Nicio amenajare nu ar fi completa fara un iluminat adecvat. Ca sa reusesti asta, ai nevoie de produse profesionale potrivite locuintei tale. Daca in ceea ce priveste corpul de iluminat decizia o vei lua in functie de preferinte, alegerea tipului de bec s-ar putea sa-ti dea putine batai de cap. Iata cum sa alegi becul potrivit, tinand cont de urmatorii factori.
Cantitatea de lumina
Cantitatea de lumina emisa de un bec (sau puterea lui) se masoara in lumeni sau watti. Cu cat mai mare numarul de lumeni, cu atat mai puternica este lumina emisa. Atunci cand mergi la cumparaturi, vei putea compara intensitatea luminoasa a unei lampi (adica numarul de lumeni), indiferent de tehnologia folosita (LED sau economic). Pentru a-ti usura decizia, majoritatea ambalajelor pastreaza in continuare numarul de watti astfel incat sa poti face o corelatie intre noua unitate si cea cu care am fost obisnuiti.
Tipul de efect al luminii
Din fericire, nu toate becurile au aceeasi forma. Lampile moderne au invelisuri speciale pentru a crea diverse efecte luminoase. De exemplu, becurile opace sau mate ofera o lumina difuza, care nu orbeste, chiar daca becul este expus. Pe de alta parte, becul clar produce o lumina stralucitoare, calda si naturala, fiind potrivit pentru corpuri decorative, precum candelabrele sau lustrele. Alegerea efectului de lumina tine de preferintele tale si bineinteles de tipul de corp de iluminat pe care il doresti in camera respectiva.
Lumina calda versus lumina rece
Temperatura de culoare, ce se masoara in Kelvin, te ajuta sa creezi diferite stari. De exemplu, lumina calda (un bec cu valoare Kelvin scazuta) genereaza o lumina calda, galbena, ideala pentru o atmosfera confortabila in locuinta. Pe de alta parte, becurile cu valoare Kelvin ridicata produc o lumina rece, albastra sinonim cu o stare energica, potrivita atunci cand faci lucruri ce necesita concentrare. Temperatura Kelvin este trecuta pe ambalajele becurilor astfel incat sa stii exact ce tip de lampa sa achizitionezi.
Forma becului
Odata cu evolutia tehnologiei, au aparut noi forme de becuri potrivite pentru amenajarile moderne in care ne dorim diferite efecte luminoase. Astfel, pe langa forma clasica tip A pentru un iluminat general, vom intalni si becuri decorative tip lumanare, tip lustra sau glob pentru corpurile in care lampa este vizibila. Din ce in ce mai des utilizate sunt si lampile tip spot sau reflector care directioneaza lumina acolo unde ai nevoie (pentru iluminatul de accent). Tinand cont de aceste tipuri si forme de bec vei sti si ce tip de soclu este potrivit pentru corpul tau de iluminat de acasa.
Soclul si becul
Exista becuri cu forme diferite si implicit cu soclu (fasung) diferit. Prin soclu intelegem acea parte a becului care se conecteaza in corpul de iluminat. Cele mai populare sunt cele cu filet, E27 pentru un fasung mai mare sau E14 pentru becurile tip lumanare. Pe langa acestea exista si unele speciale cu simbolul GU10 sau GU5.3 pentru spoturi sau alte corpuri speciale.