In definirea spatiului de locuit, conturarea unui living sau a camerei de zi este vazuta deseori ca o provocare. Ce piese de mobilier voi alege, in ce culori voi zugravi peretii, ce corp de iluminat va fi potrivit nevoilor familiei mele, iata doar cateva din cele mai dese intrebari cu care ne confruntam inainte de a porni amenajarea acestei functiuni.
Inainte de toate, gandeste-te care va fi scopul pe care il va indeplini livingul: camera de relaxare, loc de socializat cu familia si prietenii, spatiu pentru luat masa, vei integra si un spatiu de lucru, iti doresti un televizor performant pentru seri de filme sau un colt de lectura dupa zile agitate? Ia in calcul toate aceste detalii care te vor ajuta sa iti conturezi o camera de zi functionala, adaptata nevoilor tale si ale familiei.
Spatiul livingului trebuie sa aiba flexibilitate astfel incat sa se poata adapta usor functiei dorite la un moment dat. In plus, nu trebuie sa ignoram circulatiile intre spatii pentru ca trebuie sa ajungi usor dintr-un spatiu in altul, iar relatia intre zonele cu functiuni diferite ale casei este importanta in ansamblul amenajarii. Astfel, nu te poti concentra doar pe living si sa ignori total amenajarea holului, la fel cum nici o bucatarie open space nu poate fi complet separata la nivel stilistic de camera de zi. Fiecare functiune comunica cu cealalta si impreuna spun povestea casei tale.
Ce stil alegem pentru living? Iata o intrebare cheie care va defini personalitatea viitoarei camere. Poti miza pe un living modern, cu trasaturi minimaliste, unde accentul se pune pe functionalitate, in tonuri neutre pentru a spori luminozitatea incaperii, cu accente de culori la nivelul decoratiunilor si accesoriilor. Pentru piesele principale de mobilier mizeaza pe calitate. Cu siguranta, nu-ti vei dori sa schimbi canapeaua la 2-3 ani!
Daca esti iubitor al unui stil clasic, asigura-te ca exista loc pentru a dezvolta o astfel de amenajare. Ai nevoie de un spatiu generos pentru o biblioteca mare, fotolii si canapele din piele, in general mobilier masiv care sa fie pus in valoare si sa nu sufoce camera.
Stilul eclectic imbina caracterul urban cu cel vintage, pentru a crea un living plin de culoare, cu piese de mobilier diferite, dar care se completeaza excelent. Pentru unii, stilul eclectic pare aglomerat sau chiar haotic, insa el ofera camerei de zi o energie aparte si este potrivit pentru persoanele moderne, care au o pasiune pentru piesele de decor vintage. Tine cont de faptul ca amenajarea livingului trebuie sa fie in armonie cu designul intregii locuinte.
In cazul configuratiilor dificile, precum un living mic sau lung si ingust cele mai potrivite sunt piesele de mobilier compacte care sa nu ocupe mult spatiu sau fara sa o incarce prea tare. Poti compensa cu ajutorul decoratiunilor, care sa adauge un plus de personalitate si culoare in camera de zi.