Amenajarea bailor nu se limiteaza strict la decorarea peretilor si a podelelor si la achizitionarea obiectelor de care ai nevoie pentru simplul scop util al acestei incaperi. Aspectul estetic nu e de neglijat, mai ales ca ai foarte multe optiuni pentru a crea un spatiu cald, personal, expresiv.
Cuvintele cheie referitoare la accesoriile pentru baie pentru acest inceput de an sunt: piatra naturala, materiale opace, materii prime organice reciclate sau reciclabile, absenta sticlei de orice fel, culorile pamantii si accentele subtile ale culorilor marine verde si albastru, spatiile largi si luminoase, ferestrele uriase, care permit patrunderea luminii naturale, incalzirea prin pardoseala si izolarea termica perfecta, dar si folosirea corpurilor de iluminat simple, care folosesc surse de lumina ecologice.
1. Cazile uriase, rotunde, ovale sau pe colt
Influentele asiatice si cele orientale au ajuns acum si in cele mai luxoase si moderne bai din intreaga lume. Designerii de interior au lucrat intens la geometria salilor de baie, astfel incat liniile curbate sa le acapareze pe cele drepte si brute. Aceasta tendinta se poate observa in designul cazilor anului 2015, care sunt mai degraba circulare decat dreptunghiulare si clasice. Colturile rotunjite, spatiul urias si robinetele simple si la fel de ondulate precum liniile principale din baile moderne asiatice completeaza aspectul zen al acestor incaperi. Cazile sunt tapetate cu piatra naturala (marmura, travertin) ori cu lemn natural tratat astfel incat sa reziste la umiditate si la oscilatii de temperatura.
2. Chiuvetele si lavoarele ovale
Tot circulare sunt si celelalte elemente de utilitate din baile moderne, precum grupurile sanitare, chiuvetele si lavoarele. Acestea sunt realizate integral din roca naturala si confera un aspect raw intregii sali de baie. Forma lor pastreaza unitatea si uniformitatea, fiind conceputa in concordanta deplina cu cea a cazilor. Robinetii folositi pentru chiuvete si lavoare in trend in 2015 sunt fie foarte simpli si in linii drepte, contrastante cu geometria vaselor de spalat, fie ondulate, alungite si cu detalii vintage, care transforma noile sali de baie in adevarate artefacte ale decoratorilor contemporani. Culoarea lavoarelor si a chiuvetelor este aleasa in contrast cu cea folosita la cazi, astfel ca tonurile delicate de nude si beige sunt completate de culori puternice si grosolane precum antracit sau wenge. Totul este foarte bine delimitat, asa ca jocurile de culori contrastante sunt vazute cu ochi buni de catre toti cei care se ocupa de stylingul incaperilor.
Foto 1: Baie de 26 de mp, placata cu marmura Capuccino si ardezie neagra. Detalii despre pretul estimat, aici
3. Sapuniere, pahare si suporturi masive
Daca pana nu demult, delicatetea era cea care descria cel mai bine aceste obiecte destinate pastrarii si depozitarii solutiilor si uneltelor pentru spalat, in acest an totul devine mult mai masiv si mai dur. Sapunierele diafane din portelan, pictate cu diverse motive florale sau cu ogive au devenit acum mai mari, sculptate in piatra naturala, simple si fara alte artificii de stil precum incrustatiile. Suporturile pentru periute de dinti si recipientele pentru sapun lichid si gel de dus sunt la fel de masive si de dure. Rocile organice raman materialul preferat al designerilor de interior, mai ales daca sunt folosite in forme cat mai raw. Slefuirea devine optionala, cu conditia ca materialele sa fie tratate astfel incat sa devina impermeabile, rezistente si usor de curatat. Luciul e prezent doar pe pereti si pe podea, pentru ca accesoriile arata mai bine in forme matuite, considera specialistii.
4. Rastelurile si politele din materiale ecologice
Ani de-a randul, sticla transparenta sau matuita a fost materialul preferat al designerilor de interior pentru realizarea rafturilor si a politelor din salile de baie. Aceasta dispare complet din peisaj si ramane doar acolo unde nu se poate renunta la ea – in jurul cabinelor de dus, si este inlocuita de materiale organice. Marmura, travertinul, ardezia, sunt materiale preferate pentru politele de sub oglinzile din sala de baie, iar lemnul natural masiv si fibrele organice din bambus alcatuiesc cele mai frumoase rafturi reciclabile. Poti achizitiona unele noi sau poti reconditiona altele mai vechi, daca vrei sa contribui activ la dezvoltarea ecologiei si la reciclarea materialelor. Ai grija sa ramai fidel/a culorilor pamantii si nu distruge lemnul masiv cu lacuri colorate, chiar daca exista si cateva culori puternice care se inscriu in tendintele din acest an, asa cum sunt albastrul si verdele.
Foto 2: Accent pe peretele din baie cu ardezie panel multicolora
5. Rogojinile impletite si gratarele din lemn
Covorasele colorate din baie au fost dintotdeauna criticate de catre designerii de interior, indiferent daca era vorba despre cele confectionate din materiale textile sau despre cele din cauciuc, care sa creeze aderenta. Acestea sunt considerate un adevarat kistch si nu au ce cauta intr-o baie moderna. Cu toate astea, nu iti poti permite riscul de a aluneca pe podea de fiecare data cand iesi din cada sau din cabina de dus. Opteaza pentru rogojini impletite din bambus sau pentru gratare inaltate din lemn pentru a-ti spori siguranta fara a intina aspectul ingrijit si elegant al baii. Stergarele sunt si ele acceptate, insa doar cu conditia sa fie realizate din fibre naturale precum bumbacul sau canepa si sa respecte criteriile cromatice dupa care a fost amenajata sala de baie. Cele de culoare alba sau ivoar raman cele mai elegante si se asorteaza cu orice nuanta de nude, beige, maro sau wenge, insa sunt destul de pretentioase; poti urma insa celelalte tendinte coloristice si poti da o pata de culoare in baie cu ajutorul unor stergare simple, in nuante marine; calitatea materialelor trebuie sa fie de prima mana.