Cu siguranta exista printre voi persoane a caror locuinta are incaperi fara ferestre si care s-au intrebat pana acum in ce mod le-ar putea schimba atmosfera. Fie ca aceste camere sunt locuite in permanenta sau doar temporar, e bine sa stiti ca exista diverse trucuri pe care le puteti utiliza in amenajarea lor. Veti vedea la final, ca prin intermediul unor artificii de decor si de imaginatie, spatiul va fi in intregime transformat, iar incaperea va castiga un aer primitor. 

Oglinzile

O oglinda mare, asezata pe un perete are rolul de a simula prezenta unei ferestre. Ea va reflecta orice forma de lumina si in plus va aduce profunzime camerei, eliminand senzatia de claustrofobie pe care o resimtim intr-o camera fara ferestre.

Peretii albi

Albul este un punct de sprijin pentru un decor, in special intr-un spatiu unde nu prea patrunde lumina naturala. Puterea lui de a reflecta subtil orice sursa de lumina nu trebuie subapreciata, ci, din contra, exploatata la maxim. Intr-o camera fara ferestre, puteti folosi albul atat pentru pereti, cat si pentru tavan, fiind cea mai simpla si la indemana sugestie. Colturile vor fi astfel estompate intr-o maniera discreta, iar incaperea va obtine spatialitate. 

Ferestre false

Iata un truc la care poate nu v-ati gandit niciodata, dar care functioneaza foarte bine. Este de fapt o iluzie optica prin care pacalim ochiul sa creada ca dincolo de fereastra exista o sursa de lumina naturala. In plus, adaugand o fereastra, veti putea conecta o camera fara geamuri la una in care patrunde lumina solara si astfel sa maximizati efectul acesteia.

Geamuri sablate

Daca in bucataria voastra nu exista fereastra, va puteti crea una folosind un geam sablat. Vei desparti astfel bucataria de restul casei sau camerei, fara a o izola complet, caci un astfel de geam permite o trecere partiala a luminii.

Spoturile

Intr-un spatiu fara ferestre, lumina naturala nu exista, deci ea trebuie compensata folosind iluminatul artificial. Lampile, veiozele, lustrele, spoturile montate intr-un tavan fals sau orice aplica montata pe un perete, transforma o camera fara ferestre intr-una cat mai luminoasa si deci mai spatioasa si mai placuta. Si luminile montate sub nise sau dulapuri (in cazul unei bucatarii) sprijina acest efect. 

Dilemele de amenajare sunt cele care duc, de regula, la solutiile cele mai ingenioase. Ganditi intotdeauna spatiul prin prisma efectelor pe care vreti sa le obtineti si proiectati-va in incaperea gata finisata. O doriti mai luminoasa? Vreti mai mult loc de respiro? Trucurile pe care vi le-am expus inainte sunt punctul de plecare pentru o abordare personala a interventiei asupra spatiului fara ferestre.  

Alege din peste 50.000 de produse de mobilier si decoratiuni!
comentează sau vezi comentarii


Newsletter

Ramai la curent cu noutatile de pe Povestea Casei!