6 idei de living inspirate din marile culturi ale lumii

Cultura influenteaza constant designul interior, modul cum oamenii aleg sa isi exprime preferintele prin decorarea propriilor case. Este intresant cum casele europene sunt inflentate de culturile arabe. Chiar daca geografic locuinta nu este amplasata in America sau Asia decorul poate aduce o parte din cultura lor mult mai aproape.

Deschide Galeria

Livingul este locul  in care familia isi petrece cel mai mult timp. Decorarea lui presupune inglobarea culturii si a personalitatii familiei.

Daca tema centrala pentru living este marea culorile folosite sunt alb si albastru. Un astfel de decor este influentat de culorile Greciei. Pentru decoratiuni se folosesc foarte multe scoici, ancore si stelute de mare. Ramele asemanatoare cu cele de fotografii pot fi umplute cu scoici si melci pentru a crea efectul de plaja si mare. Peretele poate fi decorat cu scoici si stelute de mare dispuse pe sfori. In acest decor mobilierul este simplu, forma lui este regulata si deloc sofisticata. Lemnul deschis la culoare este folosit pentru corpurile de bibiloteca si pentru masa de cafea. Un astfel de living subliniaza reintoarcerea la origini, nu este costisitor si creeaza o imagine luminoasa si omogena.

Pentru un decor care sa sublinieze cultura britanica se poate apela la doua variante. O varianta in care se folosesc culorile Union Jack – alb, rosu si albastru. Incaperea este de preferat sa fie zugravita in alb, obiectele de mobilier fiind tot albe. Pata de culoare este data de perne si mici tablouri cu steagul Angliei. Pentru a accentua acest lucru poate fi adusa in camera o lada mare colorata in culorile Union jack. O alta modalitate prin care spiritul englezesc poate fi adus in living este de a crea imaginea unei tea-party in sufragerie. Astfel, canapeaua trebuie sa aiba o tapiterie inflorata, masa de cei sa fie nelipsita, iar toata camera sa fie plina cu vase de flori. Ca elemente de decor se pot folosi borcane cu flori, ceasuri vintage, galeti de tabla pentru trandafiri, cosuri albe cu flori si un serviciu de ceai din portelan.

Pentru americani totul este la superlativ pentru a avea un decor tipic, este nevoie de o canapea mare, si un televizor cu dimenisiuni destul de mari. Mobila trebuie sa fie maiestoasa si impunatoare. Culorile folosite pot fi cele din steagul americii: alb, albastru si rosu. Accentul cade pe elementele de decor: tablouri cu steagul America, stelute specific steagului American. Pentru perete poate fi realizat un tablou din bete de tobe albe si rosii, pe care sa se picteze intr-un colt fundalul albastru pentru stelele albe.

Specifice designului rusesc sunt divanele, canapele confortabile si mari. Mobilierul rusesc in general este din lemn masiv si impunator. Culorile sunt aprinse, dar intr-o combinate placuta, se impletesc usor rosul cu verdele si galbenul. Ca elemente de decor specific culturii rusesti se pot folosi binecunoscutele papusi Matrioska. Ele pot fi pictate pe perete sau pot fi expuse de la mic la mare deasupra unui semineu sau intr-o biblioteca. Aerul rusesc poate fi adus in camera folosind o masuta speciala pentru samovar. Si pernele colorate in culori tari: albastru si rosu, verde si galben subliniaza usor cultura ruseasca. Peretii pot fi decorati cu picturi specifice rusesti ce impresioneaza prin flori mari si pasari.

Pentru decorul japonez mobila este minimalista, culorile predominate sunt negru si alb cu accente de rosu. Peretele poate fi personalizat cu ajutorul origami specifice culturii japoneze. Origami sunt fabricate din hartie si aduc un plus de culoare incaperii. Asemanatoare origami sunt si umbrelele din hartie colorate ce pot imbraca un perete intreg. Important intr-un astfel de decor este lumina, care trebuie sa fie cat mai difuza. Decorul japonez poate fi si luminos atunci cand sunt folositi copacii in ghiveci de marimi diferite, crengutele de cires si betele de bambus.

Elementele specifice egiptene sunt folosite de asemenea in decor pentru a sublinia personalitatea beneficiarilor casei. Mobilierul specific este inspirat de piramide si de coloane. Pentru mobilier se foloseste foarte mult metal si sticla. Luxul este sublinat prin folosirea culorilor puternice – auriu, argintiu cu accente de negru si rosu. Decoratiunile specifice sunt vazele cu inscriptii egiptene, sfixul, pisicile. Decorul egiptean poate fi pe alocuri opulent, imaginea creata fiind una de bunastare. Un astfel de decor arata superioritate si impune respect.

Un alt decor care presupune eleganta si somptuozitate este cel influentat de cultura araba. Mobilierul este scund, de multe ori canapelele nu au picioare si sunt asemenea unor saltele decorate. Culorile folosite sunt tari – mov, rosu portocaliu, combinate cu albastru si turcoaz. In cadrul acestui decor se pune accentul pe calitatea tesaturilor  fine din matase si saten. Tesaturile folosite au imprimeuri florale impresionante. Decoratiunile specific sunt lampi din sticla si metal, pahare, ceainice si ibrice de cafea. Pentru a sublinia si mai bine specificul arab in living se folosesc cat mai multe perne colorate diferit, din materiale scumpe placute la atingere. Peretii pot fi decorati cu farfurii din metal si poate fi desenata chiar silueta unei moschei.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole