5 tipuri de corpuri de iluminat pentru casa ta

Oricat de bine ar fi executata o amenajare, ea nu va fi niciodata pusa in valoare fara un iluminat corect. Pentru a realiza acest lucru ai nevoie de corpuri de iluminat variate, adaptate fiecarui tip de iluminat in parte: general, ambiental si de accent.


Deschide Galeria

Un corp de iluminat reprezinta in sine un obiect de decor care, daca este corect pozitionat, bine ales si emana o lumina placuta, poate fi unul din cele mai importante elemente decorative dintr-o incapere.

Ca sa-ti venim in ajutor, am realizat o lista cu 5 tipuri de corpuri de iluminat de interior de care sa te folosesti pentru a oferi functionalitate si vizibilitate fiecarei incaperi.

Pe sine

Acest tip de corpuri se fixeaza in tavan si au avantajul de a fi flexibile, in sensul ca proiectoarele se pot roti sau muta de-a lungul sinei. Numarul de proiectoare il vei alege in functie de camera si de efectul dorit. Il poti folosi pentru a pune in valoare o anumita parte a camerei sau chiar pentru a asigura iluminatul general al incaperii.

Spoturi

Se pot incastra in mobilier sau pot fi amplasate intr-un tavan fals. Astfel de corpuri se pot folosi pentru un iluminat general al camerei. Pentru a le transforma intr-o lumina ambientala, se poate instala un variator al intensitatii luminoase obtinand astfel un efect placut in camera. Este important sa iei in calcul montarea unui tavan fals sau a unei scafe de aproximativ 15 cm adancime pentru spoturi. Spoturile sunt des intalnite in bucatarie ca iluminat de accent pentru blatul de lucru.

Suspendate

Corpurile suspendate castiga teren in amenajarile ultimilor ani. Alege un astfel de corp de iluminat pentru a pune in valoare masa de dining sau daca este cazul, monteaza-l deasupra unui insule de bucatarie. Rolul sau decorativ este de necontestat mai ales in cazul modelelor voluminoase, supradimensionate.

Candelabre sau lustre

Un candelabru sau o lustra asigura un iluminat general pentru o camera de zi sau un dormitor. In cazul acestui corp, vom tine cont de efectul dorit pentru ca un candelabru este in sine un obiect de decor ce iese in evidenta creand atmosfera intregii camere.

Aplice

Le regasim fie la categoria plafoniere sau montate pe un perete. Aplicele ofera o lumina cu intensitate redusa, relaxanta, recomandate atunci cand dorim sa cream o atmosfera intima sau sa o folosim pentru a face trecerea intre doua incaperi. De aceea le putem integra in hol sau in living, sub forma iluminatului de accent sau a iluminatului general (pentru plafoniere).

Articole noi

Apartament de trei camere amenajat in stil modern pentru o familie cu doi copii

Proprietarii acestui apartament de trei camere din sectorul 4...

Atmosferă cozy și jucăușă într-un apartament de 70 mp din Brașov

Echipa celor de la Beelive Design a finalizat proiectul...

Modele de bucatarii realizate cu mobilier modular

În ultimii ani, bucătăriile au câștigat o popularitate extrem...

Primul control inteligent care centralizează și controlează întreaga locuință cu o simplă atingere

Transformarea digitală a locuinței devine mai intuitivă, mai simplă...

Cum iti organizezi eficient bucataria – solutii de depozitare smart

De multe ori avem impresia ca ne mai trebuie...