Altoirea pomilor prin metoda „in ochi dormind”

Aceasta metoda de altoire se mai numeste si in "T" si difera de metoda "in despicatura" prin faptul ca altoiul este redus la un singur mugure. Rezultatul va fi o clona a soiului din care provine altoiul.

Deschide Galeria

Altoirea pomilor prin metoda "in ochi dormind" se poate face atat primavara cat si toamna, iar pentru ca altoirea sa aiba succes metoda presupune ca altoii sa fie bine formati, cu muguri dorminzi, iar portaltoiul sa fie in stare de crestere activa.

Iata pasii pe care trebuie sa ii faceti pentru a altoi un pom fructifer folosind metoda "in ochi dormind":

1. Prima oara alegeti si taiati o ramura din pomul cu care vreti sa altoiti.

2. Taiati cu delicatele de pe ramura mugurele cu care vreti sa altoiti si asigurati-va ca mugurele pastreaza si o parte lemnoasa.

3. Taiati frunzele mugurelui si pastrati tija.

4. Faceti o incizie pe partea lastarului pe care vreti sa atasati altoiul, care se numeste portaltoi, incizie in forma literei T si asigurati-va ca in aceasta mica incizie coaja se va desprinde de pe trunchi pentru a permite altoiului sa intre.

5. Fixati mugurele in T-ul format si incercati sa il asezati cat mai bine in asa fel incat sa fie cat mai etans.

6. Dupa ce ati pus mugurele infasati intreaga zona cu o fasie de rafie, dar nu foarte strans, pentru a nu strangula punctul de altoire, si pentru a permite aportaltoiului sa se dezvolte. Dupa doua-trei saptamani, bandajul poate fi desprins.

Pentru ca altoirea sa aiba succes, trebuie folosite specii de altoi si port altoi din aceeasi specie sau de acelasi gen. La fiecare specie de pom corespunde un anumit tip de altoi. De exemplu, pentru altoirea unui puiet de mar crescut din sambure se va alege altoiul tot de la un mar dintr-un soi mai bun, si tot asa, pentru fiecare specie.

Citeste si Cum se face altoirea pomilor fructiferi primavara? (VIDEO)

 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole