Acasa la Lucia sau cum a reusit sa amenajeze singura un apartament de 60 mp

Seria casele cititorilor continua astazi cu povestea Luciei. Ea locuieste in Cluj-Napoca si in urma cu aproape un an si-a achizitionat un apartament de 60 metri patrati pe care si l-a amenajat singura cu un buget foarte limitat. Te invitam in continuare sa citesti despre cum a perceput ea tot acest proces, cum a gandit si realizat amenajarea precum si dificultatile pe care le-a intampinat.

Deschide Galeria

Lucia are 26 de ani, a absolvit Liceul de Arte Plastice, apoi Facultatea de Drept, dar in prezent lucreaza in stomatologie. Artele plastice ii sunt in continuare la suflet si amenajarea spatiului de locuit a fost momentul in care a putut sa reactiveze aceasta pasiune.

"Mi-am dorit foarte mult un loc al meu: am locuit in chirie zece ani, m-am mutat de peste douazeci de ori si deja gandul ca vreau sa am o casuta a mea devenise aproape o obsesie.

Apartamentul a fost achizitionat la stadiul de finisat, cu cateva piese de mobilier ramase de la fostul proprietar. Mi-a placut foarte mult faptul ca se afla la mansarda si ca, avand pereti inclinati, am putut folosi acel spatiu pentru a incorpora mobilierul pentru depozitare, pastrand totul cat mai aerisit posibil; este destul de bine compartimentat si cuprinde hol, bucatarie, baie, camera de zi si un dormitor. Am gandit o amenajare cat mai simpla pe care sa o pot realiza cu un buget mic. Aveam la dispozitie in acel moment aproximativ 1000 de Euro. Stiam ca nu va fi usor, asa ca mi-am pus imaginatia la treaba.

Intr-o prima etapa, am zugravit tot apartamentul in alb. Apoi, avand aceasta baza am pornit aventura pentru fiecare zona in parte.

Holul

In holul de la intrare exista un cuier pe locul caruia am integrat un dressing. Am vrut sa creez un spatiu cat mai curat care sa imi permita sa imi tin hainele si incaltamintea in ordine. Astfel, am impartit dulapul in trei parti, o parte fiind transformata in debara pentru a depozita diferite lucruri precum matura, mop, aspirator si produse de curatenie. Chiar pe peretele de la intrare am creat o zona de primire colorata cu fluturi si un mini-tablou cu mesaj care include si parola de la WiFi pentru oaspeti.

Baia

Unul din lucrurile pe care mi-am dorit foarte mult sa-l schimb in acest apartament a fost baia. Initial, am crezut ca voi elimina toate finisajele, insa presupunea o suma mare de bani si implica multa munca. Am cautat alternative pentru a ramane in bugetul initial si solutia optima a fost vopseaua Oskar pentru faianta. Am folosit-o pentru a acoperi toata faianta din baie, in prealabil testand pe cea din bucatarie. Cum am procedat? Am curatat faianta cu un diluant, am sters-o apoi cu o carpa uscata si treaba a mers ca pe roate. Pentru o acoperire buna am dat trei straturi. Vopseaua are o acoperire buna, se intinde foarte usor si nu are un miros puternic. Costa 35-36 lei cutia de 750ml. Pentru baie, am folosit sase cutii. Baia are 3.2m/1.8m si inaltimea de 2.7m iar faianta este pana la tavan. Din pacate, exista o gama foarte restransa de culori, insa eu am vrut pe alb si am gasit usor.

Pentru gresie nu am gasit o vopsea speciala, asa ca am improvizat. Am ales o vopsea pentru beton care poate fi folosita pentru garaje si marcaje. Din pacate, entuziasmul meu a fost prea mare si nu am pregatit cum ar fi trebuit gresia iar acum, dupa cateva luni de cand am vopsit, a inceput sa se cojeasca. Aceasta vopsea este tot de la Oskar, pretul este de aproximativ 30 lei pentru o cutie de 750 ml. Eu am folosit trei cutii de vopsea. Bulinele le-am facut cu o pensula rotunda tot cu vopsea pentru beton. Am schimbat oglinda, am adaugat cateva etajere si asa am finalizat reamenajarea baii. Inca nu am gasit o solutie ca sa acopar gresia.

Bucataria

In bucatarie exista deja mobila, dar pentru ca era un maro inchis am vrut sa-i dau un alt aspect. Am vopsit usile cu vopsea pe baza de apa tot de la Oskar (care s-a intins usor si uscat repede) aproximativ 18 lei o cutie de 750ml cu un trafalet de burete. Blatul de lucru l-am luat de la Leroy Merlin si a fost 200 de lei. Si aici aveam nevoie de mai mult spatiu de depozitare asa ca am facut un cadru din lemn, am construit etajere, apoi am pus usile albe comandate la Arabesque. Masa din bucatarie este deocamdata una improvizata ramasa de la fostii proprietari, iar scaunele roz le-am reconditionat chiar eu. Pentru scaune am folosit tot vopsea pe baza de apa de la Oskar, diluant, cateva suruburi si multa rabdare. Pernele de pe scaune le-am facut eu  din materialul ramas de la captusirea tabliei de pat din dormitor.

Camera de zi

Pentru camera de zi sub peretele inclinat am gandit spatii de depozitare, iar la mijloc am inserat o etajera pentru decoratiuni. Masa din camera de zi este o masa veche pe care o aveau parintii mei intr-un garaj, i-am schimbat picioarele de lemn adaugat un cadru din fier forjat. Blatul este din lemn, pe care l-am vopsit alb cu vopsea pe baza de apa Duraziv. Si scaunele de aici sunt vechi; le-am luat din diferite locuri, de la oameni care s-au bucurat ca au scapat de ele si care nu m-au costat nimic. Pentru reconditionarea lor am folosit tot vopsea pe baza de apa Oskar si foarte mult smirghel, pentru ca aveau extrem de multe depuneri pe ele din cauza vechimii. Covorul pe care l-am asezat sub masa este de fapt o cuvertura de lana -lepedeu, cum i se spune in Ardeal- pe care o am de la bunica mea. A fost cadoul ei pentru mine. Canapeaua din camera de zi o aveam deja, insa am facut alte huse pentru perne dintr-o draperie.

Fotoliul l-am luat de la locul de munca unde s-a schimbat mobilierul din sala de asteptare. Semineul fals si peretele din spatele televizorului le-am facut impreuna cu iubitul meu. Ambele sunt din polistiren peste care am dat cu pensula un strat de glet mai gros. Pentru confectionarea lor am avut nevoie de un pachet de polistiren expandat de 2 cm, dar ne-a ramas aproape jumatate. A costat aproximativ 30 de lei un pachet. Am mai folosit adeziv pentru polistiren si un tub de silicon cu care am lipit semineul de perete. Masuta de cafea este facuta de tatal meu dupa niste poze pe care i le-am aratat ca sursa de inspiratie. O parte din abajururile vechi le-am pastrat ca decoratiuni pentru camera – mi se par foarte dragute.

Dormitorul

In dormitor exista doar un pat. Am adaugat spatii de depozitare sub forma unui dressing generos si a unor dulapuri sub geamul inclinat. Pentru un plus de confort am tapitat tot cadrul patului cu burete peste care am prins un material de draperie viu colorat de la Leroy Merlin. In loc de noptiere am optat pentru doua masute, una este facuta de tatal meu, iar cea alba este cumparata de la Pepco.

Mobilierul din apartament mi l-am schitat singura si cu ajutorul tatalui meu, care s-a ocupat de partea de masuratori si montaj, am reusit sa mentin un cost redus. Materialul de baza a fost PAL-ul pe care l-am achizitionat de la Arabesque. Aici l-au debitat si pus canturi dupa dimensiunile noastre. Impreuna cu feroneria necesara costul s-a ridicat la aproximativ 1500 de lei.

Cu siguranta amenajarea pe care am gandit-o este departe de a fi una corecta, dar nu acesta a fost scopul meu. Mai presus de un spatiu perfect, mi-am dorit un loc in care sa se vada personalitatea mea, sa ma simt ACASA.

Sunt convinsa ca multi se afla intr-o situatie asemanatoare cu a mea si m-as bucura ca aceasta amenajare sa fie o sursa de inspiratie utila. Pentru mine, tot acest proces a fost o lectie si o provocare deopotriva; cred ca este mult mai important sa cunosti valoarea unui lucru si nu pretul lui. Chiar daca investitia materiala a fost mica, cea sufleteasca a atins cote maxime."

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole