Cladirile vechi au un farmec pe care rareori il apreciem la justa valoare. Reconsolidate si reamenajate, spatiile din astfel de imobile se transforma in locuinte cochete, admirabile. Un astfel de proiect vrem sa-ti prezentam astazi, un apartament de 68 metri patrati, din cartierul Cotroceni din Bucuresti, de a carui amenajare s-a ocupat echipa de la Miso Architects.
Lucrarile au fost ample tinand cont de vechimea imobilului. A fost necesara decopertarea peretilor si a tuturor finisajelor existente pana la stratul de baza din caramida si refacerea integrala a tuturor instalatiilor – electrice, termice si sanitare. Si tamplaria exterioara a fost inlocuita cu una noua cu performanta de izolare ridicata intr-o culoare eleganta de lemn de nuc. La nivelul compartimentarii interioare nu au fost facute interventii.
Beneficiarul si-a dorit o amenajare care sa imbine echilibrat stilul clasic cu cel modern, integrandu-se astfel in cladirea veche si in tesutul urban al cartierului Cotroceni. Cateva elemente de mobilier cu valoare sentimentala pe care le detineau proprietarii si-au gasit locul ideal in context, de exemplu, tabloul din dormitor si pendulul de perete din hol.
Livingul – este camera centrala, locul in care au fost concentrate elementele definitorii ale amenajarii. Mobilierul urmeaza designul peretilor prin preluarea profilelor decorative utilizate la decorarea lor. Au fost inserate si spatii de depozitare precum si un semineu electric.
Fundalul alb imaculat este cadrul perfect pentru ca restul pieselor sa straluceasca, cum ar fi piesele de mobilier tapitate si elementele cu texturi elegante, cu un usor luciu, cum ar fi perdelele si draperiile. Canapeaua, fotoliul si taburetul, de la Everart, sunt imbogatite cu perne si pleduri decorative. Setul cu cele trei masute cu cadru metalic auriu si blat de piatra sunt de la The Home.
Corpurile de iluminat completeaza excelent decorul, mai ales prin acel candelabru elegant realizat din sticla si elemente metalice.
Bucataria a fost gandita sa functioneze optim in ciuda spatiului mic, de doar 6 metri patrati. S-a optat pentru o distribuire pe doua laturi, de o parte cu frigider si cuptoare incorporate, iar zona principala cu plita, chiuveta si cele doua masini de spalat, rufe si vase. Zona dintre blaturi a fost placata cu mozaic turcoaz, iar personajul principal al incaperii este de departe masuta pliabila pe perete, care se transforma intr-un tablou viu cu licheni decorativi.
Dormitorul matrimonial are ca element cromatic principal albastrul pe care il regasim la nivelul peretelui-accent. Pe acest fundal a fost introdus patul tapitat, iar in fata lui adus un divan tip Chesterfield de culoare verde, aceeasi ca a fotoliului din living. Noptierele albe cu butoni decorativi apartin aceleasi povesti precum si dressingul cu usi albe si oglinzi dispus pe intreg peretele din fata patului. Candelabrul si aplicele intregesc absolut minunat imaginea de ansamblu.
Baia a fost regandita in intregime fata de aspectul initial, finisajele ceramice si obiectele sanitare fiind atent puse in scena. Si aici vom regasi albastrul ca motiv cromatic principal, atat la nivelul mozaicului cat si al mobilei.
In cadrul acestei amenajari s-a folosit o gama larga de profile decorative, fiind elemente de baza al proiectului. Un alt detaliu deosebit il reprezinta usile ascunse cu sistemele de feronerie mascate astfel incat sa se alinieze cu linia peretilor si sa para ca ar face parte integranta din acestia. La nivelul pardoselii din hol si bucatarie, s-a ales o dispunere de placi alternate cu patratele intr-un joc alb-negru. Acest finisaj se potriveste perfect cu imaginea interbelica a imobilului, iar pardoseala din lemn de stejar cu o culoare calda si primitoare completeaza cromatic tabloul de ansamblu.
Cu siguranta merita sa urmaresti toate imaginile din galeria foto de mai sus pentru a admira detaliile acestui proiect! Pe Miso Architects le gasesti si aici daca iti doresti o colaborare pentru propria amenajare.
Foto: Vlad Eftenie