Alt Club din Timisoara este un loc privat, adresat exclusiv persoanelor care activeaza in mediul IT si creativ – digital. A fost conceput ca un spatiu multifunctional, dedicat deopotriva activitatilor profesionale si de relaxare si functioneaza pe modelul „members only”, fiind permis accesul doar persoanelor care detin acest statut, impreuna cu invitatii acestora, in anumite conditii.
Clubul are o segmentare a spatiilor, potrivita pentru desfasurarea unor activitati diverse. Este dotat cu o biblioteca, o zona tip bar, o sala de cinema si o sala de jocuri, fiecare cu aparatura de ultima ora. Astfel, in afara de clasica zona de lucru si networking, membrii au solutii de recreere si divertisment, concepute in conformitate cu profilul, gusturile si interesele lor.
Povestea Casei a incercat sa afle mai multe despre acest local exclusivist asa ca am stat de vorba cu Stefan Szakal, cel care detine Alt Club, pentru a ne spune cate ceva despre modul cum s-a amenajat acest spatiu.
Cat au durat lucrarile de amenajare?
“Alt Club isi desfasoara activitatea in una din cladirile monument istoric din Timisoara, Casa cu Atlanti. Fiind vorba despre o cladire de patrimoniu, din 1812, am incercat sa ne pastram la un nivel minimal in ceea ce priveste interventiile, dar chiar si asta ne-a luat destul de mult – aproape 6 luni.
Consideram ca amenajarea locului nu este finalizata. Am investit, intr-adevar, aproape sase luni la inceput, dar in permanenta ajustam, schimbam, adaugam noi elemente. Spatiul este unul dinamic, din toate punctele de vedere.”
Ce materiale ati folosit?
“Am folosit mult lemn, imbinand elemente vechi si noi de mobilier cu structurile deja existente in spatiu. Am intervenit in mod deosebit acolo unde ne-am dorit sa redam echilibrul, luminozitatea sau functionalitatea. De exemplu, elementele de tamplarie din biblioteca si bar, care erau maro inchis, le-am pastrat, dar le-am vopsit in alb. De asemenea, am reconditionat scara interioara si pardoseala din lemn de brad.”
De unde ati cumparat mobila si celelalte elemente de decor?
“Am facut mult research pentru a gasi cele mai bune variante de mobilier. Confortul oferit si utilitatea acestuia au fost criteriile principale care ne-au ghidat alegerile. Am achizitionat atat mobilierul, cat si decoratiunile de la mai multi furnizori, dar unele obiecte am ales sa le producem noi.
Spre exemplu, nu am gasit mese care sa indeplineasca cerintele de lucru ale membrilor. Colegii de la X3 au gandit designul meselor pe care le folosim acum si pe care le-am lucrat intr-un atelier privat. De asemenea, tablourile si o parte a mobilierului din Alt Cinema le-am lucrat tot noi.
Neoanele cu gaz, care reprezinta logo-urile unor companii celebre din domeniul IT, le-am lucrat tot la comanda. Desi pe piata sunt mai des intalnite cele cu leduri, am preferat sa folosim acest tip de neon de tip clasic. Stim ca este un procedeu tot mai rar intalnit, insa am considerat ca se potriveste foarte bine cu spatiul.”
Sistemul de iluminat este creatia unui anumit designer?
“Tot sistemul de iluminat a fost gandit si implementat de noi. Am cumparat doar cateva corpuri de iluminat pe care le-am adaptat in functie de spatiu. Pentru ca in timpul zilei membrii lucreaza aici, iar seara si in weekend mai mult se relaxeaza, a trebuit sa gandim sistemul de iluminat in asa fel incat sa se potriveasca cu ambele situatii.”
Ati intampinat probleme tehnice in timpul lucrarilor?
“Cum folosim atat parterul, cat si spatiul de deasupra, am vrut neaparat sa legam cumva spatiile ca utilitate. Asta a insemnat o mica interventie la un zid de sustinere, acolo unde acum este masa de biliard. La parter, probabil cea mai mare schimbare a fost delimitarea unui spatiu pentru bucatarie, care nu a existat pana acum si care, implicit, a permis crearea zonei pentru Alt Cinema.
O alta etapa importanta, insa destul de dificila, a fost refacerea tuturor instalatiilor existente si alinierea spatiului, aflat intr-o cladire istorica, la standardele actuale.”
Ce suprafata are intreaga lucrare?
“Clubul este structurat pe doua etaje si acopera, in total, 350 de metri patrati, din care 190 la parter si 160 la etaj. Acest spatiu are o capacitate de aproximativ 150 de persoane.”
Ne puteti spune care a fost bugetul estimativ?
“Intregul concept a necesitat o investitie de 200.000 de euro, care va fi recuperata in cel putin cinci ani.”
Cum ati descrie stilul amenajarii?
“Ne dorim ca membrii nostri sa se simta bine aici, de aceea am adaptat tot conceptul la nevoile lor, nu am tinut neaparat sa abordam un stil anume. Am preferat sa oferim spatiului o personalitate aparte, fara a merge pe un anumit stil, ci insitand mai mult asupra detaliilor oferite de decoratiuni si imbinarea elementelor de mobilier. Fiind un loc destinat persoanelor care activeaza in domeniile IT si creativ-digital, am modificat spatiul in asa fel incat sa poata fi folosit ca zona de lucru, dar si ca un loc potrivit cu hobbiurile lor.
Spatiul se afla intr-o continua schimbare, este flexibil. Adaugam sau modificam elementele de decor in functie de modul in care evolueaza clubul si de feedbackul primit de la membri.”
Ce influente ati avut?
“Ne-au inspirat spatiul si profilul membrilor, influentele venind din profesiile acestora. De aceea, multe din decoratiuni sunt din zona digital, punand accentul pe gadgeturi si tehnologii folosite.
Nu e doar un spatiu tip hub, unde cei din mediul creativ-digital pot veni sa lucreze sau sa socializeze in breasla, ci le ofera si solutii de recreere si divertisment gandite in conformitate cu profilul, gusturile si interesele acestora.”
Cum descrieti Alt Club intr-o singura propozitie?
“Alt Club este, pentru membri, spatiul in care acestia pot imbina munca, relaxarea si distractia intr-un mod diferit, personalizat in functie de nevoile si pasiunile lor.”
Ati cerut parerea unui arhitect inainte sa va apucati de amenajare?
“Spatiul ne-a cam dictat directiile de amenajare, precum si conceptul locului. De data asta am lucrat strict intern, adica echipa de la Alt Club, cu ajutorul designerilor de la X3 si feedback de la prieteni.”
Cum ati descrie oamenii care frecventeaza Alt Club?
“Membrii nostri sunt pasionati de IT si digital si prefera flexibilitatea atunci cand vine vorba de spatiul in care isi desfasoara activitatea. Sunt mari consumatori de cafea, isi petrec timpul liber impreuna, sunt fani ai jocurilor video, ai ultimelor tehnologii din domeniul lor de activitate si ai filmelor bune.”