Se recomanda procurarea cactusilor doar din florarii sau din centrele speciale unde sunt crescute si ingrijite adecvat. Aici puteti primi consultanta si sfaturi utile pentru ca plantele sa se dezvolte armonios. Trei puncte de vedere primeaza la alegerea plantelor:
Cat spatiu vor avea plantele?
Se aleg cactusii in functie de spatiul de care dispunem, dar avem in vedere si dimensiunea maxima la care poate ajunge planta. Dorim cactusi doar pentru pervazul ferestrei sau dispunem de un spatiu mai mare pentru ei?
Ce conditii le putem asigura plantelor?
Plantele se aleg in functie de pretentiile acestora fata de factorii de vegetatie. Trebuie sa stim ce pretentii are cactusul ales: necesita locuri insorite sau de semiumbra, caldura sau racoare. Spatiul de care dispunem satisface aceste conditii?
Cat timp le vom acorda pentru ingrijire?
Exista specii de cactusi pretentioase, ingrijirea acestora fiind mai dificila. Daca plantele sunt doar pentru decor, se recomanda alegerea speciilor putin pretentioase, cum sunt cele din genul Mammillaria.
Speciile de cactusi potrivite
Pentru pervazul bucatariei si al baii cei mai potriviti sunt cactusii mici, cum sunt speciile genurilor Rebutia, Parodia, Mammillaria si Gymnocalycium. In baie, unde geamurile sunt mate sau prevazute cu perdele, se preteaza speciile de cactusi care nu necesita sau nu suporta razele directe ale soarelui. Din aceasta grupa fac parte unele specii ale genurilor Opuntia, Echinocereus si Echinocactus. Exemplarele mai mari ale speciilor columnare se pot aseza intr-un coltisor de sub geam.
Cactusi nepretentiosi
Opuntia: speciile au forme diferite, care cresc si se dezvolta bine pe pervazul ferestrelor.
Hatiora: speciile au inflorire abundenta si prefera locurile semi-umbrite.
Mammillaria: speciile cu tepi prefera locurile insorite, iar cele cu mai putini tepi se dezvolta bine in semiumbra. Se recomanda plantarea cactusilor intr-un substrat permeabil.
Articol publicat in cartea Cactusii, cultivare si ingrijire, Editura Casa