6 solutii atipice pentru o bucatarie mica

Sunt convinsa ca te-ai intrebat cel putin o data daca exista vreo solutie standard ce poate fi aplicata atunci cand ai de amenajat o bucatarie mica. Am o veste pentru tine: nu exista. Fiecare bucatarie este speciala prin prisma celor care o folosesc, de aceea nicio amenajare nu seamana cu cealalta. Ce poti face insa este sa te concentrezi pe o rezolvare care sa ia in calcul atat utilitatea, depozitarea cat si estetica sau, mai bine zis, personalizarea spatiului respectiv.

Deschide Galeria

Fie ca vorbim de o bucatarie de 4, 6 sau 8 metri patrati, separata de restul camerelor sau deschisa catre living, orice idee de amenajare iti va fi utila. Dar astazi, vreau sa ma concentrez pe acele detalii atipice, pe abordarile originale si amenajarile cu stil care pot transforma o banala bucatarie intr-una speciala.

Prima idee pe care ti-o propun este o bancuta! Da, ai citit bine. Bancuta asezata in continuarea mobilierului sau a mesei pe care sa o folosesti in locul scaunelor. O poti acoperi cu perne decorative colorate si astfel sa aduci un strop de dinamism in acest spatiu. Poti incerca aceasta idee daca bucataria ta este lunga si ingusta.

 

Profita de fiecare metru patrat disponibil! Multi dintre noi au fost obisnuiti ca bucatarie sa aiba o structura paralela, pe de o parte masa si de cealalta dulapurile, aragazul si frigiderul. Dar ce facem in cazul in care configuratia este una patrata? Folosim spatiul de la fereastra. Cum ar fi sa montezi chiuveta la geam si in apropierea ei cateva etajere pe care sa asezi plante aromatice si cateva decoratiuni? Sau chiar sa muti masa la fereastra. Bancheta de care iti spuneam mai sus te poate ajuta sa mai economisesti spatiu pretios.

 

Chiar daca bucataria ta este deschisa spre living, o mica separare a functiunilor iti va aduce mai multe beneficii decat dezavantaje. Un exemplu bun este adaugarea unui corp tip insula care va separa vizual spatiul bucatariei de cel al livingului. Poti renunta astfel la masa si folosi noul corp pentru a lua pranzul/cina si in plus mai castigi spatiu de depozitare in interiorul ei.

 

Daca iti place sa gatesti si sa experimentezi cu diverse retete, poate ar fi bine ca bucataria ta sa fie izolata de restul casei. Mirosurile rezultate in urma gatitului nu vor patrunde in toata casa. Dar ce facem cand avem un spatiu mic si putina lumina naturala? Poti apela la usi glisante din sticla securizata.

 

Tine cont de culori! Poti personaliza foarte usor un spatiu folosind o nuanta accent, cum ar fi galbenul sau portocaliul. Sunt culori calde, placute potrivite pentru bucatarie. Accentul de culoare ar putea fi fata de masa, scaune colorate sau frontul dintre corpurile de mobilier.

Luand in calcul si depozitarea, e bine sa ai o viziune pe verticala. Mergi cu dulapuri inalte, pana sus spre tavan sau foloseste locul liber de deasupra lor. Chiar si spatiul de deasupra frigiderului merita luat in calcul.

Vezi mai multe idei si propuneri de amenajare si in galeria de mai sus!

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole