Aici vor locui oamenii din New York la urmatorul dezastru natural

Chiar daca are unul dintre cele mai bune planuri pentru dezastre nationale din SUA, New York-ul nu a fost pregatit atunci cand uraganul Sandy a lovit. La sase luni dupa acest uragan, sute de refugiati inca stateau in hoteluri din New York si nu aveau unde sa se duca.

Deschide Galeria

Un nou set de unitati de locuinte modulare a fost proiectat de Oficiul pentru managementul starii de urgenta al New York care ar putea preveni o problema cu locuintele data viitoare cand va mai avea loc un dezastru similar.

Arhitectul Jim Garrison a facut un proiect numit 'Prototipuri de locuinte urbane postdezastru'  care implica module prefabricate care pot fi asamblate in 15 ore. Centrul structurii consta in trei dormitoare de 150 de metri patrati stivuite pe suporti, dar care poate fi accesata si de cei aflati in scaune cu rotile.

Designul prototipului incorporeaza si sisteme eficiente energetic. Conform lui Garrison doar folosind ventilatia incrucisata si un sistem de balcoane care blocheaza lumina directa de la soare ar putea ajuta la scaderea cu cel putin doua luni a folosirii aerului conditionat de la inceputul la sfarsitul sezonului.

Exista inca discutii daca acest prototip ar putea sa nu fi folosit pe post de case la pret accesibil chiar si in absenta unui dezastru. Cativa dintre colegii lui Garrison au sugerat ca ar trebui sa puna prototipul pe o salupa si sa il tina ancorat in port, creeand o serie de case/barci. Durata de viata a acestora este estimata la 20 de ani.

In acelasi timp este neclar daca prototipul ar putea intr-adevar sa faca fata unei furtuni viitoare super puternice. Dar distrugerea provocata de furtuna depinde si de alte masuri luate pentru a proteja malurile.

Sursa foto: gizmodo.com

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole