Altoirea pomilor prin metoda „Chip Budding”

Altoirea pomilor este un proces de combinare dintre doua soiuri de plante cu scopul de a imbunatati calitatea fructelor pe care le produce. Altoirea poate fi considerata si o metoda de a scurta durata ajungerii la maturitate a unui anumit pom.

Deschide Galeria

Prin altoire se uneste un ciot (radacina si o portiune mica de trunchi) cu un altoi (care este o ramura sau un mugure dintr-o specie diferita de cea a ciotului). Aceasta metoda de cultivare a pomilor este folositoare pentru obtinerea unui numar mare de pomi din aceeasi specie, dar si pentru adaugarea de ramuri unui copac.

Pentru majoritatea pomilor, se recomanda ca altoirea sa se faca in perioada de primavara  sau in lunile mai-iulie. Altoirea se poate practica, de obicei, la toti pomii fructiferi si la unii arbusti. Putem altoi, de asemenea, vita-de-vie sau chiar citrusi (portocali sau lamai).

Altoirea prin metoda Chip Budding foloseste un fragment de ramura cu un tesut (mugure), dar acest altoi poate contine si o anumita cantitate de tesut lemnos.

Metoda de altoire Chip Budding se poate aplica cu succes primavara, vara dar si in perioada de sfarsit de ierna .

Iata cum se poate realiza:

  • Dupa ce portaltoiul este ales, pe trunchi, la o inaltime de 10-15 cm fata de sol, se degajeaza zona de posibilii lastari.
  • Prima taietura se aplica portaltoiului transversal pe trunchi, sub un unghi de apoximativ 22 de grade. Aceasta taietura va avea o profunzime de cel putin 3 milimetri.
  • Se muta lama briceagului deasupra acestei taieturi cu 3-4 cm. Se practica o taiere pierduta condusa in asa fel incat finalul ei sa intalneasca capatul interior al primei taieturi.
  • De pe ramura altoi va trebui sa fie detasat un fragment identic ca marime cu cel detasat de pe portaltoi dar care trebuie sa contina un mugure dispus la jumatate din inaltimea penei altoiului.
  • Pentru aceasta va putea fi folosit fragmentul detasat de pe portaltoi facand masuratorile si insemnarile necesare. Se mai pot face si retusuri, dar important este ca, in final, altoiul trebuie sa se imbine perfect in sectiunea portaltoiului. Se leaga cu banda de scotch, pornind de la partea superioara si se ocoleste cu grija mugurele. Atunci cand altoirea se face primaara, se recomanda protejarea zonei ranite.
  • Banda scotch se va indeparta dupa aproximativ patru-cinci saptamani.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole