Amenajarea este o chestiune de gust dar presupune si o serie de trucuri care te pot ajuta sa obtii un decor frumos. In cele ce urmeaza discutam despre 7 sfaturi care iti vor prinde foarte bine la urmatoarea reamenajare sau renovare.
Simplitate
Poti sa decorezi mai usor cand piesele de mobilier de baza, precum canapeaua sau biblioteca au un design simplu. Sa luam de exemplu tapiteria canapelei: o nuanta neutra si o textura fina, neteda iti va permite sa adaugi cu usurinta ulterior perne decorative cu diverse imprimeuri si culori care o vor pune in evidenta. Canapeaua fiind neutra, poti experimenta cu un covor colorat si texturat sau adauga un fotoliu/scaun ca o piesa-statement! La fel, o masuta de cafea cu linii simple, discrete iti permite sa faci modificari pe viitor fara teama de o asortare gresita. Alege o canapea crem, bej sau un gri deschis, iar ca finisaje, alb pentru pereti si esente de lemn din stejar sau fag.
Lumina
Una din cele mai intalnite greseli de amenajare in casele noastre este iluminatul incorect sau insuficient. O camera intunecata pare mai mica, iar pentru un spatiu mic este ultimul lucru pe care ti-l doresti. Daca locuinta ta se bucura de multa lumina naturala, pune in valoare acest avantaj: perdele translucide albe sau in nuante pastelate, roletele albe sunt variante sigure pentru decor pentru ca filtreaza placut lumina si nu o blocheaza. In plus, peretii albi si in general orice suprafata deschisa la culoare reflecta lumina si amplifica spatiul. Daca ai o pardoseala spre maro-brun, alege un covor in nuante deschise pentru a echilibra luminozitatea.
Atentia la detalii
Inainte de a cumpara piesele de mobilier, ia in calcul micile detalii care iti pot da batai de cap. De exemplu, acolo unde ai caloriferul nu aseza canapeaua sau biblioteca. Verifica locul prizelor. O priza in spatele canapelei nu-ti va fi de mare folos. La fel si cu cablul pentru televizor. Tine cont de aceste lucruri pentru a te plia cat mai bine pe spatiul existent.
Tendinte si trenduri
Fiecare an vine cu tendintele sale. Fie ca se poarta accesorii supradimensionate, tapet cu motiv abstract pe toti peretii sau culori neon, asta nu inseamna ca ele se vor integra si in casele noastre. Fiecare trend trebuie privit cu moderatie si introdus in amenajare doar daca ne identificam cu el. De altfel, moda trece, stilul ramane!
Rolul decoratiunilor
O casa frumos decorata nu inseamna doar canapeaua potrivita si un mobilier functional. Detaliile estetice sunt necesare pentru a imbraca piesele principale care compun amenajarea. Nicio o piesa de mobilier nu ar trebui sa fie lasata stinghera. Canapeaua poate primi perne decorative, iar masuta laterala ei o lampa pentru o lumina de accent. La fel si masuta de cafea, o carte sau doua, o vaza cu flori proaspete, un recipient cu potpourri parfumat, un aranjament care sa iasa in evidenta in mod placut. Pe o comoda poti aplica regula lui 3: 3 vaze de marimi si forme diferite sau 3 oricare obiecte decorative (o carte, o lumanare parfumata si o vaza, etc.)
O culoare unitara
Poate fi culoarea ta preferata, poate fi o nuanta pastelata sau o culoare-accent cum ar fi un galben, verde-lime sau chiar rosu. Ideea este ca aceasta culoare sa se regaseasca intr-o forma sau alta in decor pentru o amenajare unitara si coerenta. Culoarea poate aparea in living, dormitor si bucatarie sau chiar baie: de la o perna decorativa, o floare in vaza, o cuvertura, draperiile, prosoape sau cosul cu fructe din bucatarie.
Tapetul
Se foloseste des in amenajari sub diferite forme, modele si texturi. Tapetul creeaza un sentiment de intimitate care se traduce printr-o atmosfera confortabila si placuta. Alege sa montezi tapet pe toti peretii camerei doar daca te bucuri de un spatiu generos, altminteri opteaza doar pentru a crea un perete-accent. Un model atragator va fi punctul de atractie al camerei, un detaliu decorativ de impact!