Acoperisurile vegetale – solutii pentru inverzirea peisajului urban

Daca ne dorim amenajarea unui acoperis verde cel mai bine ar fi sa prevedem aceste lucrari inca din faza de proiectare a cladirii. Spre exemplu, gandind de la bun inceput un acoperis verde integrat in constructie se pot evita multe din complicatiile ulterioare cum ar fi incarcarea structurii de rezistenta, tipul de hidroizolatie folosit sau eliminarea apei de pe acoperis. Solutii de inverzire si recastigare a spatiului verde din jungla de beton se pot gasi si adapta pentru majoritatea proiectelor cu atat mai mult cu cat exista deja multe exemple in acest sens care sa convinga beneficiarii de avantajele si eficienta sistemelor de acoperisuri verzi.
Vegetatia se alege in functie de tipul de acoperiș verde dorit dar si in conformitate cu modul de petrecere a timpului liber pe terasele verzi. De obicei pentru acoperisurile verzi ecologice, necirculabile se preteaza plante suculente iar pentru acoperisurile verzi semi-intensive circulabile se poate merge pe ideea de peluza sau subarbusti acoperitori de sol. In ceea ce priveste sistemele de acoperis verde mai avansate designul si vegetatia se realizeaza ca si pentru o gradina la sol fiind utilizata o vegetatie arbustiva, peluza si chiar arbori de talie mica.
Durata de viata a acoperisului verde depinde de calitatea materialelor componente, executia corecta a montajului acestora precum si frecventa intretinerii intregului sistem. Daca aceste cerinte sunt respectate atunci un sistem de acoperis verde poate avea o durata de viata indelungata de la 10 ani in sus.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole