Decizia de a te muta intr-o casa in care toti membrii familiei tale sa aiba suficient spatiu si sa se simta confortabil este, poate, una dintre cele mai importante pe care le vei lua. De aceea, este bine sa nu te grabesti si sa te asiguri ca ai cantarit bine toate aspectele, avantajele si dezavantajele locuintei pe care ai pus ochii.
Romanii care isi cumpara case pus pret, in general, pe doua lucruri: pretul avantajos si zona in care este amplasata locuinta. Accesul la mijloacele de transport este al treilea factor care le influenteaza decizia, potrivit unei analize a targului Imobiliarium. Exista insa si alte detalii importante atunci cand alegi o casa, mai ales daca vrei sa faci o investitie pe termen lung, in care sa te simti cu adevarat ca acasa:
Configuratia casei
Pentru o familie, este important ca fiecare membru sa aiba propriul sau spatiu si intimitate, precum si o zona comuna de dimensiuni generoase, in care sa isi poata petrece impreuna timpul. In aceste conditii, configuratia casei devine un aspect esential, pentru ca de ea depinde confortul familiei tale. Spre exemplu, in casele precum cele de aici spatiul este foarte bine organizat, iar compartimentarea este gandita astfel incat sa asigure confortul fiecarui membru al unei familii. In plus, terasa spatioasa este ideala pentru familiile carora le place sa isi petreaca timpul in aer liber, primavara sau vara.
Facilitatile din zona
Daca te-ai hotarat sa iti iei o casa intr-o zona situata la marginea orasului, atunci ar trebui sa te asiguri ca ai in apropiere unele facilitati care iti vor simplifica viata. Scoli, gradinite, cabinet medical, un supermarket, un parc, o sala de fitness, barurile si restaurantele sunt cele mai utile facilitati pentru o familie care va locui departe de centrul orasului.
Distanta fata de oras, la ore de varf
Inainte sa decizi sa te muti, testeaza cat timp iti ia sa ajungi din centru pana la viitoarea ta casa, insa nu in weekend, cand traficul este mult mai lejer, ci la ore de varf. Astfel, iti vei da seama de la bun inceput ce marja de timp sa iti iei cand pleci spre serviciu sau cand ai o intalnire importanta in oras. Unul dintre principalele motive pentru care multe persoane aleg sa locuiasca in zonele limitrofe este tocmai linistea de care pot avea parte intr-un cartier rezidential, departe de aglomeratia si zgomotul din centru. De aceea, este indicat sa pui in balanta aceste doua aspecte.
Casa veche sau noua
Putini sunt cei care mai recomanda cumpararea si reconditionarea unei case vechi, in conditiile in care constructiile noi sunt o investitie mult mai buna. Atunci cand iti cumperi o casa la cheie ai avantajul ca iti poti alege finisajele inainte, iar cand te muti efectiv acolo nu mai ai de cumparat decat piesele de mobilier. In schimb, reconditionarea unei case vechi poate fi o investitie riscanta si poate ajunge sa coste mult peste asteptari. In plus, constructiile noi precum exemplul de mai sus sunt realizate din materiale termoeficiente si izolate termic, ceea ce te poate ajuta sa faci economii substantiale cu facturile.
Planurile tale de viitor
Pentru ca o casa este o investitie pe termen lung, va trebui sa te gandesti de la bun inceput cum vor evolua lucrurile. De exemplu, daca ai in plan sa iti maresti familia sau daca ai copii care urmeaza sa se mute acest lucru iti poate influenta decizia, cel putin in ceea ce priveste dimensiunile locuintei.
Sursa foto: Shutterstock/Copyright:Zivica Kerkez