba, verifica, documenteaza-te! De multe ori, pentru bucatariile mici, realizarea mobilierului pe comanda este solutia optima.

Gandeste-te cum vei dispune mobila, electrocasnicele, spatiile de depozitare astfel incat sa-ti fie la indemana atunci cand gatesti. Tine cont de forma bucatariei tale si gandeste-te la zona de lucru sau triunghiul de lucru. Acesta va determina cat de eficienta este bucataria ta. Triunghiul de lucru se bazeaza pe cele trei puncte principale de activitate in bucatarie: chiuveta, cuptorul si frigiderul. De aceea e bine ca toate aceste statii de lucru sa fie cat mai aproape de cel care gateste.

Poti lua in considerare si eliminarea partitiilor pentru a mai castiga spatiu suplimentar. Asigura-te insa ca peretele poate fi eliminat, in cazul unui perete de rezistenta dintre camere. Exista si posibilitatea de a te extinde cu bucataria in balcon sau in hol, eliminand usa si respectivul perete.

Cand vei alege mobilierul si electrocasnicele tine cont de modurile de dispunere care te vor ajuta sa ai un spatiu functional. Astfel, intr-un spatiu mic, cuvantul de baza este adaptarea. Avand la dispozitie o zona restransa, bucatariile compacte, dispuse liniar sunt optiunea cea mai buna. In acest caz, electrocasnicele vor fi incorporate in interiorul mobilierului pentru ca totul sa para unitar si ordonat.

Dispunerea in U este tipul de compartimentare ideal pentru bucatarie. Beneficiezi astfel de maximum de spatiu si multiple optiuni de depozitare, intr-un mod organizat si bine pus la punct.

In acelasi fel functioneaza si bucatariile in forma de L prin care poti valorifica foarte bine colturile incaperii. In plus, poti adauga si o masa sau insula de bucatarie pentru a completa amenajarea. Este o configuratie versatila, ce permite fluidizarea activitatilor si eliminarea traficului inutil (miscarea se desfasoara in triunghiul format de cele doua laturi ale blatului). Foloseste cu incredere si spatiul de la fereastra – aici poti pozitiona chiuveta, de exemplu.

In galeria foto de mai sus vei regasi mai multe modele de bucatarii mici care te vor ajuta sa vizualizezi toate aceste idei expuse in articol.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole