4 utilitati care ar putea sa lipseasca din casa de vacanta (si ce alternative ai)

Pentru multi, o casa de vacanta departe de zgomotul orasul este un vis. Insa cand visul e pe cale sa se  transforme in realitate, afli destul de rapid ca este aproape imposibil ca in aceasta resedinta temporara sa ai parte de tot confortul urban cu care te-ai obisnuit deja. Motivul? In majoritatea zonelor rurale din Romania nu exista utilitati.

Deschide Galeria

Desigur, aceasta stare de fapt nu ar trebui sa iti schimbe planurile, deoarece pentru fiecare serviciu esential de care casa duce lipsa, exista o solutie viabila.

Apa curenta

Nu exista niciun alt mod de a o spune: viata intr-o casa fara apa potabila este, pur si simplu, imposibila. De aceea, este putin probabil ca in zona casei tale sa nu existe nicio sursa de apa potabila, in forma unui put sau a unei fantani.

Nu te gandi ca va trebui sa umpli multe galeti si bidoane pentru a te bucura de apa in perioada vacantei. Daca doresti sa iti imbunatatesti casa de vacanta cu o instalatie sanitara, cea mai buna metoda de a o alimenta este un hidrofor.

Dipozitivul foloseste o pompa pentru a trage apa direct din sursa si a alimenta toate conductele din locuinta ta. Daca ai norocul de a avea in apropiere un put de mare adancime, atunci este recomandat sa folosesti o pompa submersibila, capabila sa impinga apa cu o presiune considerabila, indiferent de etajul la care se afla consumatorul.

Canalizarea

Fiind strict legata de reteaua de apa, este destul de putin probabil sa achizitionezi o casa de vacanta care nu fie bransata la reteaua de apa, dar totusi sa aiba acces la canalizare. Desigur, exista solutia „rustica” a WC-ului in curte sau chiar a mersului in padure, insa aceste solutii iti vor deprecia considerabil starea de confort pe care doresti sa o ai in timpul unei vacante.

Pentru a te bucura de canalizare in casa ta de vacanta, este necesar sa montezi (sau sa construiesti de la zero) o fosa septica. Astazi, cele mai apreciate tipuri de fosa septica sunt cele ecologice, care folosesc bacteriile anaerobe pentru a descompune deseurile.

Desi in prezent fosele septice sunt dotate cu sisteme eficiente de drenare, vidanjarea si reviziile tot vor trebuie facute la un interval regulat de timp. Nu uita sa analizezi cu atentie terenul in care urmeaza sa montezi fosa si sa te asiguri ca toate regulile de constructie sunt respectate, pentru ca rezervorul sa nu sufere deteriorari.

Gazele

Daca planuiesti sa petreci mai mult de un weekend in casa de vacanta, nu te poti baza doar pe proviziile de alimente aduse de acasa. Iar gatitul la foc de lemne in curte se poate dovedi laborios si  dificil, mai ales in conditii de vreme nefavorabila.

Pana si cei care merg des cu cortul in mijlocul naturii prefera sa isi iau adesea cu ei o butelie de mici dimensiuni, deci cu atat mai mult ai avea nevoie de un astfel de accesoriu daca relaxarea este mai importanta pentru vacanta ta decat aventura. Nu uita sa te informezi atent asupra modului corect de folosire a unei butelii de aragaz si sa respecti toate normele de siguranta atunci cand utilizezi aparatul.

Electricitatea

Am lasat aceasta utilitate foarte importanta abia la final, deoarece este mai putin probabil ca electricitatea sa lipseasca din casa ta. Spre deosebire de apa, canalizare si gaze, reteaua de curent este absenta doar din zonele rurale cu adevarat izolate.

Daca totusi ai achizitionat o casa intr-o zona atat de indepartata de civilizatie, singura solutie pe care o ai la dispozitie este generatorul de curent electric, pe baza de benzina sau in varianta Diesel. Chiar daca dispozitivul nu este neaparat scump, cheltuielile pentru combustibil vor cantari substantial la costurile de vacanta.

Inca de la inceput, este bine sa te astepti ca o casa de vacanta sa aiba nevoie de anumite imbunatatiri. Insa, odata ce le faci, te vei putea bucura tot restul vietii de confortul vacantelor alaturi de familie si prieteni.  

 

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole