Dacă alegi să construiești pe structură de lemn nu înseamnă că vei avea o casă care va arăta ca o cabană. Structurile de lemn sunt ofertante, iar casa poate arăta așa cum îți dorești, chiar dacă acest lucru nu înseamnă alegeri tocmai clasice. Tehnologiile moderne au permis obținerea unor materiale din lemn foarte rezistente, fără a fi greoaie. De exemplu, poți avea spații cu deschideri mari, generoase, folosind grinzi lamelare. Sunt materiale de construcție ușoare, dar foarte rezistente, astfel încât rezistența casei nu va avea de suferit.
Nu este singurul avantaj al unei case pe structură de lemn. Timp scurt de șantier, comportament mai bun în cazul unui cutremur, suprafață utilă mai mare, izolare termică ridicată sunt doar câteva dintre avantaje. Haide să aflăm împreună mai multe despre casele pe structură de lemn.
Case pe structură de lemn – o alegere în creștere în România
Constructorii de case de lemn sunt cu toții de acord că cererea de astfel de case este pe un trend ascendent. Lemnul este considerat materialul de construcție al viitorului pentru că este prietenos cu mediul, regenerabil și recuperabil. Tehnologiile moderne permit procesarea lui astfel încât să fie îndepărtate eventualele defecte naturale și să se obțină materiale cu rezistență mult mai bună. În lume se construiește de multă vreme folosind structuri de lemn, dar în România cererea a crescut foarte mult în ultimii ani.
Pereții și planșeele caselor pe structură din lemn nu sunt făcute din beton sau cărămidă ci din cadre din stâlpi și grinzi de lemn rigidizate cu panouri. Lipsa materialelor umede, care au nevoie de timp pentru întărire și uscare (beton, ciment, mortar), fac ca timpul în care se ridică astfel de case să fie mai scurt. Timpul se reduce și mai mult dacă pereții și planșeele se obțin în fabrica constructorului, șantierul fiind doar locul unde are loc montajul. Prefabricarea nu înseamnă lipsa personalizării, ci doar un mod de a lucra la adăpost de capriciile vremii, cu echipamente performante care să asigure o prelucrare milimetrică a elementelor. În portofoliul constructorilor pot fi identificate foarte multe modele case lemn, dovezi ale versatilității acestui tip de structură.
Spații largi și aerisite cu ajutorul structurilor din lemn
La realizarea osaturii casei, pe lângă cadrele obișnuite din lemn, sunt folosite și grinzi lamelare, elemente cu forță portantă foarte mare. Sunt obținute din straturi succesive din lemn masiv așezate în lungul fibrei și lipite cu adeziv. Grinzile lamelare sunt cele care permit arhitecților să dea frâu liber imaginației. Cu ele se pot obține spații cu deschideri ample care par că sfidează legile fizicii.
Un alt avantaj al acestor grinzi este că pot fi lăsate vizibile. Lemnul devine astfel parte din design-ul casei, contribuind la senzația de căldură și natural. Desigur, pot fi și acoperite dacă proprietarul consideră că lemnul dă casei un aspect mult prea rustic.
Alegerea lemnului vine și cu alte avantaje
Simplul fapt că este folosit lemn pentru structura de rezistență vine cu o serie de avantaje pentru beneficiar. Lemnul este de 3-4 ori mai ușor decât materialele de construcție consacrate. Rezultă o casă mai ușoară care are un comportament mai bun în cazul unui cutremur. Forța seismică este direct proporțională cu greutatea casei și cum casa este mai ușoară și forța care acționează asupra ei va fi mai mică.
Tot pentru că lemnul este mai ușor, suprafața utilă a caselor pe structură de lemn este mai mare comparativ cu alte structuri, la aceeași amprentă la sol. În urma calculelor de rezistență vor rezulta pereți mai subțiri, diferența regăsindu-se în suprafața utilă.
Construirea cu cadre permite montarea în interior a materialului izolator. Ca urmare, pereții vor fi bine izolați fără să le crească grosimea. Casa va fi bine izolată termic încă din momentul în care este ridicată, fără senzația de rece dată de materialele umede folosite la celelalte tipuri de casă.
Costul controlabil al structurii casei este un alt avantaj al caselor din lemn. Constructorii cu experiență pun la dispoziția celor interesați proiecte case din lemn și costuri aproximative în funcție de dificultatea lor. Costul final se stabilește însă pe baza proiectului personalizat al fiecăruia. Dar odată stabilit, singurul mod în care se poate schimba este doar modificarea proiectului.