5 lucrari pe care trebuie sa le faci in gospodaria ta inainte sa inceapa primavara

Pentru cineva pasionat de gradinarit, iarna este o perioada de odihna binemeritata, in care singura mare grija este curatarea curtii de zapada. Pentru multi, insa, este si o perioada de asteptare –  sunt nerabdarori sa isi vada gradina din nou verde si pomii infloriti.

Deschide Galeria

Pentru un gospodar veritabil, insa, ultimele saptamani de iarna sunt un prilej bun pentru a-si aseza apele in asa fel incat sa inceapa cu dreptul muncile de primavara in curte. Te ajutam cu o scurta lista de lucrari pe care ar trebui sa le ai in vedere in perioada urmatoare.

 

1. Repara gardul casei

Chiar daca este frig afara, perioada aceasta este perfecta pentru micile – sau marile – reparatii in jurul curtii. Primul lucru pe care trebuie sa-l verifici este gardul casei. Lunile de ger si viscol, plus presiunea zapezii, daca a nins abundent, si-au lasat amprenta. Este de preferat sa repari eventualele rosturi si crapaturi acum, pentru a avea mai mult timp pentru muncile propriu-zise in gradina, atuci cand solul se va dezgheta.

Gardul imprejmuitor este important atat din punct de vedere estetic, dar mai ales al sigurantei tale si animalelor din gospodaria ta. Nu il poti repara doar cu sarma si cateva cuie: pentru o astfel de lucrare este nevoie de un aparat de sudura eficient, usor de manevrat si potrivit pentru nevoile tale.

 

2. Verifica si repara acoperisul si jgheaburile

La fel ca in cazul gardului, acoperisul casei si jgheaburile pot suferi pagube considerabile in timpul unei ierni aprige, mai ales daca nu le-ai mai reparat de multa vreme.  Fa-ti timp si verifica foarte atent tiglele de acoperis. Daca sunt bucati rupte sau desprinse, prin ele pot sa apara scurgeri si infiltratii la prima ploaie de primavara.

De asemenea, verifica si mansarda, daca are geamuri, ca ramele lor sa nu permita apei sa patrunda in locuinta. Nu doar acestea trebuie verificate – poti chema un specialist care sa-ti recalibreze toate ferestrele si geamurile. Nu in ultimul rand, jgheaburile casei ar trebui curatate de resturile de frunze si crengi, pentru ca apa sa aiba loc sa se scurga eficient.

 

3. Fa-ti ordine in atelier sau in magazia de scule

Daca ai un atelier de scule si echipamente de gradinarit, probabil ca arata ca dupa razboi dupa cele cateva luni de iarna. Imediat ce vremea iti va permite, reorganizeaza spatiul si arunca obiectele stricate. In plus, daca in toamna ai pus muraturi sau ai depozitat legume si fructe pentru iarna, e timpul sa vezi ce mai poate fi folosit si sa arunci restul.

De asemenea, e indicat sa faci o scurta verificare si uneltelor de care vei avea nevoie imediat ce se incalzeste afara. Sapa si lopata trebuie ascutite – si inlocuite, daca e cazul -, foarfeca de gradina si aparatul de legat via trebuie asezate la indemana. Nu uita sa-ti completezi din timp stocul de sfoara, soricei, cuie si orice altceva stii ca vei avea nevoie in scurt timp.4. Amenajeaza o zona de depozitare a compostului

Daca nu ai facut asta in alti ani, inceputul primaverii este perioada ideala pentru a-ti amenaja un spatiu in care sa depozitezi iarba taiata in curte si frunzele pe care le vei aduna de pe gazon pe parcursul anului. Sunt suficiente cateva scanduri care sa delimiteze locul, pe care trebuie sa-l alegi intr-un colt ferit al curtii. Depoziteaza aici frunzele si iarba – in cateva luni vei obtine un compost de calitate superioara.

Nu uita sa intorci periodic compostul, pentru aerarea lui. Ca sa poti profita din plin de toate avantajele, trece pe lista de achizitii pentru gradina si un tocator de crengi. Cu ajutorul lui vei putea sa macini toate ramurile ramase dupa taierea pomilor si a viei, iar mulciul astfel obtinut poate fi transformat in compost sau poate fi pus la radacina copacilor pe post de ingrasamant natural.

 

5. Fura startul la lucrarile in gradina

Pamantul inca se dezgheata si va mai dura o vreme pana cand vei putea sa-l sapi sau sa plantezi legume si flori, dar asta nu inseamna cu nu sunt destule lucruri pe care le poti face in gradina ca sa mai castigi niste timp. De exemplu, schimba ghivecele de flori care au devenit prea mici sau s-au spart, planifica-ti razoarele si alege locurile in care vrei sa-ti plantezi verdeata si legumele pentru casa.

Si daca tot suntem la acest capitol, poti deja sa incepi sa cumperi rasadurile, ca sa le ai gata pregatite la prima ocazie cand conditiile meteorologice iti vor permite sa intri cu sapa in gradina. Va trebui sa ai grija unde le vei depozita pana cand sunt gata de resadit: temperaturile optime sunt in jurul a 12-15 grade Celsius. Ca urmare, depoziteaza rasadurile intr-un loc ferit de inghet.

 

Asadar, chiar daca vremea nu este cea mai prietenoasa, iarna mai sta cateva saptamani si soarele are dinti, asta nu inseamna ca nu poti incepe deja lucrarile in curtea ta, ca sa te poti dedica gradinaritului inca din prima zi a primaverii.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole