6 trucuri pentru un somn linistit

Te trezești abia după ce ai apăsat de trei ori butonul de snooze? Bei cinci cafele pe zi și tot ți-e somn? Dacă răspunzi afirmativ la aceste întrebări, atunci, cu siguranță, nu dormi bine. Îți împărtășim, însă, șase trucuri utile care te vor ajuta să ai un somn liniștit (și da, mirosul camerei în care dormi e un factor important în ecuație!).


Deschide Galeria

Indiferent de vârstă, un somn liniştit nu e la îndemâna oricui. Iar calitatea somnului este influenţată de stilul de viaţă, de alimentaţie, de funcţionarea sistemului nervos, de medicaţie, de mediul în care te odihneşti. Cu alte cuvinte, cina, agitația de peste zi, stresul de la birou, dar și modul în care arată sau miroase dormitorul au rolul lor important în liniștea între așternuturi. Ce poți face să ai un somn liniștit?

1. Încearcă să mergi la culcare aproximativ la aceeași oră, în fiecare seară. Și asta e valabil și pentru acele zile în care știi că trebuie să te trezești și mai de dimineață decât de obicei. Stresat de întâlnirile matinale, organismul tău e în alertă și nu poți adormi, chiar dacă, în teorie, tu te strecori ceva mai devreme sub pătură.

 

2. Ai grijă la alimentație și la „stimulentele” de la cină. Nu bea cafea dacă știi că nu mai poți dormi după, nu consuma prea mult vin și nu fuma – toate acestea sunt stimulente care te fac să fii agitat și nu te lasă să dormi. Dacă nu fumezi, nu te apuca. Dacă fumezi, lasă-te. Sau caută o alternativă fără fum și… unsmoke your house (vezi mai multe pe www.unsmoke.ro).

 

3. Aerisește camera în care dormi în fiecare seară, măcar 15 minute, indiferent de temperatura de afară. E important să nu fumezi în camera în care dormi (și nu-ți lăsa nici partenerul/a sau prietenii să o facă!). Dacă, totuși, petrecerea s-a încins și fumul a ajuns în cameră, îți dăm câteva sfaturi practice care să te ajute să scapi de mirosurile neplăcute. Un bol cu boabe de cafea sfărâmate, o lămâie sau o portocală tăiate felii, un castron cu oțet – toate acestea vor absorbi destul de repede mirosul de țigară și îl vor împiedica să se impregneze în obiectele din dormitor.

 

4. Caută să păstrezi mereu o atmosferă plăcută în cameră. Lumina prea puternică te va împiedica să te relaxezi, la fel și muzica la volum prea mare. Fă ordine în cameră, caută o saltea confortabilă și alege așternuturi din materiale naturale (bumbac, in, mătase).

 

5. Nu face prea mult efort fizic înainte de culcare. Deși poți crede că sportul te va obosi fizic și, deci, implicit, îți va provoca somn, exercițiile la sală, de fapt, adrenalina generată de exercițiile cardio îți vor da o stare de agitație care nu te va lăsa să dormi. Dacă simți nevoia de mișcare, fă o plimbare în pas calm prin parc sau înoată timp de o jumătate de oră. Sau, și mai bine, încearcă câteva minute de meditație și stretching.

 

6. Scapă de stres. Lasă deoparte telefonul și tableta, uită de ecranul aprins al televizorului și încearcă să te gândești la lucrurile pozitive care ți s-au întâmplat peste zi. Dacă pui pe listă și că nu te-ai apucat de fumat, te-ai lăsat sau ai găsit o alternativă fără fum cu care să îți începi dimineața, cu atât mai bine!

 

Articole noi

Garsoniera luminoasa de 33mp amenjata modern in tonuri pastelate

Aceasta garsoniera mica, de doar 33 de metri patrati,...

Amenajare interioara si recompartimentare apartament modern din Bucuresti

Apartamentul de trei camere dispune de 2 bai, bucatarie...

Inspiratie din natura – amenajare moderna apartament de 138 mp

“Earthly Apartment”, cum a fost denumit de echipa de...

Amenajare moderna cu mult lemn si culori pastelate

Amenajat intr-un stil elegant, modern, in care predomina culorile...

Renovare totala apartament 2 camere in stil scandinav

Aceasta poveste cu iz scandinav incepe prin dorinta bloggerul...