Un an nou si o noua amenajare semnata de talentatii designeri romani; astazi este randul Oanei Vasile de la Diez Office care ne propune un excelent proiect in stil industrial.

Pentru cei mai putin familiarizati cu aceasta abordare stilistica, industrialul intr-o amenajare interioara presupune utilizarea sau integrarea a unor materiale precum betonul, metalul, caramida si pereti din caramida aparenta, culoarea gri, neoane, materiale oxidate, pardoseli epoxidice, instalatii aparente precum tevile, lemn sau materiale masive.

Cerintele proiectului

Tinand cont de aceste trasaturi si mai ales de dorinta beneficiarei de a crea o locuinta care sa integreze astfel de elemente, Oana a pornit spre conturarea unui spatiu flexibil si dinamic, dar mai ales, original. O alta cerinta a fost ca locuinta sa aiba foarte multa lumina pe timp de seara, pentru ca in timpul zilei lumina naturala patrunde prin suprafetele mari vitrate.

Schema functionala a acestui spatiu este distribuita astfel: zona de zi - un open space format dintr-un mic vestibul, living room, dining si bucataria cu o anexa pentru depozitare, iar zona de noapte continua de-a lungul unui hol lung ce are integrat un spatiu pentru depozitare generos, un dressing dedicat, o baie care deserveste zonei de zi dar si dormitorului de oaspeti, iar in capatul de perspectiva avem dormitorul principal ce are anexat o baie si o zona de birou.

Livingul

Provocarile acestui proiect au fost numeroase, dar asumate si depasite cu brio; de exemplu, stalpul structural din zona de intrare a apartamentului care a fost integrat pentru a face o distribuire intre cele doua zone principale. Apoi, intre acest stalp si perete a fost integrat un corp deschis realizat din fier beton si placaj din lemn ce asigura o trecere vizuala spre zona de living.

Detaliile inedite din zona de zi nu se opresc aici. Camera este presarata cu piese industriale: de la tavanul din beton (chiar placa din constructie), la corpuri de iluminat din alama, un perete acoperit cu tabla expandata sau elementul care da si numele proiectului - sina de tren. O vom gasi ca piesa componenta in corpul de televizor, la nivelul blatului din zona bucatariei, dar si al mesei din dining integrata intr-un blat de lemn masiv si sustinut de bare din fier beton. Pentru a mai indulci culorile monotone si reci ale industrialului, Oana a ales o canapea turcoaz si scaune retapitate in aceeasi culoare (preferata beneficiarei). In acelasi scop a fost gandit si corpul de iluminat de deasupra mesei realizat pe comanda de catre cei de la Glassworks. Cu lumina potrivita, orice spatiu pare mai primitor si confortabil in ciuda unor tonuri mai inchise.

Bucataria

Surprizele continua si in zona bucatariei. Clienta si-a dorit un corp tip insula, element in care s-a integrat o alta sina de tren alaturi de un blat din lemn masiv. Partile vizibile ale acestui corp au fost realizate cu vopsea decorativa ce preia textura betonului din placa structurala. Apoi intre corpurile de baza si cele suspendate, Oana a ales sa nu foloseasca materiale conventionale, ci a mizat pe o noua abordare originala: braul a fost construit din monede adunate de pe la prieteni, de prin toate colturile globului. Aplicarea lor a fost un adevarat test al rabdarii pe care parintii clientei l-au trecut cu brio.

Dormitorul si baile

Mergand spre zona de noapte, ajungem in spatiul destinat dressingului, un spatiu generos realizat din teava rectangulara si polite din lemn, in culori  neutre si inchise, in spiritul tematicii create in amenajarea intregului apartament. In acest sens, de remarcat sunt si micile detalii precum prizele si intrerupatoarele achizitionate cu ajutorul celor de la Semafloor/Insightfloor.

Si pentru dormitorul matrimonial, s-a mers pe aceeasi linie a designului industrial - un pat realizat din grinzi de lemn, o foaie a unui trunchi de lemn atarnata de o sfoara si prinsa de un inel din alama pe post de noptiera plus o lampa de pardoseala formata dintr-o sina de tren si o banda LED pentru a reflecta o lumina difuza. Tot aici a fost integrat si un spatiu pentru birou.

In baia principala, Oana a ales sa renunte la ideea de faianta clasica, optand in schimb pentru aplicarea unui beton alb. A fost pastrata pardoseala existenta pentru ca se integra in decorul creat, iar mobilierul a fost realizat din MDF si cadre metalice vopsite electrostatic, ambele materiale fiind potrivite pentru spatiile cu umiditate ridicata. Pentru baia de oaspeti s-a folosit beton aparent si placi tip mozaic achizitionate de la Zoiss.

Speram sa te inspire si pe tine aceasta amenajare! Daca iti doresti sa colaborezi cu Oana pentru proiectul casei tale ii poti scrie aici.

Foto: Diana Oros

comentează sau vezi comentarii


Newsletter

Ramai la curent cu noutatile de pe Povestea Casei!