3D smART set, alternativa moderna in domeniul constructiilor

Putem spune despre firma de proiectare si constructii 3D smART set ca revolutioneaza modul in care sunt concepute cladirile in Romania; aceasta ofera alternative inteligente si inovatoare la modurile clasice de ridicare a unei locuinte sau a oricarui tip de constructie. 3D smART set proiecteaza si executa case moderne pe structura metalica ce pot fi construite in doar 60 de zile. Pe cat de bine suna pe atat de realizabile sunt.

Deschide Galeria

3D smART set promoveaza casele incadrate in clasa smART. Acestea sunt niste proiecte moderne, in care se tine cont de aspectul vizual, compartimentarea eficienta si utila si sunt montate pe o structura metalica cu pereti tip sandwich care au un coeficient termic de invidiat.

Administratorul firmei Radu Brasovean, a acceptat sa ne raspunda la cateva intrebari legate de viziunea si scopurile firmei 3D smART set, pentru a intelege mai bine ideile care stau la baza conceptului de casa smART.

Ce inseamna biroul de arhitectura 3D smART set? Cand v-ati apucat de treaba si de ce, ca sa spunem asa?

3D smART set este o firma de proiectare si constructii infintata in februarie 2014 (avand in spate suport din partea mai multor firme de calibru), de un colectiv cu experienta in domeniul arhitecturii, al rezistentei si al topografiei avand ca obiectiv principal nu doar proiectarea si construirea unor case smART, dar si crearea unui nou stil de viata.

3D smART set este in primul rand arta si apoi stiinta de a proiecta cladiri ce respecta reguli precise dictate de legislatie, norme si stasuri. Prin arhitectura se incearca corelarea functionalitatii, rezistentei si esteticului. Prin armonizarea obiectului de arhitectura cu mediul natural putem spune ca tindem catre arhitectura ecologica, moderna, o ramura tot mai promovata si explorata in ultimii ani.

Avand in vedere ca ne place sa facem lucrurile de la A-Z pentru a putea garanta calitatea serviciilor noastre, ne ocupam incepand de la autorizatiile necesare, de proiect in functie de preferinte, de constructia in sine pana la receptia lucrarii. 

Intalnim tot mai des termenul de “clasa smART”. Ati putea explica pentru cititorii nostrii ce inseamna?

Termenul de “clasa smART” a fost inspirat din combinatia perfecta dintre arhitectura moderna si sistemul constructiv modern folosit de noi.

Pe scurt o casa clasa smart inseamna un proiect modern, in care se tine cont de aspectul vizual, compartimentarea eficienta si utila, studiu de insorire, compatibilitatea proiectului cu beneficiarul final si cel mai bun sistem constructiv; aici ne referin la structura metalica cu pereti tip sandwich unde se tine cont de coeficientul termic, coeficientul fonic, rezistenta in timp si la cutremure, timpul de executie, verticalitatea peretilor, raportul pret-calitate si multe alte aspect care de multe ori sunt trecute cu vederea de cumparatorii finali.

O casa in 60 de zile? Pare ideal. Care sunt etapele de constructie ale unui asemenea proiect?

In primul rand ne ocupam pas cu pas de proiectul in sine, care impreuna cu obtinerea avizelor si a autorizatiilor necesare dureaza aproximativ 3 luni de zile, in care se primeste autorizatia de construire.

Da! 60 de zile este un termen real pentru constructia caselor din clasa smART.

Etapele sunt urmatoarele:

– fundatia (care se face aproximativ la fel ca si la orice casa);

– montarea structurii metalice (cu tot cu goluri de geam si usi – dureaza cam 4 zile);

– placarea acoperisului, pardoselii si peretiilor;

– instalatii electrice, sanitare, termice;

– peisagistica (optional);

– predarea la cheie.

De ce asa si nu traditional?  Care sunt avantajele?

Initial firma a fost conceputa in ideea de a concepe proiecte de calitate cu o arhitectura moderna demna de anul 2015. Pentru a avea libertate maxima in proiectare am cautat cel mai eficient sistem constructiv si dupa 6 luni de cercetare am ales structurile metalice ca fiind cele mai bun sistem constructiv. Avantajele sunt foarte multe dar am sa le enumar doar pe cele mai importante dintre ele:

 • Timpul de executie redus pana la 60 de zile si se poate construi si in anotimp rece;
 • Coeficientul termic al constructiilor din clasa smART aproape ca intra in categoria caselor pasive (coeficientul Lambda este de 0.169 w/m2k cu peste 45% mai bun decat sistemul clasic);
 • Coeficientul fonic este mai bun decat in cazul sistemului traditional;
 • Este cea mai rezistenta constructie impotriva cutremurelor (pana la 9 grade pe scara Riechter);
 • Am eliminat acoperisul clasic pentru o arhitectura mai curata, pentru o reducere a costurilor si pentru eliminarea spatiilor mai putin utile (zapada ce ramana pe casa este un termoizolant foarte bun si nu dauneaza acoperisului);
 • Folosim spatii vitrate mari pentru ca ne plac, va plac si voua si lasa lumina naturala sa patrunda in casa (geamurile sunt de calitate inalta cu 5 camere triplu strat si au un coeficient termic tot mai bun);
 • Recomandam incalzirea in pardoseala pentru un control termic mai bun, confort termic de lux si o arhitectura interioara mai curata (eliminarea caloriferelor);
 • Peretii sunt perfect drepti, au unghiuri de 90 grade;
 • Casa intra in categoria energetica A+;
 • Pretul este foarte competitiv pe piata (aprox. 370 euro/mp la cheie pentru o casa care iti oferta foarte multe beneficii mai ales economii lunare).
 • Cat de customizabil este un proiect de genul acesta? Cat de mult poate interveni beneficiarul?
 • Pentru fiecare proiect in parte se concepe un proiect nou in functie de preferintele si necesitatiile fiecarui client un parte.
 • Se tin cont de dimensiunile si pozitia terenului, de preferintele clientului, de suma de care dispune, de personalitatea clientului si multe aspecte care in final pun zambetul pe buze beneficiarului.

Cum vedeti viitorul in Romania in materie de urbanism? Ne vom transforma intr-un gigantic complex rezidential sau observati tendinta spre individualizarea constructiilor?

Depinde de zona si de deciziile care se iau si la nivel local. Dar se observa o oarecare tendinta inspre individualism nu doar in domeniul constructiilor ci in toate domeniile. Oamenii pun tot mai mult accent pe preferintele lor, pe unicitatea lucrurilor pe care le detin  noi suntem de parere ca daca vrei sa construiesti o casa merita sa fie diferita si unica conform nevoilor tale, dar bineinteles sa si respecte reglementarile urbanistice specifice zonei respective.

Daca noi ne-am dori acum sa ne construim o casa, care ar fi primul sfat pe care ni l-ati da?

Primul sfat ar fi sa treceti pe la noi pe la birou in Targu-Mures, Str. Gheorghe Doja, Nr. 31/2  si sa discutam fata in fata, sa va cunoastem preferintele si sa va prezentam cunostintele noastre despre ce se mai construieste. Orice informatie in plus merita auzita daca urmeaza sa construiesti.

Si inca un sfat important ar fi “Atentie la detalii!!!”. Orice decizie luati si orice sistem construitiv folositi, mare grija la detaliisi la ce vi se ofera. De cele mai multe ori o casa o construiesti o data in viata si merita acordata atentie maxima.

Ramane de văzut cum va evolua domeniul constructiilor, dar un lucru cert este ca locuintele din gama smART aduc noi alternative si prin implementarea sistemului constructiv modern orientat spre protejarea mediului.

Citeste si Bloc de 8 etaje construit din lemn

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole