5 pasi simpli pentru a pastra florile in vaza mai mult timp

Florile sunt nelipsite din orice gradina care se respecta, fiind apreciate pentru frumusetea si parfumul lor. Ele au darul de a transforma spatiul din jurul casei intr-un loc fermecator si primitor, incantand astfel privirile si bucurand inimile. Dar atunci cand doresti sa aduci o parte din veselia lor si in interiorul caminului tau, este foarte important sa stii cum sa pregatesti florile ce urmeaza a fi puse in vaza pentru a rezista un timp indelungat si pentru ca tu sa le poti admira in voie zile in sir.

Deschide Galeria

Florile culese din gradina pentru a fi tinute in vaza au nevoie de un mediu cat mai curat, lipsit de bacterii, si necesita o ingrijire speciala pentru a ramane proaspete cat mai mult timp. Urmand pasii urmatori te vei asigura ca florile tale mult iubite isi vor pastra aspectul pe o durata mai mare de timp, bucurandu-te astfel de energia si gingasia lor.

 

1. Culege florile din gradina in momentul optim

Florile trebuie culese dimineata devreme, atunci cand este racoare si inainte ca roua sa se fi evaporat, pentru ca atunci ele sunt hidratate si nu pierd asa multa apa. Este bine sa te asiguri ca florile au fost bine udate cu cateva ore inainte. Alege bobocii care au inceput sa se deschida; daca vei culege bobocii inainte de a incepe sa se deschida exista riscul ca acestia sa nu fie suficient de dezvoltati pentru a inflori atunci cand sunt mutati intr-o vaza. Daca florile sunt culese prea tarziu, mult dupa ce s-au deshis, nu vor rezista mult, iar petalele lor vor incepe sa cada. Florile nu se rup ci se taie, pentru ca altfel exista riscul sa deteriorezi tulpina.

 

2. Taie baza tulpinii si curata frunzele

Inainte de a pune florile in vaza este necesara pregatirea lor. Se indeparteaza frunzele de pe tulpina astfel incat sa nu existe frunze care sa stea sub apa. Frunzele care vor sta deasupra nivelului apei nu trebuie indepartate, exceptand cazul in care sunt vestejite. Tulpina florii trebuie taiata la o lungime corespunzatoare, in functie de recipientul in care va sta, in asa fel incat floarea sa stea deasupra apei, fara a exista petale care sa vina in contact cu apa. Se va evita astfel contaminarea, iar apa va ramane proaspata mai mult timp. Tulpina se taie in unghi pentru a mari suprafata de absorbtie si pentru a nu fi obturata de catre fundul vasului in care este plasata. Pentru taiarea tulpinilor se folosesc instrumente bine ascutite si curate. Folosind o foarfeca exista riscul sa strivesti tulpina, de aceea este mai bine sa folosesti un cutit sau o lama, avand grija sa le sterilizezi inainte pentru a nu contamina tulpina. In cazul trandafirilor este bine ca spinii sa nu fie indepartati, pentru ca acest lucru va duce la ranirea tulpinii si va scadea rezistenta lor.

 

3. Foloseste o vaza curata si apa proaspata

Vaza in care urmeaza sa fie plasate florile trebuie sa fie curata si apa trebuie sa fie proaspata, deoarece, in caz contrar, bacteriile vor cauza ofilirea prematura a florilor. Asigura-te ca vaza este suficient de incapatoare pentru a acomoda toate florile, fara a le inghesui si a le deteriora, si ca apa este suficienta. Cu cat vasul contine mai multe flori cu atat este nevoie de o cantitate mai mare de apa, fiind stiut faptul ca unele tipuri de flori, asa cum sunt lalelele de exemplu, absorb o mare cantitate de apa intr-o perioada scurta de timp. Foarte important este si locul unde alegi sa plasezi vaza cu flori. Pentru o durata mai mare de viata a florilor este bine ca vaza sa nu fie asezata in bataia directa a soarelui, ci intr-un loc umbrit si racoros. Daca in preajma florilor ai si un vas cu fructe, in special banane, gazul emanat de acestea atunci cand incep a se coace poate accelera ofilirea florilor.

 

4. Schimba apa in fiecare zi si indeparteaza florile ofilite

Florile vor rezista mai mult timp daca vor avea in permanenta un mediu curat, lipsit de microorganisme. Apa trebuie schimbata cel putin la cateva zile, ideal in fiecare zi, mai ales pentru buchetele mari de flori care au un consum mai mare. Atunci cand se schimba apa se curata si peretii vasului in care au fost plasate florile. Fiindca atunci cand sunt scoase din apa tulpinile florilor trag aer, este bine ca ele sa fie din nou taiate la baza inainte de a fi plasate in vaza, cam cu 1-2 cm. Tot cand schimbi apa este bine sa indepartezi frunzele si florile care s-au ofilit intre timp, pentru a nu afecta restul plantelor.

 

5. Foloseste conservanti pentru flori

Atunci cand sunt scoase din pamant si mutate intr-un vas cu apa florile nu mai au de unde sa isi procure mineralele necesare. Desi exista multe leacuri si sfaturi casnice cu privire la diversele solutii ce se presupune ca prelungesc viata florilor, cea mai buna varianta, si nicidecum scumpa, este folosirea conservantilor pentru flori. Pliculetele cu conservant pentru flori, sau hrana pentru flori, cumparate direct din florarii, sunt special create pentru a oferi florilor nutrientii necesari si pentru a crea un mediu propice, mentinand pH-ul la un nivel optim.

Urmand acesti pasi simpli te vei bucura de florile tale preferate o perioada mai mare de timp, iar casa ta va fi mereu fermecatoare si proaspata. Intretinerea florilor aflate in vaza nu necesita mai mult de cateva minute in fiecare zi, insa rezultatul este unul spectaculos.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole